NOVOSTI

KAKO PRIMIJENITI TEMELJNI KLISTIR

Temeljni klistir služi za ispiranje, pražnjenje i čišćenje cijelog debelog crijeva.
Za razliku od njega, običan klistir samo otklanja fekalne tvari iz područja bliže rektumu,
osim toga, nakon svake primjene temeljnog klistira treba koristiti i rektalni umetak.
Temeljni klistir možete raditi i kod kuće. Jednostavno je. Prvi put kada radite morate bili malo strpljiviji. Ja uvek kažem da je bolje i mnogo lakše kada je prisutan još netko tko će vam pomoći uraditi klistiranje. Ako nema nikog da vam pomogne, morat ćete se više sami potruditi i pomicati.
Na pod kupaonice stavite nekoliko starih ručnika, jer su velike šanse da će biti vode po podu, ako ne i malo fekalnih tvari, biljnih melema i drugog. Uredite sve kako želite da bi vam bilo udobno. Stavite grijalicu u kupaonicu da se zagrije. Uključite neku ugodnu glazbu, stavite malo esencijalnog ulja, ili upalite mirisne svijeće, jer će stare fekalne tvari iz vaših crijeva imati malo neugodan miris.

Učestalost:
– Za sve: svaki drugi tjedan
– Lakši oblici bolesti: 1-2 puta tjedno
– Teške bolesti: 2-3 puta tjedno.
Stavite malo biljnog melema ili vazelina na čmar (anus). Dobro namažite rektum (zadnji deo debelog crijeva). Bolje je da bude previše, nego premalo. Vrečicu ili posudu za klistir napunite toplom vodom temperature tijela ili malo nižu. Ako su vam crijeva sklona grčevima, ubacite i 15- 30 kapi tinkture od lobelije.
Krenite kao kod običnog klistira. Dok ležite na podu, odvrnite slavinu na opremi za klistiranje i pustite da uđe zrak prije nego što pustite vodu. Neka vam vaš pomoćnik ubaci 2,5 – 5 dl vode u rektum. Mnogi ljudi u tom trenutku osjete grč, i žele odmah prekinuti. Tada otiđite do WC-a i pustite vodu i fekalije da izađu iz crijeva, pa onda ponovite postupak. Možete ponoviti 2-3 puta. Nakon nekog vremena izlazit će samo voda.
Posle toga trebate ubaciti vodu u samo debelo crijevo. To je veoma jednostavno.
Prvo legnite na svoju lijevu stranu. Neka vam vaš pomoćnik ubaci kraj crijeva klistira i dopuni vrečicu ili posudu klistira sa nekoliko litara vode, ako toliko možete ubaciti.
Pomoćnik neka odvrne slavinu, da bi voda počela teći kroz crijevo. Osetit ćete kad voda uđe u rektum. Dišite. Morate disati. Udahnite duboko nekoliko puta i opustite se. Možda osjetite malo grčenja. Ako osjetite, recite mu da stane. Pomoćnik tada neka zavrne slavinu i prekine dotok vode iz posude za klistir. Ništa ne radite dok se grčenje ne smiri.
Osetit ćete prisustvo vode na lijevoj strani tijela, naročito ako ste koristili malo hladniju vodu. Osetit ćete kako ulazi u sigmoidni i silazni dio debelog crijeva. Ako opet osjetite grč, ili mislite da ne možete više izdržati, recite svom pomoćniku da zaustavi dotok vode. Opustite se i dišite, ali probajte ubaciti što je više vode moguće. Ne žurite. Ispraznit ćete rektum, ali treba isprazniti i silazni i sigmoidni dio debelog crijeva. Legnite, stavite još malo biljnog melema ili vazelina, napunite opet posudu za klistir, i onda lezite opet na lijevu stranu. Drugi ili treći put ćete verovatno moći ubaciti mnogo vode, odnosno, vjerovatno ćete isprazniti posudu za klistir.
Osjetit ćete vodu na lijevoj strani, sve do rebara. To se naziva „fleksura (iskrivljenje) slezene“, jer se to iskrivljenje nalazi odmah do slezene. Zatim se prevrnite na leđa.
Od pomoći je ako stavite neki stari jastuk ispod stražnjice, da biste se malo izdigli. Tada ćete osjetiti kako voda ulazi u poprečni dio debelog crijeva, krećući se s lijeve na desnu stranu, nazad kroz debelo crijevo, u suprotnom smjeru od smjera kojim izlaze fekalne tvari.
