Većina nas je svjesna da se potencijalno štetne kemikalije nalaze u cijelom okolišu, uključujući naš zrak, tlo, vodu, hranu te kozmetičke i kućanske proizvode. Nedavno je tim istraživača sa Sveučilišta Južne Danske čak otkrio dokaz o toksičnom spoju PCB (zabranjen u SAD-u još 1979.) na dnu dubokog morskog rova – 8000 metara ispod površine.

Čini se da se štetne kemikalije koje je stvorio čovjek doista nalaze u gotovo svakom kutku ove zemlje!
Ali jedan potencijalni način izlaganja otrovima o kojem mnogi od nas ne razmišljaju je naša odjeća. Što imate u ormaru?
“Vječne kemikalije” povezane su sa zabrinjavajućim zdravstvenim problemima koje se nalaze u popularnim markama odjeće.
Od akademskih do sportskih uniformi, kabanica do donjeg rublja, visoke mode do “sportskog slobodnog vremena”, mogućnosti odijevanja u našoj zemlji mogle bi nas i našu djecu izložiti štetnim kemikalijama poput perfluoroalkila i polifluoroalkila (PFAS). Poznatiji kao “vječne kemikalije” jer se ne razgrađuju dobro i mogu se lako akumulirati u ljudima i okolišu, PFAS su povezani s popisom zabrinjavajućih zdravstvenih problema, uključujući rak, disfunkciju štitnjače, pretilost, visoki krvni tlak i dislipidemija. Ne bismo se trebali iznenaditi što PFAS nalazimo u stvarima poput kabanica, budući da su te “vječne kemikalije” izvorno bile namijenjene za upotrebu u vodoodbojnoj odjeći (kao i neljepljivom posuđu, usporivačima plamena i više).

No pokazalo se da su svakodnevni predmeti poput hlača za jogu i grudnjaka također kontaminirani ovim spojevima. I sada, ljudi to primjećuju.
Kao što je izvijestio Children’s Health Defense, nedavno je pokrenut niz kolektivnih tužbi protiv popularnih marki odjeće zbog lažnog reklamiranja njihovih proizvoda kao održivih i sigurnih, unatoč tome što sadrže PFAS. Na primjer, Thinx je nedavno platio 5 milijuna dolara za nagodbu u tužbi zbog prisutnosti štetnih kemikalija u njihovom popularnom donjem rublju (tvrtka, međutim, i dalje negira optužbe). Ostali brendovi za koje se zna da proizvode odjeću koja sadrži PFAS uključuju Lululemon, L.L. Bean, Eddie Bauer, REI, Columbia Sportswear i Athleta.

Mnoge od tih kompanija navodno su obećale postupno ukinuti upotrebu ovih kemikalija u nadolazećim godinama. Je li vrijeme za ažuriranje garderobe?
Evo nekoliko izvrsnih opcija odjeće za nošenje ako želite smanjiti svoju izloženost potencijalno štetnim toksinima.
Čak i ako trenutno nije u vašem proračunu potpuno preurediti svoju garderobu, možda biste trebali unaprijediti barem neke od najčešće nošenih odjeća ako pokušavate smanjiti svoju izloženost štetnim toksinima. Dobro mjesto za početak bilo bi vaše donje rublje, budući da se ti predmeti nose u neposrednoj blizini nekih od najosjetljivijih područja vašeg tijela. Ali košulje, hlače i gornja odjeća također su izvrsne opcije.

Imajući ovo na umu, ovo su neki od najboljih prirodnih materijala na koje treba obratiti pozornost pri budućoj kupnji odjeće:
lan, vuna, pamuk, svila, konoplja, viskoza.
Kada gledate svoje mogućnosti, pažljivo pročitajte oznake i opise artikala. U idealnom slučaju, pronaći ćete proizvode izrađene od 100 posto prirodnih materijala koji su organski i održivo izrađeni. I ne zaboravite zaštititi svoju odjeću i sebe odabirom visokokvalitetnog (neotrovnog) deterdženta za pranje rublja koji će vam pružiti čistoću koju želite, a da vas ne izlaže još štetnijim kemikalijama.
Napisala: Sara Middleton, urednica | 26. travnja 2023, Vječne kemikalije u odjeći (NaturalHealth365)
Izvori za ovaj članak uključuju:
Childrenshealthdefense.org
Sciencedaily.com
NPR.org
EPA.gov
NIH.gov
WFTV.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti