Izvornik: https://www.naturalhealth365.com/capsaicin-stops-cancer-cells-3735.html

Napisala: Karen Sanders, 19. veljače 2021.

Jeste li znali da je ‘vrućina’ koju osjećate nakon što zagrizete ljutu čili-papričicu zapravo dobra za Vas? Utvrđeno je da spoj po imenu kapsaicin – koji uzrokuje ovu žestoku toplinu – ubija stanice raka. Tijekom posljednjih nekoliko godina čili-papričice bile su predmet studija usmjerenih na mnoge organe, uključujući gušteraču, mozak, prostatu, debelo crijevo i dojku.U studiji iz 2020. godine objavljenoj u Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, autori su potvrdili snažna svojstva kapsaicina protiv raka kod različitih vrsta karcinoma. Uz to, istraživači su otkrili da kombinacije kapsaicina s konvencionalnim kemoterapijskim lijekovima poboljšavaju zdravlje pacijenata, smanjujući nuspojave lijekova i povećavajući toleranciju pacijenata na karcinomske terapije.

Može li čili-papričica naštetiti zdravim stanicama?

Do danas su provedene brojne studije o sposobnosti čili-papričica da se bore protiv stanica raka na mnoštvu organa koji su bili zahvaćeni. Među njima, posebnu pozornost istraživača privukla je studija na stanicama raka prostate iz 2006. godine. Pokusi s kapsaicinom otkrivaju da ovaj spoj posebice cilja tumore i stanice raka, a da pritom ne utječe na zdrave stanice.
Istraživači su otkrili da kapsaicin to može učiniti ometajući proteinsku sintezu u karcinomskim stanicama, razarajući staničnu DNK i ometajući mehanizme stanične transkripcije malignih stanica. Dok je kapsaicin utjecao na mitohondrijski put stanica raka, nije ometao aktivnost zdravih stanica. To je uočeno u laboratorijskim studijama, pri čemu je rak potaknut kod albino-štakora.

Studija iz 2006. objavljena u Cancer Research otkrila je da je kapsaicin učinkovit u inhibiciji stanica raka prostate. Ta je studija otkrila da kapsaicin potiče automatiziranu staničnu smrt u primarnim vrstama staničnih linija raka prostate i stanicama raka uzrokovanih hormonima.
Nadalje, kapsaicin je smanjio ekspresiju antigena specifičnog za prostatu (PSA) i inhibirao sposobnost dihidrotestosterona da aktivira PSA. Kad su laboratorijske životinje četiri tjedna liječene kapsaicinom, rak prostate značajno je usporio rast, a veličina se smanjila.

Ovaj odabir ljuto začinjene hrane čini VIŠE nego što samo sprječava rak

Spojevi u čili-papričicama povezani su s višestrukim prednostima: poboljšavaju odgovor imunosna sustava, potiču gubitak kilograma, smanjuju rizik od dijabetesa i poboljšavaju zdravlje srca. Randomizirana unakrsna studija među 27 zdravih ispitanika otkrila je da konzumacija svježe nasjeckanog čilija sprječava oksidaciju (to je oštećenost zbog slobodnih radikala) na masnim stanicama – što je bio presudni faktor koji smanjuje srčane probleme.
Kapsaicin ima također i protuupalna svojstva. Inhibira tvar P, neuropeptid povezan s upalom koja rezultira bolom, bolestima srca i drugim stanjima. Zbog tog svojstva rabljen je u raznim kemoterapijskim studijama za ublažavanje boli te mnogim terapijama koje uključuju poremećaje živčanih vlakana, stanja poput psorijaze, artritisa i mnogih drugih.
Istraživači kažu što je papričica ljuća, veći je sadržaj kapsaicina. Dobri primjeri uključuju habanero, škotsku Bonnet papričicu, kao i jalapeno.

Evo kako možete rabiti čili-papričicu u nekom od Vaših idućih obroka

Čili-papričice mogu svakom običnom receptu dati zanimljiv okus. Dakle, sljedeći put kad pirjate povrće dok ga miješate, pokušajte dodati malo čili-papričice kako biste iskoristili njezine zdravstvene prednosti, ali i malo začinili okus. Evo i drugih mogućnosti da poboljšate recepte: dodajte mljevene ili usitnjene čili-papričice u obični ili još bolje sojin jogurt kao preljev za salatu, dodajte ih u šalšu za posebno ljuti okus, napravite pire od male količine čili-papričica uz dodatak rajčica ili maslina, pa će Vaši recepti dobiti iznenađujući zaokret.
Samo budite vrlo oprezni pri rukovanju svježom čili-papričicom: izravan kontakt s kožom, usnama ili očima može Vas ‘opeći’ do suza! Kad ih rabite za kuhanje, navucite rukavice za kuhanje umjesto golih ruku.
Konzumacija čili-papričica u umjerenim količinama smatra se sigurnom; no, ako ste alergični na papriku ili povrće od biljaka iz obitelji ‘noćnih sjena’, dobro je držati se podalje od ovog začina. Još jedna važna stvar koju morate imati na umu je da kupujete organske ljute papričice umjesto onih koje su uzgojene konvencionalno. Naime, prema izvješću Radne skupine za okoliš koje je napisano za 2020. godinu, neorganske ljute paprike – zbog uporabe pesticida – spadaju među najotrovnije proizvode na tržištu.

Na kraju napomena: molimo Vas da shvatite da ovdje ne govorimo da “ako jedete čili-papričice, nećete dobiti rak.” Ali, živeći kvalitetnijim stilom života protiv raka – pri čemu rabite puno protuupalne i protukancerogene hrane (dok god niste alergični na nju), možete dugoročno poboljšati kvalitetu Vašeg života.

Izvori:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31545523/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576913002130
https://cancerres.aacrjournals.org/content/66/6/3222
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10870746/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->