NOVOSTI

KAKO PRIRODNI PUTEM POVEČATI UNOS ŽELJEZA

Organizam odraslog čovjeka sadrži 3-4 grama željeza. To je svakako mala količina, ali ona ispunjava značajne funkcije. Veći dio željeza se nalazi u krvi i ulazi u sastav hemoglobina,dajući mu boju i omogučavajući prijenos kisika iz pluća u sve stanice.

U organizmu željezo nije izolirani kemijski element, jer bi u tom slučaju bio otrov, već je udružen sa proteinima, posebno sa feritinom.Veci dio željeza koji se nalazi u organizmu se reciklira. Tako su, u normalnim uvjetima, gubici tog minerala beznačajni. Željezo se gubi sa stanicama kože koja se ljušti, sa stanicama sluzokože koja oblaže probavni kanal i mokraćne puteve. U nekim slučajevima potreba za unošenjem željeza raste:

– Za vrijeme mjesečnog ciklusa, žena gubi tri puta više željeza nego obično.

– Za vrijeme trudnoće potrebe za željezom rastu, ali se nadoknađuje time što nema menstruacije

pa ni gubitka željeza. U toku trudnoće potreba za željezom je jednaka potrebi žene za vrijeme mjesečnog ciklusa.

– Za vrijeme adolescentnog doba kada razvoj i pojava mesečnog ciklusa kod devojčica uzrokuje povećani iznos željeza.

– Svako nenormalno krvarenje dovodi do znatnih gubitaka željeza, što lako može izazvati anemiju.

Željezo se u biljkama nalazi u vidu soli koje sadrže trovalentno željezo dok se u naminicama životinjskog porijekla nalazi u vidu soli sa dvovalentnim željezom.Obje vrste željeza se u organizmu teško apsorbiraju: 10% do 20% željeza iz namirnica biljnog porijekla i 30% željeza iz namirnica životinjskog porijekla. Zbog toga je, iz predostrožnosti, potrebno unositi 10 puta veću količinu željeza od neophodne.

Željezo se podjednako nalazi kako u namirnicama biljnog, tako i životinjskog porijekla tako da raznovrsni režim ishrane zadovoljava dnevne potrebe, čak i kod žena.

Željezo iz biljnih namirnica se teže apsorbira, ali se to nadoknađuje na dva načina:

– Biljne namirnice bogatije su željezom od životinjskih namirnica. Mlijeko sadrži jako malo

željeza.

– Dokazano je da vitamin C, mnogo obilniji u biljnoj ishrani, znatno povećava apsorpciju željeza (čak dvostruko). To je dobar razlog da u svakom obroku uzimamo svježe voće ili povrće bogato vitaminom C.

Biljni način ishrane nije siromašan željezom, naprotiv. U stvari, anemija je česta pojava kod osoba koje se hrane pretežno namirnicama životinjskog porijekla. Nekada se mislilo da je neophodno upotrebljavati meso jer ono sadrži željezo i da su oni koji ne jedu meso u opasnosti da dobiju anemiju. Međutim, danas znamo da biljna ishrana sadrži vise željeza i da će se ono bez problema apsorbirati ako trošimo dovoljno svježih namirnica bogatih vitaminom C.

ŽELJEZO

Namirnica Količina u mg na 100 g

Soja 12

Sezam 10

Grah 7,6

Pistacio 7,3

Leća 7

Suncokret 7

Slanutak 4,8

Pšenica 4,3

Badem 4,1

Špinat 3

Poriluk 2,8

Orah 2,1

Grašak 1,88

Bob 1,3

Kupus 0,9

Mrkva 0,8

Krumpir 0,75

Smokve 0,7

Avokado 0,6

Marelice 0,6

Breskve 0,6

Grožđe 0,5

Šljive 0,4

Jabuke 0,3

Goveđa jetra 11

Govedina 3

Janjetina 2

Svinjetina 1,5

Jaja 1,33

Tunjevina 1,2

Piletina 1

Poluobrani sir 1

Kravlje mlijeko 0,2

Jogurt 0,1