U Bibliji nalazimo zapovijed da se sva muška djeca obrežu 8. dana nakon rođenja: „Ovo je savez moj između mene i vas i potomstva tvojega poslije tebe što ćete ga držati: svako muško među vama neka se obreže. A obrezat ćete tijelo pretkožice svoje, i to neka bude znak saveza između mene i vas. I svako muško među vama, kad mu je osam dana, neka se obrezuje u sve vaše naraštaje; onaj koji je rođen u domu tvojemu ili kupljen za novac od bilo kojeg tuđinca, koji sȃm nije od potomstva tvojega.“ (Postanak 17:10-12).

Ova zapovijed pisana je pred oko 4000 godina i tada medicina nije bila ni blizu razvijena kao u današnje vrijeme.

Zašto je Bog naredio obrezivanje Abrahamovih muških potomaka osmog dana? Zašto ne prije ili kasnije? Zašto je to trebalo biti osmi dan?

Ta pitanja je racionalno i razumski pitati nakon čitanja stihova o obrezanju osmoga dana.
1930-ih danski istraživač Henrik Dam i američki istraživač Edward Adelbert Doisy otkrili su ono što je potrebno za zgrušavanje krvi.

Naime ljudsko tijelo ima 2 elementa za zgrušavanje krvi. Jedan od njih se zove vitamin K. Vitamin K se u tijelu ne stvara sve do 5. pa do 7. dana nakon rođenja. Drugi čimbenik zgrušavanja koji je neophodan naziva se protrombin. Protrombin se iznenađujuće razvija do 30% normale do 3. dana života i nakon toga, s prividnom posljedicom, doseže vrhunac na 110% baš 8. dana, neposredno prije nego što se ujednači na 100% normale.

Za ova su otkrića Dam i Doisy 1943. dobili Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu. Ako vitamin K nije prisutan u velikoj dozi kao osmoga dana kada se dječak obrezuje, dječak će iskrvariti do smrti. Razlog zašto je Bog ustanovio baš osmi dan za obrezivanje je taj što vitamin K kao i protrombin u novorođenčeta dostižu vrhunac baš u dobi od 8 dana – tada će dijete najmanje krvariti i najbrže će se krv zgrušavati.

Danas kada se dječaci obrezuju u roku od samo nekoliko dana nakon rođenja daje im se vitamin K za pomoć pri zgrušavanju krvi. Kako su Abraham i Mojsije znali da je osmi dan idealan dan za obrezivanje? To im je mogao otkriti samo Stvoritelj koji razumije svaki, tada još medicinski neotkriveni, detalj ljudske fiziologije (budući da ju je sam stvorio).
od Daniel Šegota
×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->