NOVOSTI

KAKO SE PRIRODNIM PUTEM RIJEŠAVA GASTRITIS

Sustav za probavu i eliminaciju se sas toji od jedne cijevi koja se proteže od usta do anusa, i dugačka je oko 10 metara. Postoji samo jedan ulaz i jedan izlaz. Ova cijev se obično naziva probavni kanal ili trakt, koji obuhvaća usta, jednjak, želudac, dvanaesnik, tanko crijevo, debelo crijevo, rektum i anus.

Želudac

Želudac je mišićna vreća sa sluznom oblogom. Ova obloga luči želučani sok, kao što su klorovodonična kiselina i pepsin, koji pomažu u daljnjoj probavi hrane. Ovi sokovi započinju probavu proteina. Samo pogled na hranu, i miris hrane izazivaju lučenje želučanih sokova. Loše navike, poput žvakanja žvake, neprekidno stimuliraju i varaju želudac da pomisli da je hrana na putu, i mogu mu donjeti probleme. Također, meso, a naročito govedina i svinjetina, skoro je nemoguće za probavit i zahtjeva neprekidno lučenje kiseline, što može dovesti do čira na želucu i dvanesniku, uništavanju tkiva i stvaranju rupa u želucu i sluzokoži crijeva. Na kraju želuca nalazi se pilorični ventil koji zadržava sadržaj u želucu sve dok ga dovoljno ne preradi kako bi mogao da nastavi dalje. Pražnjenje želuca izazivaju hormoni, živci i drugi faktori.

PITANJE

Dragi dr. Schukze pozdravljam Vas. Čula sam za Vas na blogu o zdravlju i netko mi je preporučio Vaš detoks program, pa sam Vas potražila, izgleda da ima jako puno informacija, ali ja nisam sigurna što trebam uraditi. Imala sam endoskopiju i imam kombinaciju refluksa kiseline, refluksa žuči i gastritis najvjerojatnije od žuči u mom želucu, i jednjak mi je iziritiran i bolan. Rečeno mi je da uzimam Prilosec nekoliko mjeseci i da ga ponovno uzmem ako se bol opet pojavi, ali ne želim  živjeti tako i da uzimam lijekove svaki dan ako postoji prirodni lijek za ovaj problem. Pitala sam se možete li mi preporučiti neke biljke ili program, jer se ja bojim uraditi detoksikaciju i izgubiti još na težini budući da imam samo 57 kilograma. Jako cijenim bilo koju informaciju koju mi možete dati. Hvala.

– Amanda K., Rochester, NY, SAD

ODGOVOR

Draga Amanda,

Budući da si rođena u istom gradu kao i ja, ne mogu sebi pomoći i moram predočiti tebi i ostalim čitateljima nekoliko detalja, i reći malo na brzinu o mojoj prošlosti, što će vam poslije imati smisla.

Rođen sam u Rochesteru, ali sam odrastao izvan Rochestera u ruralnoj farmerskoj zajednici Penfielda. To je bilo područje njemačke imigracije tokom 19. stoljeća.  U to vrijeme područje Penfielda u kojem sam ja živio je bilo puno farmi, mliječnih farmi i farmerskih tržnica. Dostavljao sam novine na ruti širom tog čitavog područja i također sam kao dijete radio na mliječnoj farmi gospodina Welkleyja  i u njegovoj prodavaonici.

Rođen sam u bolnici Genesee  u Rochesteru i vodili su me tamo povremeno na šivanje. Tamo su mi također dijagnosticirali bolesno srce, kad sam se razbolio u šezdesetima. Budući da su moj otac i majka oboje išli pod nož i bili drogirani lijekovima pod ljekarskom njegom dok nisu oboje umrli u šezdesetim godinama  u dobi od 55 godina, uopćte NE SUMNJAM u to da bih umro do dvadesete godine, kao šta su ljekari i predvidjeli, da sam im dopustio da me liječe na način na koji su predložili. Ova bolnica je zatvorena već godinama. Ne šalim se – glavni suradnik istraživanja bio je nazvan Frankenstein.

Ne želim previše pojednostavljivati tvoj problem, ali JEDNOSTAVNO je uvijek najbolje mjesto za započeti.

Tvoje bolesti

Refluks kiseline: želučana probavna kiselina se vraća nazad u jednjak.

Refluks žuči: probavne tekućine iz jetre se vraćaju nazad u jednjak.

Gastritis: upala želučane sluzokože.

Iziritiran i bolan jednjak: od svega navedenog.

Što uzrokuje tvoje bolesti?

SVE od ovih bolesti su uvijek uzrokovane jednim ili svim sljedećim činbenicima:

  • Jedenje previše hrane
  • Jedenje hrane koju je teško probaviti
  • Pretilost

Budući da imaš samo 57 kilograma, mislim da pretilost nije uzrok. Pa je stoga moja prva misao sa svakim pacijentom sa bilo kakvim probavnim problemima UVIJEK…

Pa šta ti JEDEŠ!!!

