Jeste li se ikad zapitali jesu li umjetno zaslađena gazirana pića loša? Možda mislite da su bolja od onih koja su zaslađena šećerom, no znanost pokazuje da nemate pravo. Sve je više razloga da izbjegavamo sve vrste gaziranih pića, jer umjetno zaslađena pića povećavaju rizik za moždani udar i demenciju. Drugim riječima, takva pića oštećuju Vaš mozak. Istraživači sa Sveučilišta u Bostonu analizirali su podatke i objavili da umjetno zaslađena gazirana pića gotovo trostruko povećavaju šanse za moždani udar i demenciju.

A zašećerena gazirana pića? Ni ona nisu dobra, u što ćemo se ubrzo uvjeriti analizirajući novije studije koje su objavljene.

 

STUDIJA NA 3000 ODRASLIH OSOBA

Znanstvenici su proučavali navike gotovo 3000 odraslih osoba koje su rabile umjetno zaslađena gazirana pića i došli su do zastrašujućih rezultata! Kad je riječ o moždanom udaru osoba starijih od 45 godina i o demenciji osoba starijih od 60, pokazalo se da redovita uporaba umjetno zaslađenih gaziranih pića gotovo utrostručuje rizik od  moždanog udara ili demencije. To se pokazalo točnim čak i nakon što su u obzir uzeti i drugi rizični faktori, poput prejedanja, kvalitete hrane, tjelovježbe i pušenja[1].

“Ove studije nisu savršene, no podatci su uvjerljivi i svjedoče snažno. Čini se da je sve manje razloga za uporabu zaslađenih pića i da umjetni zaslađivači ne donose nikakvu korist. Možda je stara dobra voda upravo ono na što bismo se trebali naviknuti” – rekla je doktorica Sudha Seshadri, glavna autorica studije, profesorica neurologije i član Fakultetskog vijeća Centra za Alzheimerovu bolest Sveučilišta u Bostonu.[2]

No, istraživači sa Sveučilišta u Bostonu nisu ovdje stali: istražili su i utjecaj običnih gaziranih pića na naše zdravlje – pokazalo se da pića zaslađena šećerom nisu povezana s moždanim udarom i demencijom, no ta je vrsta pića prouzročila druge zdravstvene probleme.

Bez obzira radi li se o običnom šećeru ili kukuruznom sirupu s visokim udjelom fruktoze, znanost je jasna. Skandali povezani s industrijom šećera u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća pokrenuli su ‘prehrambenu katastrofu’. Manjkave i necjelovite znanstvene studije koje je financirala industrija šećera, utjecale su na javnost i zavarale ljude kako je masnoća, a ne šećer pravi neprijatelj našeg zdravlja.

Danas znamo da su zdrave masti ključne za dobro zdravlje. No, još uvijek mnogi piju gazirana pića. Prevelika uporaba šećera je dobro poznati okidač za srčane bolesti i ona čini veliku štetu našem metabolizmu. No, bostonski su znanstvenici željeli saznati kako zaslađena gazirana pića, tzv. ‘meka pića’ i zaslađeni voćni sokovi utječu na ljudski mozak.

Uporabom magnetne rezonancije (MRI), kognitivnih testova i postojećih podataka, otkrilo se da konzumacijom više od dva zaslađena pića dnevno, ili više od tri gazirana pića dolazi do smanjenog moždanog volumena. Riječ je o tome da se mozak zaista ‘skuplja’, smanjuje svoj obujam pa se tako smanjuje i hipokampus. Uz to, mozak brže stari i pamćenje slabi – to su sve rizični čimbenici za rani stadij Alzheimerove bolesti. Čak je i samo jedno umjetno zaslađeno gazirano piće na dan djelovalo da se volumen mozga smanjio.[3]

 

Druge pojave povezane s umjetno zaslađenim gaziranim pićima

Sveučilište u Bostonu objavilo je prvu tj. glavnu povezanost umjetno zaslađenih gaziranih pića i demencije, no dugačak je popis drugih zdravstvenih poremećaja koji se povezuju s tim pićima:

 Zdravija pića umjesto gaziranih:

 Zašto piti nešto što Vam skraćuje život? Umjesto toga pokušajte slijedeće:

Zaključak:

[1] https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/STROKEAHA.116.016027

[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170420162254.htm

[3] https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/journal/15525279

[4] https://www.newswise.com/ee/blog/entry/diet-soda-linked-to-depression-coffee-tied-to-lower-risk/

[5] https://www.kidney.org/news/kidneyCare/spring10/DietSoda

[6] https://care.diabetesjournals.org/content/32/4/688

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->