Crataegus sp., obično poznat kao glog, veliki je rod trnovitog grmlja i drveća koji pripada obitelji Rosaceae, koji obuhvaća približno 280 vrsta, porijeklom iz zona s blagom klimom u Europi, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Glog se stoljećima koristi diljem svijeta kao hrana i kao narodni lijek. Glog je jedna od priznatih ljekovitih biljaka u europskoj medicini, jer Dioskorid prvenstveno opisuje njegovo kardiovaskularno djelovanje u prvom stoljeću, navodi studija. Trenutno su zemlje poput Kine, Njemačke i Francuske službeno zabilježile neke vrste u svojim farmakopejama, navodi studija.

U proteklih 20 godina više od 150 kemijskih spojeva, uključujući flavonoide, triterpenoide, oligomerne proantocijanidine i organske kiseline, odvojeno je i karakterizirano u bobicama, lišću i cvjetovima C. pinnatifida (Navodi studija iz 2005; i studija iz 2014god. ). Štoviše, zabilježeno je da pektin u svježem plodu gloga iznosi čak 20,5% , navodi studija .

Kardiovaskularne bolesti (KVB), posebice ateroskleroza(koj je uzrokovana lošim životnim navikama, pušenjem, konzumiranjem mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda…), vodeći su uzrok pobola i smrtnosti u cijelom svijetu. KVB nameće značajan teret obiteljima i primarnim skrbnicima, zajedno s visokim financijskim troškom za društvo. Tijekom proteklih desetljeća u Kini su ishemijska bolest srca i moždani udar prva dva uzroka smrti navodi studija. S brzim starenjem stanovništva, apsolutni broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima porastao je za 46% u Kini, što je četiri, odnosno tri puta više od onih u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Europi, navodi studija. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u zemljama u razvoju gotovo četiri milijarde ljudi konzumira dodatke prehrani kao primarni izvor zdravstvene zaštite. Stoga je uporaba dodataka prehrani u komplementarnoj i prirodnoj medicini široko prihvaćena u mnogim zemljama, navodi studija .

Rezultati pokazuju da bi plodovi gloga mogli poslužiti kao obećavajući dodaci prehrani te također kao potencijalni izvor antioksidativnih i kardiotoničnih fenolnih materijala. Jedno je istraživanje identificiralo fenolne spojeve u plodu Crataegus pubescens, a najzastupljenije tvari bile su (+)-katehin, (−)-epikatehin i klorogenska kiselina, koji se mogu koristiti kao nutraceutici i funkcionalna hrana, navodi studija iz 2018 godine.

Uz sve veći globalni interes, suvremena su istraživanja potvrdila prisutnost višestrukih bioloških i farmakoloških aktivnosti u ekstraktima plodova, lišća i cvjetova gloga, uključujući kardiovaskularnu zaštitnu sposobnost, hipolipidemijsku aktivnost i antioksidativni kapacitet (navodi studija iz 2003 godine; navodi studija iz 2011 godine.; navodi studija iz 2014 godine). Ekstrakt ploda i lišća gloga je najproučavaniji spoj koji se sastoji od 20% oligomernih procijanidina ekstrahiranih iz lišća i cvjetova (45% etanolni ekstrakt) C. monogyna i Crataegus laevigata, navodi studija iz 2008 godine. U Sjedinjenim Američkim Državama i europskim zemljama, ekstrakt se preporučuje za liječenje kongestivnog zatajenja srca I–III stadija na temelju klasifikacije New York Heart Association (NYHA) (navodi studija iz 2002 godine; navodi studija iz 2003 godine). Zadnja studija navodi još jednu zanimljivu činjenicu: “Trinaest ispitivanja zadovoljilo je sve kriterije uključivanja. U većini studija glog je korišten kao dodatak konvencionalnom liječenju. Osam pokusa koji su uključivali 632 bolesnika s kroničnim zatajenjem srca (New York Heart Association klase I do III) pružilo je podatke koji su bili prikladni za meta-analizu. Za fiziološki ishod maksimalnog opterećenja, sa ekstraktom gloga bilo je korisnije od placeba (ponderirana srednja razlika, 7 Watt; 95% interval pouzdanosti [CI]: 3 do 11 Watt; P < 0,01; n = 310 pacijenata). Umnožak tlaka i otkucaja srca također je pokazao povoljno smanjenje (ponderirana srednja razlika, -20; 95% CI: -32 do -8; n = 264 pacijenata) s glogom. Simptomi kao što su dispneja i umor značajno su se poboljšali s glogom u usporedbi s placebom. Prijavljene nuspojave bile su rijetke, blage i prolazne; uključivali su mučninu, vrtoglavicu i srčane i gastrointestinalne tegobe. Zaključno, ovi rezultati sugeriraju da postoji značajna korist od ekstrakta gloga kao dodatka prehrani kod kroničnog zatajenja srca.”

Šestomjesečno kliničko promatranje 64 bolesnika s aterosklerozom karotidnih arterija pokazalo je da uzimanje ekstrakta gloga u dozi od 5,0 mg/kg smanjuje razinu lipida u serumu i potiče stabilnost plaka, navodi studija iz 2014 godine .