Jedino što mi ima smisla je da jedeš hranu koju ne možeš probaviti ako se tvoj želudac nakon što jedeš prepuni kiselinom i peče te i da je sluzokoža jednjaka iziritirana i peče te i da te želudac boli!

Kada jedeš hranu koja se teško probavlja, ili kombinaciju hrane koju je teško probaviti, tvoj želudac proizvodi sve više i više kiseline za probavu pokušavajući probaviti ovu hranu. Na isti način tvoja žučna vrećica ispušta sve više žuči da probavi hranu koju si pojela. Tada nakon što pojedeš tu hranu koju ne možeš probaviti, i sjediš i ništa ne radiš sa svom tom probavnom kiselinom, u tvom želucu kiselina i žuč i sva neprobavljena hrana počinju probavljati tebe, i spaljuju tvoju želučanu sluzokožu – gastritis. Tada legneš ili se naprežeš i sav ovaj nered prska po tvom jednjaku, i imaš refluks kiseline i refluks žuči. S vremenom će ovaj nered spaliti i načiniti rupe u tvom želucu i sluzokoži jednjaka. Čak s vremenom ovo može izazvati i kolitis ili zapaljenje, upalu i nanjeti štetu tvojim crijevima.

Neprobavljiva hrana

Najteža hrana za tvoju probavu je životinjska hrana. Životinjsko meso je gotovo uvijek uzrok bolesti koju imaš, i krajnje je teško probaviti takvu hranu, zajedno sa nusproizvodima životinjskog porijekla poput sira (tekuće meso) i svake namirnice od životinjskih masti, mlijeka i jaja.

Ako jedeš manje količine hrane, i također jedeš hranu koja je puno lakša za probavu, posljedično ćeš izlučuivati puno manje probavnih tekućina iz želuca i žučne vrećice, a ova će se hrana puno brže probaviti i učini tvoj želudac bržim. Stoga, ne bi trebala imati nikakve nadražaje u želucu, osećaj žarenja, refluks ili nadražaj u tvom jednjaku.

„Rekli su mi da uzimam Prilosec nekoliko mjeseci i, ako se bol nastavlja, da ga nastavim uzimati, ali ja ne želim živjeti na lijekovima svaki dan ako postoji prirodni lijek za ovaj problem.“

U pravu si što odbijaš uzimati lijekove da izliječiš ovaj problem. Lijekovi poput ovog jednostavno usporavaju i zaustavljaju tvoje tijelo u proizvodnji probavnih kiselina. To ne dolazi do uzroka problema, a ona je u onome što jedeš. Imao sam  puno pacijenata koji su uzimali ove lijekove koji usporavaju i zaustavljaju njihovu sposobnost da proizvode i otpuštaju probavne tekućine, i mnogi od njih su završili tako da su imali problem sa probavom hrane više od desetljeća.

„Pitala sam se možete li mi preporučiti neke biljke ili program.“

Napravit ću oboje, ali što jedeš?

Amanda, budući da nisi spomenula što jedeš u svom pismu, moram krenuti s tim. Gledaj, ja sam rođen i odgajan u Rochesteru, i u dobi od 15 godina, zajedno sa bolesti srca, imao sam gastritis i krvareći čir. I predobro znam kakva je rochesterska ishrana.

Rochesterska ishrana

Ponavljam, nisi rekla što jedeš, pa ću pretpostaviti da si tipična, prosječna rochesterka. Čak i ako misliš da se dobro hraniš, ili ako bilo tko, tko ovo čita misli da jede zdravo, što god jedete, ako imate refluks kiseline – to NIJE DOBRO ZA VAS!

Moja njemačka obitelj je jela „krv“ za doručak, ručak, večeru i desert. Jeli smo sve životinjsko, i imali smo meso, mesne prerađevine, mlijeko ili jaja za SVAKI obrok. Moj otac bi kupio kravu, zaklao je i zamrznuo meso. Kao užinu za školu, toga se jasno sjećam, druga djeca su jela sendvič sa maslacem od kikirikija i džemom, dok sam ja nosio jetrenu kobasicu u svojoj smeđoj vrećici. Odrastao sam misleći da su hot-dogovi bijeli (rochesterski bijeli hot – dog „porkersi“) i kao mladi tinejdžer sam jeo u jeftinim masnim zalagaonicama poput Gitsis na Monroe aveniji. Jako sam svjestan rochersterske njemačke, talijanske, irske, istočno-europske, židovske, grčke, i čak i „hrane za dušu“ koja je lokalnim gastroenterolozima održavala dobar posao u posljednjih nekoliko stoljeća. Gle, rochesterski najpoznatiji restoran Nick Tahou’s je slavan po svom jelu koje se zove „tanjur smeća“! Postoji čak i Wikipedija stranica o njemu!

