Jetra mora metabolizirati i onesposobi sve ono što povećava amonijak u tjelu. Glavni krivac za to je hrana životinjskog porijekla. Kada se hrana životinjskog porijekla probavlja, ona stvara amonijak (alkalni plin), koji vaša crijeva apsorbiraju u krv, da bi je jetra mogla pretvoriti u mokraću,koju će izbaciti vaši bubrezi. Amerikanci (s obzirom da su najveći potrošači hrane životinjskog porijekla na planeti po osobi), su na prvom mjestu po stvaranju viška amonijaka u crijevima, koji slabi jetru i izaziva jetrenu komu ili paralizu. Namjernice koje sadrže amonijak (pored mesa,jaja i mlijeka), jesu lijekovi, kao što su sedativi, sredstva za smirenje, anestetici,analgetici (lijekovi protiv bolova), i diuretici.Godinama sam u svojoj klinici viđao pacijente sa oštećenjem jetre, pa čak i sa akutnim zastojem koji izaziva jetrenu komu gore nego alkohol, droge, i otrovi.To izaziva visoko-proteinska dijeta. Ovakve dijete dolaze i odlaze, a trenutno su u modi Zonska i Atkinsonova dijeta. Ove dijete (kao i svaka dijeta) mogu izazvati gubitak tjelesne težine, ali mogu i povećati količinu amonijaka i paralizirati jetru. To je duplo opterećenje, jer jetra ne može preraditi sav ovaj dodatni kolesterol koji unosite u ogromnoj količini.
I samo to, može izazvati srčani napad.Garantirano ćete biti vitki u bolničkom krevetu ili kovčegu, ali bolje je da imate zdravu jetru, nego da budete bolesni ili mrtvi.
Intervju od Arnolda Schwarzeneggera možete pogledati na:
https://vimeo.com/360881982
×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->