Ako loše spavate ili ste pod prekomjernim stresom, moguće da vašem tijelu nedostaje magnezij. Budući da naše tijelo ne proizvodi ovaj mineral, moramo ga unositi prehranom.

Nedostatak jednog od esencijalnih vitamina ili minerala koje naše tijelo treba može izbaciti čitav niz stvari iz okvira. I, dok jedete uravnoteženu prehranu, trebali bi paziti da ostanete u vrhunskoj formi, jer postoje neke stvari koje vam se mogu ‘prišuljati’ i ometati vaše zdravlje.

Nedostatak magnezija jedan je od njih, koji nas može spriječiti da dobro spavamo. 2014. je nutricionist i stručnjak za spavanje Shawn Stevenson iz Amerike objavio knjigu naziva ‘Sleep Smarter’ – o važnosti spavanja na vaše cjelokupno zdravlje i kako ga najbolje iskoristiti.

Prema Stevensonovom istraživanju, 80% stanovništva nedostaje magnezija, što je antistresni mineral odgovoran za ravnotežu šećera u krvi i krvnog tlaka, opuštanje napetih mišića, smanjenje boli i smirivanje živčanog sustava.

Ako nemate dovoljno magnezija – jednog od esencijalnih makrominerala koje tijelo treba – možete biti pod prekomjernim stresom i patiti od ozbiljno ograničene produktivnosti sna. Kako bi stvari bile gore, naša tijela ne proizvode magnezij prirodno tako da ga moramo unositi prehranom.

Istraživanja pokazuju da dopuna magnezija može poboljšati kvalitetu sna, osobito kod osoba s lošim spavanjem ili onih koji pate od nesanice. Međutim, nedostatak magnezija može biti ozbiljniji nego nekoliko sati izgubljenog sna.

Magnezij je mineral koji opušta vaše srce, najbolji izvor magnezija je sjeme suncokreta, usitnite ga u prah i posipavajte ga što više po vašim voćnim i povrtnim salatama. Premala količina magnezija ometa elektricitet koji kontrolira mišiće i živce, i tako potencijalno dovodi do aritmije. Uzimanje dovoljno magnezija preko biljne hrane jer stabilizira elektricitet i umiruje srce.

Organizam odrasle osobe sadrzi 20 do 25 grama magnezijuma. On je dio strukture nasih kostiju,zajedno sa kalcijumom i fosforom, ali u znatno manjoj kolicini. Magnezij je osnovni sastojak biljnog pigmenta (klorofila), bas kao sto je to i željezo kad je rijec o hemoglobinu u krvi.Magnezij je posljednjih nekoliko godina postao vazan mineral, jer je otkriveno da u mnogim fizioloskim funkcijama on ima odlucujucu ulogu. Cesto se događa da uobicajena prehrana neomogućuje dovoljne kolicine ovog vaznog minerala. Uzrok tome je slaba potrosnja integralnih zitarica, orasastih plodova (orah, badem,…) koji su bogati za magnezjijem, kao i osiromasenje zemljista kad je riječ o magnezijumu. Stalna zloupotreba umjetnog goriva u intenzivnoj poljoprivredi dovodi do biokemijske neravnoteze u zemljistu i u biljkama koje na njemu rastu. Biljke ne sadrze vise kolicinu minerala koju bi trebali imati, posebno kada je magnezij u pitanju, jer je najosetljiviji na osiromašeno tlo.

Magnezijum djeluje kao katalizator u mnogobrojnim kemijskim reakcijama organizma prilikom sagorjevanja hranljivih sastojaka i u proizvodnji energije. Ima posebno vaznu funkciju u živčanom sustavu regulirajući prenošenje impulsa duz perifernog živčanog sustava.Raznovrsta biljna prehrana, uravnotezena u pogledu količine i kvalitete , opskrbljuje sve vitamine i minerale.Biljna prehrana zadovoljava i sve potrebe za mineralima i oligo-elementima.

Nedostatak magnezija prate veoma razliciti simptomi:

Opći umor i osjećaj malaksavosti. Grcenje misica, drhtanje ocnih kapaka ili drugih misica (fenomen poznat pod nazivom “podrhtavanje misica”).

Neurovegetativni poremecaji – grcevi u razlicitim organima, bolovi u zelucu, upala debelog crijeva, bolovi u materici za vrijeme mjesecnog ciklusa, osjecaj pritiska u grudima i lupanje srca.

Orasasti plodovi, zitarice i mahunarke su najvazniji izvori magnezijuma. Raznovrstan biljni nacin prehrane uveliko zadovoljava sve potrebe organizma za magnezijem.

MAGNEZIJ

Namirnica Kolicina u mg na 100 g

Suncokret 420

Badem 252

Soja 242

Orah  185

Bob 164

Integralno brasno 109

Špinat 55

Papaja 40

Banane 38

Naranče 36

Krumpir 26

Bijelo brašno 21

Smokve 20

 

Izvor:  Healthy Nutrition , dr.George Pamplona Roger

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->