Tablete za krvni tlak što ih rabe milijuni ljudi širom svijeta ‘povećavaju rizik od raka pluća’, upozoravaju znanstvenici

Piše: Sophie Borland, urednik zdravstvenih rubrika za Daily Mail

  1. listopada 2018.

Tablete za krvni tlak koje uzimaju milijuni širom svijeta mogle bi povećati rizik od raka pluća, pokazala je studija.Pokazalo se da je kod pacijenata na ACE inhibitorima 14 posto veća vjerojatnost da će razviti rak nego kod ostalih vrsta lijekova.Rizik se vremenom povećavao  – što su dulje pacijenti bili na lijekovima, rizik je bio sve veći. Oni koji su ih uzimali pet godina imali su 22 posto veću vjerojatnost da će dobiti rak pluća, a taj je postotak skočio na 31 posto ako bi ih rabili deset godina.Znanstvenici vjeruju da se na plućima zbog lijekova nakuplja kemikalija zvana bradikinin, što vremenom dovodi do raka.

Najčešći ACE inhibitor, Ramipril, propisan je 2017. godine više od 27 milijuna puta u Engleskoj. Druga uobičajena imena uključuju kaptopril, cilazapril i enalapril.

No, drugi stručnjaci sumnjaju u to i kažu kako bi se rak pluća jednostavno mogao razviti zbog pacijenata koji puše istovremeno dok uzimaju te lijekove.Do pet milijuna pacijenata u Velikoj Britaniji rabi ACE-inhibitore i oni se obično uzimaju zbog visokog krvnog tlaka ili nakon srčanog udara.Ukupan iznos potrošen za Ramipril 2017. godine u Engleskoj je oko 41 milijun funti, prema izvješću Nacionalne zdravstvene službe.U Velikoj Britaniji je poznat kao Tritace, no u SAD-u se prodaje kao Altace, gdje brojke pokazuju da se svake godine propisuje oko 163 milijuna recepata za ACE-inhibitore.Oni djeluju tako da smanjuju aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin, ili skraćeno ACE. Blokirajući ovaj enzim, krvne se žile opuštaju i šire pa se krvni tlak spušta.

Procjenjuje se da 103 milijuna odraslih osoba u SAD-u, što je gotovo polovica odrasle populacije, ima visok krvni tlak, što za 2018. godinu pokazuju statistički podaci Američke udruge za srce.

Studija objavljena u British Medical Journal promatrala je 992,000 odraslih, kojima su u Velikoj Britaniji propisani lijekovi za krvni tlak između 1995. i 2015.Pacijenti su uzimali jednu od dvije vrste tableta: ili ACE inhibitore ili blokatore angiotenzinskih receptora, koji djeluju na drugačiji način.U usporedbi s pacijentima koji su primali blokatore angiotenzinskih receptora, za one koji rabe ACE-inhibitore, 14% je vjerojatnije je da će im se tijekom šest godina dijagnosticirati rak pluća.

Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta McGill u Montrealu u Quebecu u Kanadi i pritom pozvali na ‘dodatne, dugoročnije studije, kako bi se istražili učinci ovih lijekova na učestalost raka pluća’.Rekli su da iako se 14-postotni povećani rizik možda ne čini prevelikim, “mali relativni učinci mogu se pretvoriti u velik apsolutni broj pacijenata s rizikom od raka pluća”.Istraživači su dodali: “S obzirom na potencijalni utjecaj naših otkrića, potrebno ih je preslikati u drugim okružjima, posebice među pacijentima koji su dulje vrijeme izloženi tim lijekovima.”No, profesor Stephen Evans, stručnjak za učinke lijekova s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, rekao je da je malo vjerojatno da ti lijekovi uzrokuju rak pluća.

“Čini se da je u ovoj situaciji preuranjeno donositi čvrste zaključke i govoriti o utjecaju na javno zdravlje”, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->