Piše: Debi Allison, 14. studenog 2017.

 

Industrija šminke iza scene jedna je od najkorumpiranijih djelatnosti na svijetu; vjerovali ili ne, cijela je ta industrija “šokantno neregulirana[1].″ Kemikalije koje danas žene stavljaju na lice mogu se smatrati otrovnim; ako ne vjerujete, uvjerite se sami!

 

U proizvodnji šminke rabe se neke od dobro poznatih dokazano kancerogenih tvari. Mnogi ruževi za usne sadrže u sebi teške metale. Uvijek provjerite deklaraciju sastojaka prije no što kupite Vaš sljedeći ruž. Izvršni direktori tvrtka koje proizvode šminke zarađuju milijarde dolara godišnje na štetu Vašeg zdravlja[2]. Naravno, nisu oni jedini koji to čine. Mnoge korporacije koje kontroliraju našu hranu i vodu čine isto pa nije neobično što se rak općenito sve više pojavljuje. Jeste li svjesni činjenice da u SAD-u ne postoje gotovo nikakvi zdravstveni propisi, ni posebne nužne zdravstvene provjere prije no što njihovi proizvodi dođu na police[3]? Tako su odriješene ruke pohlepnim izvršnim direktorima, koji mogu uštedjeti milijune dolara nauštrb Vašeg zdravlja. U dezodoransima, podlogama, puderima, ruževima i šamponima ponajviše se rabe štetne kemikalije.

 

FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) navodi pobliže – kako slijedi na njihovoj web-stranici – ‘tko’ je odgovoran za “sigurnost″ kad je riječ o kozmetici:  Tvrtke i pojedinci koji proizvode ili stavljaju na tržište kozmetiku, zakonski su odgovorni da osiguraju sigurnost svojih proizvoda. Ni zakon, kao ni propisi FDA ne zahtijevaju posebne provjere kako bi se dokazala sigurnost pojedinih proizvoda ili sastojaka. Kozmetičke tvrtke nemaju zakonsku obvezu dijeliti podatke o sigurnosti svojih proizvoda s FDA-om. FDA dosljedno savjetuje proizvođače da rabe sve potrebne testove kako bi osigurali sigurnost svojih proizvoda i sastojaka. Poduzeća mogu potvrditi tu sigurnost na više načina. FDA je navela da se “sigurnost proizvoda može adekvatno dokazati: (a) oslanjajući se na već dostupne podatke o toksikološkim provjerama pojedinih sastojaka i na formulacije proizvoda koji su po sastavu slični određenim kozmetičkim proizvodima i (b) bilo kojim dodatnim toksikološkim i drugim provjerama koje su primjerene s obzirom na takve već postojeće podatke i informacije.” (Savezni registar, 3. ožujka 1975., stranica 8916).

Još 2011. godine Skupina za zaštitu okoliša testirala je 49 proizvoda za šminku da bi se provjerila razina otrovnih metala[4]. Ono što su otkrili bilo je zapanjujuće. Činjenica je da su gotovo svi najpopularniji brendovi za šminku koje su odabrali, ujedno i testirani na vrlo otrovne metale.

 

Ispitali su sljedeće:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od tih različitih proizvoda, naveli su u svojim nalazima one koji se smatraju najotrovnijim, jer su sadržavali najviše toksičnih metala. Važno je napomenuti da je preko 90 posto ovih proizvoda koje su testirali sadržavalo sastojke na bazi olova, a do 90 posto sastojke na bazi berilija. Bili su tu prisutni i drugi teški/otrovni metali, u oko 60 posto ili manje proizvoda, što je još uvijek puno.

 

Primjerice, u tim je nalazima Benefit Benetint Pocket Pal (crvena nijansa) bila pozitivna na sve metale na koje je bila testirana, dok je Urban Decay XXX Shine Cooling sjajilo za usne (Dečki vole Betsey) bilo pozitivno samo na tri od osam. Ovo možda i nije bila vrlo opsežna studija, ali bilo je dosta drugih istraživanja na tu temu koja su zaista potrebna. Također treba napomenuti da je dr. Ken Spaeth iz zdravstvenog sustava North Shore LIJ u području Great Neck (New York), u razgovoru za CBS News[5] rekao da su trudnice izložene povećanom riziku od ovih metala koji se nalaze u ruževima. To je zato što bi oni potencijalno mogli uzrokovati neurološke i kognitivne probleme za fetus koji je u razvoju.

 

Vratimo li se natrag u 2010. godinu, FDA[6] je surađivala s Frontier Global Sciences INC, kako bi utvrdila koliko ima olova u ruževima za usne koje nalazimo na policama naših maloprodajnih trgovina. Iako se svijest o tome sve više budi, FDA u tome još uvijek ne vidi razlog za zabrinutost, iako su ustanovili da je količina olova barem dvostruko veća u odnosu na njihove početne rezultate.

 

Važno je napomenuti da se olovo vremenom nakuplja u našem tijelu, pa ako svakodnevno nanosimo šminke koje u sebi sadrže olovo, povećavamo tu izloženost. Čak i male količine olova[7] mogu nas vremenom znatno kontaminirati.

 

U vezi s gore navedenim nalazima FDA-a, pokazalo se da je 10 ruževa posebice problematično, jer su sadržavali najviše olova u odnosu na ostale.

 

Prema nalazima FDA, 10 ruževa za usne koji sadrže najviše olova u usporedbi s drugima su:

 

 

  1. Maybelline Color Sensational – Ružičasta latica, sadrži 7.19 ppm (dijelova na milijun);

 

  1. L’Oreal Colour Riche – Vulkanski, sadrži 7.00 ppm;

 

  1. NARS Semi-Matte – Crveni gušter, koji sadrži 4.93 ppm;

 

  1. Cover Girl Queen Collection Vibrant Hues Color – Ruby Remix, sadrži 4.92 ppm;

 

  1. NARS Semi-Matte – Smiješno lice, sadrži 4.89 ppm;

 

  1. L’Oreal Color Riche – Golicavo ružičasta, sadrži 4.55 ppm;

 

  1. L’Oreal intenzivno hidratantni ruž za usne – Herojski, sadrži 4.41 ppm;

 

  1. Cover Girl kontinuirana boja – Topla cigla, sadrži 4.28 ppm;

 

  1. Maybelline Color Sensational – Mauve Me, sadrži 4.23 ppm;

 

  1. Stargazer ruž za usne 103 C, sadrži 4.12 ppm.

 

 

Izvornik: https://awarenessact.com/these-10-lipsticks-are-full-of-lead-based-on-2010-fda-analysis/

[1] https://www.businessinsider.com/cosmetic-industry-is-shockingly-unregulated-2015-10

[2] https://www.businessinsider.com/statistics-about-the-health-care-industry-2011-2

[3] https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetics-laws-regulations/fda-authority-over-cosmetics-how-cosmetics-are-not-fda-approved-are-fda-regulated

[4] http://environmentaldefence.ca/wp-content/uploads/2016/01/HeavyMetalHazard-FINAL.pdf

[5] https://www.cbsnews.com/news/toxic-metals-and-cancer-risks-found-in-lipsticks-lip-glosses/

[6] https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/limiting-lead-lipstick-and-other-cosmetics

[7] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lead-poisoning/symptoms-causes/syc-20354717

 

Ukoliko se želite očistiti od teških metala predlažemo da si očistite organizam.

Više o programima detoksikacije : https://www.detoksikacija-organizma.com/web-trgovina/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->