NOVOSTI

Što su prehlade i gripa?

Smatra se da su sve prehlade, upale gornjih dišnih putova, gripa, začepljeni sinusi, upaljeno grlo, natečeni krajnici, treći krajnik, kašalj, temperatura i zakrčenost pluća – SVE infekcije – prouzročene tipom mikroorganizama koji se katkada nazivaju patogenima. „Patogen“ jednostavno znači da prouzročuje bolest, dok je drugo ime koje se često upotrebljava mikrob (klica).

Kako god zvali ove stvari koje prouzročuju prehlade i gripu, čini se da se većina ljudi slaže da su one neka vrsta bakterija i virusa odgovornih za sve – od prehlade i gripe do upale grla, upale pluća i meningitisa.

Dok prehlade mogu prouzročiti različite bakterije i virusi, gripu prouzročuju samo virusi. To je virusna infekcija dišnih putova prouzročena različitim sojevima virusa. Ti virusi žive UNUTAR vaših tjelesnih stanica hraneći se njima. Zato se katkada virus odnosi na unutarstanične parazite.

Sada, kao liječnik koji desetljećima sjedi s ljudima i promatra ih, moram vam reći da uvijek postoji dodatan emocionalni ili duhovni uzrok određene bolesti. Rekavši to, mislim da je također prilično sigurno reći da su ono što nazivamo prehladama i gripama zapravo virusna i bakterijska infekcija, ako želimo zvučati jako znanstveno.

Također, prilično je lako utvrditi jeste li zaraženi takvom vrstom bakterija ili virusa jer obično dobijete temperaturu, nos vam curi ili je začepljen, kašljete, grlo vam je upaljeno, pluća su vam zakrčena, boli vas glava te imate bolove u tijelu. I, najčešća su imena ovih infekcija: prehlada, gripa, upala gornjih dišnih putova, rinovirus i upala pluća. Ali, zapamtite, postoji 1001 klica koja izaziva ove bolesti i također 1001 naziv za njih. Svaki izaziva ponešto različite simptome. Neki su jako blagi, kao nedavna H1N1 svinjska gripa, dok su drugi mnogo intenzivniji, bolniji, agresivniji i puno opasniji.

Izvor: Cold & flu manual by