Istraživači sve više otkrivaju ulogu matičnih stanica raka u rastu i širenju bolesti. U revolucionarnom istraživanju, vitamin C je pokazao svoju sposobnost  ciljanog djelovanja na matične stanice raka i zaustavljanje njihovog rasta – sprječavajući ponovnu pojavu tumora. Iako je službena medicina sporo prihvaćala svojstva vitamina C u borbi protiv raka, uzbudljivi rezultati ove studije mogli bi pomoći da se to promijeni.

Službeno je: vitamin C ometa metabolizam matičnih stanica raka

U nedavnoj studiji provedenoj na Sveučilištu Salford u Manchesteru, vitamin C je pokazao svoju sposobnost zaustavljanja tumora u njihovom razvoju ometajući metabolizam matičnih stanica raka – potiskujući njihovu sposobnost  prerađivanja energije za preživljavanje i rast. Matične stanice raka odgovorne su za poticanje recidiva tumora i poticanje njihova rasta i metastaza. Istraživači vjeruju kako matične stanice raka daju raku sposobnost otpornosti na kemoterapiju i zračenje – što je razlog neuspjeha liječenja kod pacijenata sa uznapredovalim rakom. Studija, koju su vodili istraživači Michael P. Lisanti i Gloria Bonucelli, objavljena je u recentnom časopisu Oncotarget. Recenzirane studije smatraju se zlatnim standardom znanstvenog istraživanja. Studija je bila prva koja je istraživala učinke vitamina C na matične stanice raka – i pružila je prvi dokaz kako ih vitamin C, može ciljati i ubiti. U usporedbi sedam različitih tvari, vitamin C čak je nadmašio eksperimentalni lijek protiv raka.

Biljni izvori vitamina C

Biljke su dobar izvor vitamina C, iako količina vitamina C u pojedinim biljnim vrstama varira i ovisi o: klimatskim uvjetima u kojima je biljka rasla i kakvoći tla, svježini ploda (stajanjem ubrane biljke vitamin C oksidira) te o načinu obrađivanja biljke u svrhu konzumacije (kuhanje, sjeckanje, mljevenje).[41]

Sljedeće tablice približno prikazuju relativne odnose količina vitamina C u pojedinim biljnim vrstama.[42][43][44] Količina vitamina C je promatrana u miligramima za 100 grama biljne namirnice. Količine vitamina C su prikazane kao srednje vrijednosti od više mjerenja. 

.

Biljka Količina C-vitamina
(mg / 100g)
Kakadu šljiva 3150
Camu Camu –Myrciaria dubia 2800
Šipak 2000
Acerola 1600
Indijski ogrozd 720
Kineska datulja 500
Baobab 400
Crni ribiz 200
Crvena paprika 190
Peršin 130
Seabuckthorn 120
Gujava 100
Kivi 90
Brokula 90
Crne bobe – hibrid kupine i maline 80
Ribizli – crveni 80
Patuljasti dud 60
Kaki jabuka 60

 

Vitamin C djeluje deset puta bolje od eksperimentalnog lijeka protiv raka 2-DG

Tim je istraživao utjecaj sedam različitih tvari na matične stanice raka. Tri su bile prirodne tvari, tri su bili eksperimentalni lijekovi, a jedan je bio klinički lijek koji je odobrila FDA i koji se naširoko koristi. Proučavani prirodni proizvodi, zajedno s vitaminom C, bili su silibinin – dobiven iz sjemenki čička – i fenil ester kafeinske kiseline – ili CAPE – dobiven iz propolisa medonosne pčele. Eksperimentalni lijekovi bili su aktinonin, FK866 i 2-DG, a klinički stiripentol. Istraživači su primijetili kako vitamin C uništava matične stanice raka inducirajući oksidativni stres. I, vitamin je izveo ovaj proces deset puta učinkovitije od 2-DG. Vitamin C koristi dva različita mehanizma djelovanja za napad na matične stanice raka. Djelovao je kao prooksidans u stanicama raka, iscrpljujući im antioksidans glutation i uzrokujući oksidativni stres i apoptozu – ili smrt stanice. Također je inhibirao glikolizu, što je proces koji stvara proizvodnju energije u mitohondrijima stanica. Inhibicijom glikolize, vitamin C inhibira sintezu mitohondrijskih proteina u matičnim stanicama raka—dok na zdrave stanice ne utječe.

 

Netoksična strategija za izbjegavanje ozbiljnih nuspojava vecine farmaceutskih lijekova

I eksperimentalni i odobreni lijekovi protiv raka mogu imati ozbiljne nuspojave, uključujući trombocitopeniju – nedostatak trombocita u krvi koji može prouzrocitii modrice i usporiti zgrušavanje krvi. Oni također mogu potaknuti limfopeniju – smanjenje tjelesnih bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija – i anemiju ili nizak broj crvenih krvnih stanica. A klinički odobreni lijek korišten u studiji, stiripentol, može izazvati jaku mučninu, povraćanje i umor. S druge strane, Nacionalni centar za rak izvještava kako su visoke doze vitamina C prouzrocile vrlo malo nuspojava kada su se koristile u kliničkim studijama.

 

Znanstveno govoreći, budućnost je svijetla za vitamin C

Svih sedam ispitanih tvari inhibiralo je rast stanica raka u različitim stupnjevima – uključujući netoksične prirodne tvari. Ali istraživači su rekli kako su “najuzbudljiviji” rezultati bili s vitaminom C. Istraživački tim je zaključio kako  je vitamin C “novi agens koji obećava” i pozvao na dodatne studije kako bi se istražila njegova upotreba kao dodatak konvencionalnim terapijama raka za sprječavanje recidiva tumora i rast. “Vitamin C je jeftin, prirodan, netoksičan i lako dostupan, pa bi njegovo korištenje kao potencijalno oružje u borbi protiv raka bio značajan korak”, primijetio je dr. Lisanti. Kao i u većini uspješnih studija koje pokazuju svojstva vitamina C u borbi protiv raka, istraživači su koristili visoke doze vitamina C, primijenjene intravenozno. IV terapija vitaminom C dostupna je u nekim klinikama za alternativno i holističko liječenje raka diljem svijeta.

 

Pravi razlog zašto zapadna medicina i glavni mediji ignoriraju vitamin C

Ponovo je vitamin C bio  1000 posto učinkovitiji od 2-DG, eksperimentalnog farmaceutskog lijeka – u ciljanju na matične stanice raka. Da je vitamin C razvijen od strane velike farmacije, ovi rezultati bi se vikali s krovova i bili istaknuti u novinskim naslovima. Ali, kao i uvijek, “moćnici” u glavnoj medicini odgovaraju … cvrčcima razlog; kažu stručnjaci za prirodno zdravlje, previše je očito. Kao prirodna hranjiva tvar i vitamin, vitamin C se ne može patentirati, jeftin je i lako ga je nabaviti.Zato klinike za rak nemaju poticaja za njegovu promociju – kada umjesto toga mogu zgrabiti zaradu od kemoterapije. Ravnodušnost zapadne medicine prema vitaminu C time je više frustrirajuća jer se u prijašnjim studijama pokazalo  kako je hranjiva tvar učinkovita i netoksična protiv raka, uključujući mnoge koje je proveo znanstvenik Linus Pauling, dobitnik Nobelove nagrade. Japanska studija pokazala je kako vitamin C smanjuje smrtnost pacijenata oboljelih od raka za 25 posto. Osim toga, inhibirao je tumore u studijama na životinjama i pokazalo se kako ubija stanice raka u širokom spektru staničnih linija raka. Koliko će još dugo biti zanemaren potencijal ove sigurne i snažne hranjive tvari u borbi protiv raka?

Izvori za ovaj članak uključuju:

Oncotarget.com

NIH.gov

NIH.gov

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->