NOVOSTI

KAKO PRESTATI S LOŠIM NAVIKAMA?

Postoje mnoge tehnike kojima se ljudi služe kako bi se oslobodili loših navika. Ponavljanje je jedna od najboljih. Što više ponavljamo dobre stvari, to ćemo imati manje vremena za loše stvari, a ono što je dobro, dublje se urezuje u naš um. Ako bolje shvatimo kako mozak radi, lakše ćemo doći do do cilja.

 

 

Kako nastaje neka navika? Stanice su mozga povezane linijama ili vezama. Svaka nova informacija koju naučimo predstavlja novu liniju ili vezu između stanica mozga. Pri svakom se vezivanju cipela upisuju novi detalji. Veze su drugačije za govor na primjer. Što više učimo novih riječi, to su linije sve dublje. Ponavljanje je ovdje jako bitno. Veza između moždanih stanica zove se sinapsa i tu se događa električni proces sličan pucketanju prstima. Kad impuls prolazi s jedne na drugu stanicu, na stanicama mozga nastane mali čvor. Vremenom ova izbočenja rastu i smanjuju udaljenost između dvije stanice mozga. Svaki put kad ponovimo tu aktivnost udaljenost je sve manja i manja, a mi to možemo sve brže ponavljati (npr. vezanje vezica – djeca to neprestano rade i pri tom prave pokrete jezikom, jer ovaj put još nije uhodan. Kasnije mozak sam kaže kako jezik ne pomaže pri vezivanju vezica i zato odrasli ne izbacuju jezik, dok vezuju cipele.).

Milijarde se takvih veza nalaze u mozgu. Pretpostavimo da je jedna takva veza loša navika – npr. pušenje. Što više pušite, razlika se između stanica smanjuje i vi pušite sve brže i više. Onda stisnete zube i odlučite prestati s pušenjem i razbijete jednu vezu između moždanih stanica, ali ostale veze čekaju novu cigaretu i to vas izluđuje jer postoji još dosta veza koje vas tjeraju na pušenje. Kada dođe trenutak slabosti, zna se što se događa – vraćate se na lošu naviku i nove veze ponovo nastaju.

Što sad učiniti da se oslobodite ovih veza? Bilo bi dobro kada bi nam neurokirurg mogao prekinuti sve ove veze, ali ni najbolji neurokirurg  ne može raskinuti veze naših loših navika. Potrebno je što više ponavljati one dobre.

Evo nekoliko korisnih savjeta za prestanak pušenja. Zamislite da odjednom imate jaku želju za pušenjem ili za nekom lošom navikom koju imate. Taj vam stari “vrag” viče na uho: “Hajde, učini to!”, i vi imate jaku potrebu to učiniti. Evo što ćete učiniti! Gledajte na sat jednu minutu i mislite na nešto drugo, na nešto pozitivno i lijepo (godišnji odmor ili telefonski poziv – neki radostan događaj). Možete pročitati nešto kratko i lijepo. Ako poslije jedne minute još uvijek imate jaku želju, ponovite ovo tijekom još jedne minute. Ja često slušam duhovnu glazbu. Tijekom druge minute razmišljajte o nečem dobrom i pozitivnom. Na kraju druge minute, ako je taj nagon još u vama, gledajte na sat još jednu – posljednju minutu. Doktori se slažu da ako ne odgovorite na neki nagon 3 minute, potreba nestaje. Nagon funkcionira samo ako mu odmah popustite. Zato se i zove nagon, jer vas nagoni da nešto odmah učinite. Ako se uspijete suzdržati 3 minute, on će potpuno nestati.

Nekad to napravimo nesvjesno. Na primjer, možda ste se vozili autobusom, a za 30 ćete minuta stići kući. Odjednom vam se ide na toalet, ali kažete sebi kako ćete to obaviti za 30 minuta. Iako imate taj nagon, mozak govori tijelu kako neće biti sad zadovoljen. Tada razmišljate o nečem drugom. Kada dođete kući mozak kaže: “Sad nema izvlačenja.” Vaš mozak govori tijelu što činiti. Što više vježbate vaš mozak  u rukovođenju tijelom, to ćete imati jači karakter. Slab um uvijek svemu popušta. Ako se čvrsto ne založite za nešto, past ćete pod taj utjecaj. Zato razvijajte um da bi učinili pravilan izbor. Loš izbor dolazi automatski. Kako bi bili na pravom putu, potrebno je uložiti napor. Za to je potrebno vrijeme i vježbanje, ali to nije teško – treba to činiti. Ako to ne činimo, rezultati mogu biti katastrofalni.

Mark, moj cimer na fakultetu, volio je ići na zabave u noćne klubove i piti alkohol. Jednom se kasno vratio pijan i spreman za svađu. Ubrzo je Mark pao na krevet. Ujutro sam učio u knjižnici. Kada sam se vratio, Mark se tek probudio i sjedio je na krevetu. Nismo ništa govorili. Mark je progovorio: “Paul, ja se bojim. Kao da je velik taman oblak iznad mene. Izgleda, da sam otišao predaleko. Ne znam što da radim?” Nakon što sam ga podsjetio na ono što zna, on je uzviknuo: “Paul, znam da moram prestati popuštati lošim navikama! Moram svoj um ispunjavati lijepim stvarima.”

Dakle potrebno nam je donositi nove, dobre odluke u životu da više vremena provedemo u korisnim i konstruktivnim djelatnostima.