Sikavica, biljka koja sadrži silimarin kao aktivni sastojak, može se na prvi pogled činiti otrovnom zbog svojih oštrih stabljika i potencijalne visine od 30cm do 3m.
Međutim, ovaj član obitelji Asteraceae zapravo je vrlo koristan. Izvorno otkrivena u Europi i na Mediteranu, ova se biljka postupno proširila u Sjevernu Ameriku, kao i u istočno područje Sjedinjenih Država, Kaliforniju, Južnu Ameriku, Aziju, Australiju i Afriku. Nedavna istraživanja provedena 2023. pokazuju da ekstrakt sikavice, u kombinaciji s ekstraktom sjemenki grožđa, ima sposobnost inhibirati rast stanica raka pluća. Ovo je samo jedna od mnogih prednosti koje nudi ova biljka egzotičnog izgleda.

Studije pokazuju da sikavica nudi mnoge zdravstvene prednosti. Iako je istraživanje sikavice još uvijek u ranoj fazi, znanstvenici se jednoglasno slažu oko njegovih brojnih prednosti, od inhibicije rasta raka do upravljanja dijabetesom i promicanja zdravlja jetre.

Ovi se učinci pripisuju aktivnoj komponenti biljke, silimarinu, koji je poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Iako se ova biljka obično koristi za liječenje bolesti jetre kao što su ciroza i hepatitis, vjeruje se da ima širok raspon potencijalnih upotreba koje tek treba u potpunosti istražiti. Komponente sikavice također mogu imati svojstva snižavanja šećera u krvi, što bi moglo biti korisno za osobe s dijabetesom. Pojavljuju se dokazi da silimarin može poboljšati funkciju jetre i smanjiti simptome ciroze, što je stanje karakterizirano ožiljcima na jetri. Znanstvena analiza je također pokazala da je konzumacija ekstrakta sikavice koji sadrži silimarin vjerojatno povezana sa smanjenom stopom smrtnosti kod osoba s bolestima jetre i cirozom.

Od zdravlja kostiju do funkcije mozga i šire suplementacija sikavicom nudi potencijalne dobrobiti ženama u menopauzi i postmenopauzi jer pomaže u očuvanju čvrstoće kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Osim toga, kada se primjenjuje topikalno na lice, otkriveno je da biljka smanjuje akne. Vrijedno je napomenuti da se sve veći broj pojedinaca okreće ovoj biljci za liječenje hepatitisa C, virusne infekcije jetre.
Iako se ova potencijalna dobrobit trenutačno temelji na anegdotalnim dokazima, ona naglašava rastući trend liječnika koji pacijentima preporučuju sikavicu. Trudnice je također mogu smatrati korisnim, jer njegova komponenta silimarin djeluje kao galaktagog, potičući proizvodnju majčinog mlijeka. Osim toga, biljka ima potencijal smanjiti amiloidni plak, koji je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije kod starijih osoba. Konačno, postoje dokazi koji sugeriraju da biljka može utjecati na način na koji jetra metabolizira protuupalne lijekove i antibiotike.
Da biste iskusili blagodati sikavice, možete jesti očišćene sjemenke, konzumirati kao čaj, kao tinkturu, u obliku tableta ili kao ekstrakt, što ga čini jednostavnim za uključivanje u vašu svakodnevnu rutinu.
Zatražite smjernice od kvalificiranog zdravstvenog radnika, kao što je pružatelj integrativne zdravstvene skrbi ili zdravstveni trener, prije nego što ga dodate svojoj rutini.
Bitno je imati na umu da nijedan dodatak ne može liječiti, spriječiti ili izliječiti bolest. Međutim, uključivanjem sikavice u holistički pristup wellnessu i pod vodstvom iskusnog liječnika, možete uvelike poboljšati kvalitetu svog zdravlja i vitalnosti.
napisao: Patrick Tims, stručni pisac | 22. travnja 2023 mliječni čičak (NaturalHealth365)
Izvori za ovaj članak uključuju:
NIH.gov
Scitechdaily.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->