To je bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva, koja uzrokuje crvenilo, otok, bol i osetljivost. Dio kože i potkožnog tkiva se inficira u kontaktu sa bakterijom koja je ušla kroz neku malu, vjerovatno neprimjetnu, ranu. Infekcija izaziva crvenilo bol i otok, i najčešće napada noge. Kada se pojavi na glavi, predstavlja ne lokalizirano zapaljenje bez gnojenja. Simptomi se postepeno pojavljuju tijekom nekoliko sati. Posebno su stariji ljudi izloženi riziku od celulitisa, jer većina njih ima slabu cirkulaciju koja dovodi do edema i čireva na nogama. Tako se povećava rizik od infekcije. Najčešći uzročnici celulitisa su beta hemolitički streptokok i zlatni stafilokok. Daleko blažu kliničku sliku daje infekcija zlatnim stafilokokom. Uzrok tomu je što streptokok izlučuje tvari koje dovode do razgradnje staničnih dijelova koji sudjeluju u sprječavanju širenja upale. Zbog toga je upala daleko veća, dolazi do pripadajućih limfnih čvorova koji postaju uvećani. Ako bakterije dođu u krv, dolazi do povišenja tjelesne temperature, zimice i tresavice. Kod osoba koje imaju izrazito smanjen imunitet, tjelesna temperatura ne mora biti povišena. U ostale koji lako mogu dobiti celulitis spadaju narkomani i dijabetičari. Znamareni celulitis može izazvati septikemiju – jednu opasnu infekciju krvi. Do celulitisa može doći ako imate konstantne probleme sa cirkulacijom ili imunim sustavom.Pored ova dva najčešća uzročnika, kod starijih osoba i kroničnih bolesnika uzročnik može biti i Pseudomonas aeruginosa, a kod djece Haemophilus influenzae. Nakon dublje ogrebotine mačke ili ugriza može se dogoditi infekcija jer Pasteurella multocida izaziva vrlo često celulitis.

Celulitis u rukama

Pokazatelji celulitisa na vašim rukama obično su crvenilo i oteklina na stražnjoj strani šake. Također možete biti osjetljivi, bolni i imati mjehuriće na zaraženom području.

 

 

 

 

 

 

Celulitis u stopalima

Celulitis na stopalu karakteriziraju crvenilo i otok koji se protežu prema prstima. Ponavljajuće infekcije celulitisa na vašim stopalima opasne su jer mogu oštetiti vaš sustav limfne drenaže i uzrokovati kronično oticanje zahvaćenog ekstremiteta.

 

 

 

 

 

 

 

Celulitis u nogama Celulitis nogu obično zahvaća područje potkoljenice i karakteriziran je zategnutom, sjajnom otečenom kožom i kožnom ranom/osipom koji brzo raste. Zahvaćeno područje može biti toplo, a oko infekcije može postojati apsces s gnojem.

 

 

 

 

 

 

 

Celulitis u oku Oko zaraženo celulitisom može zahvatiti očnu jabučicu, kapak, obrve i obraz. Karakterizira ga bolno oticanje gornjeg i donjeg kapka, obrva i obraza, natečene oči, smanjen vid i bolni osjećaj pri pomicanju oka.

 

 

 

 

 

 

 

Celulitis u vratu Celulitis na vratu najčešće uzrokuju bakterije streptokoki i stafilokoki, a karakterizira ga crvenilo i oteklina na zaraženom području. Često mu prethodi sinusitis, dentalne infekcije ili traumatski apscesi.

 

 

Celulitis na tjemenu

Celulitis vlasišta također se naziva i pozadinski disecirajući celulitis vlasišta (DCS), a može uzrokovati upalu i gubitak kose na zahvaćenom području. Ako imate ovo stanje, možete osjetiti gnojne kvržice i kvržice na tjemenu i ožiljke na zahvaćenom području.

 

 

 

 

 

 

Celulitis na prstima

Celulitis može uzrokovati upalu i crvenilo na prstima. Srećom, ova infekcija je površinska i ne zahvaća dublje strukture šake.

 

 

 

 

 

 

 

Celulitis na ruci

Simptomi celulitisa na ruci mogu uključivati: veliko crveno i natečeno područje na ruci, bolan osip, kraste, mjehuriće, osjetljive limfne čvorove i natečene žlijezde.

 

 

 

 

 

 

OPREZ: ove slike i tekst su informativnog karaktera i kao takve ne mogu zamijeniti savjet i dijagnozu liječnika. 

Kako si ublažiti blage tegobe?

Ako je inficirana noga, treba je držati izdignutom, da bi se ublažilo oticanje. Primjenjuje se ljekovito bilje na kožu, kako bi se otklonile nečistoće. Za izbacivanje viška tekućine i pročišćavanje krvi, koriste se interno. Može se koristiti maslačak, koji poboljšava funkciju jetre i sprečava unutrašnje trovanje. Napravite jači čaj od svježeg soka listova i korijena.

– Jači čaj od listova i/ili pupoljaka bijele breze također otklanja nečistoće kože.
– Čaj za Jetru (Više infomacija OVDJE ) s tinkturom Detoks (Više infrmacija možete saznati OVDJE), je jedan od najboljih preparata za pročišćavanje krvi i tijela.

OPREZ: ove slike i tekst su informativnog karaktera i kao takve ne mogu zamijeniti savjet i dijagnozu liječnika.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->