Većina istraživanja provedena je s europskim i istočnoazijskim vrstama. Malo je znanja o biljkama porijeklom iz drugih dijelova svijeta. Jedna studija o ekstraktima iz bobica i lišća Gloga, vrste porijeklom iz Sjeverne Amerike, pokazala je da smanjeni LDL-C u serumu natašte poboljšava rad srca podizanjem razine dušikovog oksida (NO), navodi studija iz 2016 godine.

Još jedna studija, pružila je dokaze da ukupni flavonid gloga ublažavaju oštećenje endotelnih stanica nakon operacije koronarne premosnice smanjujući oksidativni stres, navodi studija iz 2018 godine.

Nadalje, ekstrakt iz lišća gloga suzbija oksidativni stres izazvan doksorubicinom (DOX), upalu, apoptozu i oštećenje miokarda kroz mehanizam koji uključuje povećanu staničnu ekspresiju p-FoxO3a, navodi studija iz 2016 godine.

Važno je napomenuti da su ekstrakti iz lišća gloga zabilježeni u Europskoj farmakopeji (European Pharmacopoeia, 2017.) i u farmakopeji Narodne Republike Kine (Chinese Pharmacopoeia Commission, 2015.), kao što je ekstrakt gloga koji je opsežno istraživan. u pretkliničkim i kliničkim studijama. Međutim, do sada nije zabilježen niti jedan njegov učinak na pacijente s koronarnom bolesti srca. U Kini je Nacionalna uprava za medicinske proizvode odobrila prodaju nekoliko proizvoda od lišća gloga za liječenje angine i koronarne bolesti srca, navodi službena stranica.

Irski liječnik za kojeg je prvi put zabilježeno da je koristio lijek za kardiovaskularne tegobe posebno je koristio bobičasto voće. Izdanje Britanske biljne farmakopeje iz 1983., koju mnogi godinama smatraju standardnim tekstom za profesionalne travare, navodi samo bobičasto voće. Ovo može objasniti da praktičari travara daju prednost bobicama u odnosu na cvijeće, iako se čini da se ovaj trend u novije vrijeme mijenja, cvijeće i bobice se više koriste kao sinonimi, au nekim slučajevima i pomiješani. Povijesni tekstovi u zapadnoj medicini bilježe korištenje bobica, sjemenki i cvijeća. Također se koriste i listovi. Navodi studija o glogu.

Ljekovita svojstva gloga (Crataegus spp., rod koji se sastoji od približno 300 vrsta) stoljećima su korištena u mnogim kulturama u različite terapeutske svrhe. U zapadnom svijetu kardiovaskularne bolesti (KVB) postale su jedan od najznačajnijih pojedinačnih uzroka prerane smrti. Ponavljajući ovu situaciju, novija istraživanja terapeutskih dobrobiti pripravaka od gloga usredotočila su se prvenstveno na njegove kardiovaskularne učinke. Ovaj pregled pokriva istraživanje različitih mehanizama djelovanja predloženih za pripravke Crataegusa, klinička ispitivanja koja uključuju pripravke Crataegusa i sigurnosni profil biljke.Navodi studija o glogu.

Pregledana klinička ispitivanja nisu bila dosljedna u pogledu korištenih kriterija (veličina uzorka, priprema, doziranje itd.), ali su bila uglavnom dosljedna u pogledu pozitivnih ishoda. Istraživanje do sada dostupnih podataka o pripravcima gloga i interakcijama biljaka i lijekova otkriva da teoretske štetne interakcije nisu zabilježene u praksi. Nadalje, nuspojave povezane s uporabom pripravaka od gloga su rijetke i blage, čak i pri višim rasponima doza. Iako su potrebna daljnja istraživanja u određenim područjima, dosadašnja istraživanja sugeriraju da bi glog potencijalno mogao predstavljati sigurno, učinkovito, netoksično sredstvo u liječenju KVB i ishemijske bolesti srca (IHD).Navodi studija o glogu.

Ovaj rad ima za cilj pružiti cjelovit pregled dosadašnjih istraživanja učinkovitosti pripravaka Crataegusa u liječenju kardiovaskularnih bolesti (KVB). Rad uključuje informacije o nedavnim istraživanjima u vezi s identifikacijom percipiranih aktivnih sastojaka i njihovih mehanizama djelovanja. Pregledano je i trenutno istraživanje koje uključuje klinička ispitivanja u kojima su korišteni pripravci Crataegusa.Navodi studija o glogu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kardiovaskularne bolesti (KVB) kao globalni uzrok broj jedan smrti, čineći 30% svih smrtnih slučajeva u 2005. American Heart Association navodi bolesti srca kao broj jedan ubojicu odraslih Amerikanaca, i dalje komentira da je u 2005. godini 80.700.000 Amerikanaca patilo od nekog oblika KVB.Navodi studija o glogu.

Zaključak je vrlo jednostavan zaštite se sa Zdravim načinom života i po potrebi s kojim čajem od gloga ili našom tinkturom Srce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->