A kad se čak i web stranica restorana zove www.garbageplate.com  (tanjur smeća) – moram se zabrinuti.

Ne kažem da ti jedeš u tim restoranima, niti da jedeš puno životinjske hrane, što je ekstremno teško i sporo za probaviti. Ali ono što znam je da…

  • Verojatno jedeš PREVIŠE hrane u jednom obroku. Zato počni jesti manje obroke tijekom dana.
  • Jedeš hranu koju NE MOŽEŠ PROBAVITI. Snažno preporučujem da počneš sa jednostavnim vegetarijanskim programom, poput mog Programa za izgradnju zdravlja. Za više informacija o ovom programu, pogledaj stranicu 76 moje knjige „20 moćnih koraka za zdraviji život“. Čak i kad si na ovom programu, jedi polako, žvaći temeljito i jedi male količine po jednom obroku.

I ako si kao većina mojih pacijenata sa bolestima refluksa i gastritisom, verojatno si pod stresom (stres uzrokuje povećanje želučanih sokova)  i možda žvaćeš žvakaće gume, piješ gazirana pića, kavu, čaj, alkohol, i/ili mineralnu vodu, a SVE to čini tvoj problem težim. Trebaš dobro paziti na SVE što prolazi kroz tvoja usta! I stvori opušteniji životni stil, posebno prije, tokom, i nakon svojih obroka.

Postoje li izuzeci? NE! SVE bolesti probave(uključujući i tvoju) su uzrokovane konzumiranjem tekućine i hrane koje tijelo ne može probaviti, na koju se ne može prilagoditi ili ju ne može   eliminirati – SVE BOLESTI PROBAVE. Opet, čak i ako se hraniš bolje od većine ljudi koje poznaješ, to još nije dovoljno dobro za TEBE, pa hajdemo da raščistimo tvoj program ishrane.

Znam da je tvoj sustav za pobavu nadražen, opečen i da vraća kiselinu koja čini da nekad i pijenje vode može davati osećaj da ti gori u želucu, pa da počnemo sa nekim biljnim lijekovima koji će napraviti OGROMNU razliku.

BILJNI LIJEKOVI

Tinktura za želudac

Počni s uzimanjem 70 do 105kapi formule Želudac u oko decilitar vode, barem četiri puta dnevno. Možeš ga uzimati neposredno prije obroka, ili nakon obroka, ili oboje. Možeš  udvostručiti dozu ako je potrebno. Možeš također uzmati 3 do 8 kapaljki sa malo vode netom prije spavanja, da ZAUSTAVIŠ refluks kiseline ili žuči.

Želudac „shot“

Nakon obroka, ako želiš još snažniju pomoć za probavu, koristi moju Želudac „shot“. Ova biljna formula sadrži moju Tinkturu za Želudac  zajedno sa ostalim biljem za probavu, uz koncentrate papaje i ananasa koji razbijaju i prethodno probavljaju hranu za tebe.

5-odnevni program čišćenja CRIJEVA

Čim budeš imala svoj probavni sustav pod većom kontrolom, za ne više od dva tjedna od sad, želim da počneš sa mojim 5-odnevnim programom čišćenja CRIJEVA. Ovaj detoks će isprati, tonizirati i očistiti čitav tvoj probavni trakt. Nakon što uradiš čišćenje crijeva, predlažem da uzimaš moj Hebalmucil Plus na neodređeno da osiguraš dovoljno uzimanje vlakana u svom programu ishrane.

5-odnevni program čišćenja JETRE

Nakon ne više od mjesec dana, želim da uradiš 5-odnevni program čišćenja JETRE. Ovo će stimulirati, isprati i tonizirirati tvoju jetru i žučnu vrećicu, i dovesti te organe opet u formu.

„Ja se bojim napraviti detoksikaciju i izgubiti još na težini budući da imam samo 57 kilograma. Jako cjenim bilo koju informaciju koju mi možete dati.“

Ako radiš detoksikaciju, posebno moje 5-odnevne programe, jedina težina koju možeš izgubiti je otpad i mulj iz tvog probavnog trakta.

Amanda, imao sam stotine i stotine pacijenata sa svakom poznatom bolešću probave, i mnogi su imali probleme sa refluksom i gastritisom kao i ti, i oni su SVI bili sposobni osloboditi se njihove bolesti i oporaviti se. Osim toga, osobno znam iz iskustva, da se život može čini bijednim kad imaš refluks kiseline i žuči i gastritis, ali budući da nisam osjetio tu bol već 45 godina, predlažem da slijediš moj savjet.