Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), gotovo dvije trećine svih američkih djevojaka i žena trenutno koristi kontracepciju, a druga najčešća metoda kontracepcije je kontracepcijska pilula. Naravno, sprječavanje neželjene trudnoće nije jedini razlog zašto se ženama i djevojkama propisuju oralne kontracepcijske pilule.

Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) primjećuje da se kontracepcijske pilule često propisuju za liječenje obilnih, bolnih i/ili neredovitih menstruacija, upravljanje endometriozom i poboljšanje problema poput gubitka kose, prekomjernog rasta kose, akni i teških simptoma predmenstruacije. sindrom (PMS) i predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). No nedavna istraživanja potaknula su važno pitanje: jesu li dobrobiti kontracepcijskih pilula doista vrijedne rizika za neke žene?

Nova studija iz Ujedinjenog Kraljevstva otkriva 30% veći rizik od raka dojke povezan s kontracepcijskim pilulama

Skupina istraživača sa Sveučilišta Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno je objavila rezultate svoje studije slučaja-kontrole i meta-analize, koja je promatrala učinke kombiniranih (estrogen-progesteron) i tableta koje sadrže samo progesteron na rizik od raka dojke kod žena.

Njihova studija, objavljena u ožujku 2023. u časopisu PLOS Medicine, utvrdila je da žene koje koriste oralne kontraceptive imaju 20 do 30 posto veći rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama koje ih ne koriste. Ovih 30% povećan rizik je relativan. Srećom, apsolutni prekomjerni rizik nije toliko alarmantan. Kombinirajući svoje podatke s istraživanjima iz prijašnjih studija, autori su otkrili da je apsolutni povećan rizik od razvoja raka dojke u razdoblju od 15 godina bio 8 na 100 000 među ženama koje su koristile pilule u dobi od 16 do 20 godina (incidencija od 0,093% u usporedbi). do 0,084% u korisnicama tableta) i 265 na 100 000 među ženama koje su koristile tablete u dobi od 35 do 39 godina (incidencija od 2,2% u usporedbi s 2,0% u korisnicama koje ne uzimaju tablete).

Naravno, iako se čini da je apsolutni rizik mali, to još uvijek znači da će neke žene u ovoj zemlji jednog dana dobiti dijagnozu raka dojke vjerojatno zbog prethodnog korištenja oralnih kontraceptiva – surova stvarnost za mnoge obitelji. Ali autori dodaju da se rizik od raka dojke povezan s kontracepcijskim pilulama “mora promatrati u kontekstu dobro utvrđenih prednosti korištenja kontracepcije u reproduktivnim godinama žena”, ističući da rizik od raka dojke također raste s godinama. Osim toga, povećani rizik od raka dojke korisnice kontracepcijskih pilula, koliko god mali bio, postupno opada nakon što prestane uzimati lijek.

Evo nekih drugih mogućih rizika i nuspojava kontracepcijskih pilula koje biste trebali znati

Ako ste žena ili ako imate kćer koja je uzimala pilule, zapitajte se: je li liječnik koji je propisao lijek prvo detaljno s vama proučio potencijalne nuspojave? Kao i sa svakim drugim lijekom ili medicinskom intervencijom, zaslužujete biti potpuno informirani kako biste mogli odlučiti je li navedena intervencija prava za vas ili vaše dijete.

Ako ste se pitali, ovo su samo neki od poznatih štetnih učinaka i čimbenika rizika povezanih s oralnim kontraceptivima, prema National Library of Medicine: Probojno krvarenje, Mučnina, Glavobolje, Grčevi u trbuhu, Pojačani vaginalni iscjedak, Smanjeni seksualni nagon Osjetljivost dojki, Povećan rizik od moždanog udara, srčanog udara i venskih trombotičkih događaja, Hipertenzija, Smanjeno stjecanje mineralne gustoće kostiju, Poremećaj metabolizma glukoze (osobito tijekom prvih šest mjeseci korištenja).

Naravno, važno je zapamtiti da specifični rizici uzimanja pilula variraju ovisno o čimbenicima poput zdravstvenog stanja pojedinca (npr. puši li ili ima kronične bolesti poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka) i vrsti pilule koju uzima . Također, trebali biste znati da možda i nije sve loše kada je riječ o oralnim kontraceptivima. ASRM tvrdi da je utvrđeno da djevojke i žene “koje su koristile kontracepcijske pilule imaju manje slučajeva anemije (nizak broj crvenih krvnih stanica), raka jajnika i raka maternice. Ti se korisni učinci javljaju jer kontracepcijska pilula djeluje tako da smanjuje broj ovulacija, količinu menstrualne krvi i učestalost mjesečnica.”

Izvori za ovaj članak uključuju:

PLOS.org
Reproductivefacts.org
Theguardian.com
Thegatewaypundit.com
CDC.gov
NIH.gov
NHSinform.scot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->