Kad osjetite kako voda ide kroz poprečni dio debelog crijeva sve do dijela iznad pupka, kod kraja rebara, možda ćete osjetiti kao da vam je trbuh pun vode. Osetit ćete težinu.
To je odlično!
Zatim se okrenite na svoju desnu stranu. Dok se mičete, možda bude potrebno promijeniti vodu. Neka vaš pomoćnik izvuče klistir. Postoje vrečice za klistir s otvorom u koji se stalno može dolijevati voda tijekom samog klistiranja.
Ako nemate taj otvor sami ga napravite tako da je možete dopunjavati bez vađenja crijeva klistira iz debelog crijeva. Sad trebate napuniti vodom desnu stranu svog debelog crijeva. Osjetit ćete kako voda silazi niz silazni dio crijeva, sve do slijepog crijeva, koje se nalazi između pupka i desne kosti kuka.
Slijepo crijevo se nalazi između pupka i onoga što se naziva bedrena krijesta karlice.
Dotle ćete osjetiti vodu kako dolazi. Kad vam bude dosta, recite pomoćniku da ste puni vode i da stane, ali ostanite ležati. Možda biste mogli staviti još nešto ispod sebe da biste se još više podignuli od poda i time, pokrenuli vodu da se još više kreće. Ako znate, možete uraditi onu vježbu izdizanja nogu i trupa iznad sebe, oslanjajući se na laktove. Ako to niste radili, onda propnite se i oslonite noge na zid. Držite tako i opustite se. Ostanite u tom položaju najmanje pet minuta, ako ne i 10-15 minuta. Poslije toga ustanite i sjedite na WC školjku. Opustite se. Možda u početku ne bude ništa izašlo iz crijeva. Tada se opustite, pa će izaći voda.
Pomislit ćete: „Zar je to sve?“
Opustite se još više, i onda će izaći mnogo, mnogo više vode sa isto toliko fekalnih tvari.
Kad završite, ponovite cijeli postupak ponovo ako možete. Nakon toga više nećete morati raditi rektalno klistiranje, već ćete moći odmah početi s temeljnim klistirom. Dakle, samo ponovite postupak. Vidjet ćete da će voda koja izlazi izgledati čistija nakon dva-tri ponavljanja.
Ako budete imali sreće, možda dođe i do izbacivanja vode iz slijepog creva.
To ćete znati ako iznenada osjetite grčenje u crijevu dok sjedite na WC školjci.
Cijelo crijevo se tada grči i dolazi do čišćenja slijepog crijeva. To znači da će sva voda iz slijepog crijeva i preostalog dijela crijeva izaći napolje odjednom. Dok ne sjednete na WC školjku osećat ćete nešto veoma toplo ili čak vruće, i osjetit ćete jedan val grčenja kako ide od desne ka lijevoj strani tijela. Tada ćete znati da ste dobro pročistili crijeva. Lječnici koji rade ispiranje debelog crijeva to nazivaju „izlazak iz slijepog crijeva“.
Odlično je ako uspijete to postići kod kuće.
Kada usavršite tehniku, vaš pomoćnik vas može „lupkati“ malo po trbuhu, tako što će nasloniti svoju šaku na vaš trbuh dok vi ležite na leđima, i da gura šaku napred-nazad.
To bi vas trebalo opustiti. Ako ste se dobro uvježbali, vaš pomoćnik vam može čak i blago masirati trbuh. Od još veće je koristi ako vam vaš pomoćnik masira stopala, ili ako vam trlja vrat. Može bilo šta uraditi što će pomoći da se opustite. Bilo kakav rad sa tijelom može djelovati.
Nakon temeljnog klistira treba primijeniti ubacivanje ljekovite tekučine u crijevo.
Vrečicu za klistir napunite ljekovitom tekučinom. Kada ubacite ovu tekučinu u crijeva, nemojte dati da izađe. Samo se opustite i ostavite tako, pa će se kasnije najvećim dijelom ova tekučina upiti. Vaše debelo crijevo upija ogromne količine vode, jer jedna od njegovih funkcija jest da upija tekučine. Ako ubacite crvenu djetelinu, čaparal, sok od pšenične trave ili aloju u crijeva, te ljekovite biljke će biti odmah upijene u tkivo crijeva.