NOVOSTI

ŠTO NIJE U REDU S ANTIBIOTICIMA ?

Što je s antibioticima?

Prema Američkom udruženju liječnika i ostalim medicinskim stručnjacima, antibiotici su potpuno beskorisni u liječenju gripe (koja je virusna), prehlada (koje su obično također virusne – rinovirus), čak i upala gornjih dišnih putova (koje su katkada bakterijske). Bez obzira na to čini se da antibiotici nemaju pozitivan učinak pri liječenju bilo kojih oblika takvih zaraza. Dakle, svi se slažu da antibiotici nemaju nikakav preventivni učinak niti da liječe gripu ili prehladu! Zašto će onda ove zime američki liječnici napisati doslovno milijune i milijune recepata za antibiotike svojim pacijentima zaraženima gripom ili prehladom?

Pa, čini se da je nekoliko odgovora na to pitanje.

Prvi je novac. Samo će ove zime farmaceutske tvrtke zaraditi milijarde dolara prodajući antibiotike liječnicima, svojim „dilerima droge i svodnicima“, hoću reći… „svojim prodajnim snagama“. Farmaceutske tvrtke financiraju mnoga medicinska istraživanja, ulažu mnogo novca u edukaciju i istraživanja te financiraju mnoge bolnice pa će zato izravno pritiskati liječnike kako bi napisali milijune recepata i prodali njihove lijekove. Sve se vrti oko novca.

Drugo, liječnici žele učiniti sretnima svoje pacijente koji plaču, mole i zahtijevaju antibiotike. Stoga će liječnici, iako znaju da su antibiotici beskorisni u borbi protiv prehlade i gripe (i izazivaju druge zdravstvene probleme), napisati svojim pacijentima recept za antibiotik samo da bi pacijenti bili sretni. Mnogi su mi liječnici rekli da su željeli učiniti pravu stvar i reći ne svojim pacijentima, ali su i dodali da bi u tom slučaju pacijenti jednostavno našli drugog liječnika koji bi im napisao recept, a to mogu napraviti i sami te tako usrećiti svoje pacijente.

Doktor Fred Rubin, izvanredni klinički profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu i suradnik na knjizi „Merckov priručnik – kućno izdanje“, tvrdi: „Osim što su antibiotici bespomoćni u borbi protiv virusa koji prouzročuju prehlade i gripu, njihova zlouporaba može donijeti više štete nego dobra.“

Prema časopisu Američkoga udruženja liječnika (The Journal of the American Medical Association) visoka stopa propisanih antibiotika i njihova zlouporaba dovela je do alarmantna povećanja novih opasnih organizama otpornih na lijekove, poput bakterija koje jedu meso te ostalih nezaustavljivih i smrtonosnih bolničkih bakterija.

Krajnji je zaključak da za liječenje prehlade i gripe NE UZIMATE ANTIBIOTIKE.

 

Izvor: cold ˛& Flu manual