Dopustite nam da na trenutak budemo poetični: ako su oči prozor u dušu, onda bi se možda usta trebala smatrati prozorom u vaše zdravlje – barem prema trenutnim medicinskim istraživanjima!

Znanstvenici i liječnici sada znaju da imati čiste zube i desni nije samo poboljšanje vašeg fizičkog izgleda. Dobra briga o vašem oralnom zdravlju zapravo može pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnih kroničnih zdravstvenih stanja, uključujući autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa (RA).

Loše bakterije u nečistim ustima mogu dospjeti u krvotok i zglobove, potaknuti upalni odgovor povezan s bolnim reumatoidnim artritisom

Nova studija objavljena u Science Translational Medicine nedavno je zaključila da uznapredovala bolest desni, također poznata kao parodontna bolest, “rezultira oštećenjima oralne sluznice koja oslobađaju … oralne bakterije u cirkulaciju, koje aktiviraju upalne [molekularne spojeve] koji se opažaju kod upaljenih RA sinovija i krv pacijenata s RA.”

Drugim riječima: bolest desni oštećuje oralno tkivo. To omogućuje bakterijama da prodru u krvotok. Jednom kada uđu u krvotok, ove oralne bakterije pokreću imunološki odgovor i mogu završiti u tkivima zglobova osoba s RA. Da bismo bili malo precizniji, evo kratkog prikaza onoga što se vjerojatno događa u ustima ljudi s bolestima desni, kako su opisali koautori ove studije: Upala zuba, kostiju lica i desni potiče imunološki sustav da “ukrasi” bakterije u ustima molekularnom oznakom. Ove označene bakterije tada mogu probiti oštećenu sluznicu usta i prodrijeti u krvotok. Osjećajući strane napadače, imunološki sustav tijela tada stvara antitijela protiv ovih označenih bakterija; antitijela će se vezati za ili zarobiti bakterije, tvoreći molekularne kuglice koje se nazivaju “imuni kompleksi” Ovi imunološki kompleksi mogu nastaviti putovati tijelom i taložiti se u različitim tkivima – uključujući zglobove i sluznicu zglobova (sinovijum) Istraživači primjećuju da se utjecaj oralnih bakterija koje ulaze u krv (i imunološki sustav koji kao rezultat toga pokreće upalnu reakciju) može pogoršati s ponovljenim izlaganjem i pridonijeti pojačanom autoimunom odgovoru i pogoršanju simptoma RA poput bolova u zglobovima, oticanja i krutost Nevjerojatno, zar ne?

Pomisliti da bi pranje zuba, čišćenje koncem, izvlačenje ulja, izbjegavanje prerađene hrane, posjet kvalificiranom biološkom stomatologu, disanje na nos i pridržavanje drugih osnovnih tehnika oralne higijene zapravo mogli podržati zdravlje zglobova! Kao što neki čitatelji možda znaju, ovi novi podaci potvrđuju druga istraživanja koja su već provedena o vezi između oralnog zdravlja, bolesti desni i autoimunih stanja. U 2015., na primjer, istraživači iz Johns Hopkins Arthritis Centra prikupili su podatke od 100 pacijenata s reumatoidnim artritisom (RA) i 40 zdravih kontrolnih ispitanika. Otkrili su da nevjerojatnih 70% pacijenata s RA ima bolest desni, a 30% pacijenata s RA ima tešku bolest desni. To se znatno razlikuje od zdrave normalne skupine, gdje je samo 35% imalo bolest desni, a samo 5% tešku bolest desni. “Ozbiljne bolesti desni mogu biti prisutne u ranim stadijima RA”, piše Johns Hopkins Arthritis Center na svojoj web stranici, dodajući da su stomatolozi, kao i stručnjaci za reumatologiju, ključni pružatelji usluga osobama s autoimunim stanjima.

Više od usta: Loše oralno zdravlje povezano je i s drugim zdravstvenim stanjima

1.Kardiovaskularna bolest (što uključuje stvari poput otvrdnuća arterija i moždanog udara)

2.Endokarditis ili upala unutarnje ovojnice srca upala pluća

3.Komplikacije trudnoće i poroda, uključujući prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu

Velike studije također su pokazale vezu između karijesa i lošeg oralnog zdravlja s demencijom, uključujući Alzheimerovu bolest.

Zaključak: NIKAD nije prerano uspostaviti izvrsne navike oralne higijene … a koristi od toga su široko rasprostranjene. Kako biste saznali više oralnom zdravlju savjetujte se sa stručnom osobom a ako želite imati ljepše zubno meso predlažemo našu zubnu pastu, više o njoj OVDJE

Izvornik:

Science.org
Studyfinds.org
Healthcentral.com
Mayoclinic.org
Hopkinsarthritis.org
NIH.gov

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->