Samo Španjolska ima lošiji rezultat u cijeloj Europskoj uniji, upozoravaju znanstvenici

Piše: Neil Shaw, 15. siječnja 2020.

Više od 1300 Britanaca svake godine oboli od raka mokraćnog mjehura zbog dezinficijensa koji se nalaze u vodi iz slavine, otkriva nova studija.U cijeloj Europskoj uniji, upozorili su znanstvenici, samo Španjolska ima lošiju statistiku.Gotovo jedan od dvadeset slučajeva može se pratiti do trihalometana (THM), otrovnih spojeva koji nastaju kao nusproizvod kloracije vode.Kemikalije su odgovorne za tumore kod više od 6.500 ljudi godišnje, u 26 europskih zemalja u kojima se bolest dijagnosticira.Maksimalne prijavljene koncentracije premašile su granicu od 100 mikrograma po litri u devet zemalja – uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.U Španjolskoj i Velikoj Britaniji najveći je broj slučajeva raka mokraćnog mjehura povezanog s tim otrovom – 1.482, odnosno 1.356.

Koautor dr. Manolis Kogevinas rekao je: “Tijekom posljednjih 20 godina učinjeni su veliki napori da se smanje razine trihalometana u nekoliko zemalja Europske unije, uključujući Španjolsku.

“Međutim, trenutne razine u pojedinim zemljama još uvijek bi mogle dovesti do znatne pojavnosti karcinoma mokraćnog mjehura, što bi se moglo spriječiti optimizacijom obrade vode, boljom dezinfekcijskom i distribucijskom praksom te drugim mjerama.”

U prvom takvom istraživanju, zdravstveni tim Instituta za globalno zdravlje u Barceloni, analizirao je razine vode iz vode iz 26 zemalja EU – sve osim Bugarske i Rumunjske.Koordinatorica dr. Cristina Villanueva rekla je: “Najveći je izazov bio prikup reprezentativnih podataka o nacionalnim razinama trihalometana. Nadamo se da će ti podatci u budućnosti postati dostupniji.”Ranija istraživanja otkrila su vezu između dugotrajne izloženosti kemikalijama koje se gutaju, udišu ili apsorbiraju kožom – i raka mokraćnog mjehura.

Najnoviji nalazi objavljeni u časopisu Environmental Health Perspectives temelje se na upitnicima koji su poslani tijelima koja su odgovorna za kvalitetu vode u općinama.Uključili su podatke o koncentraciji THM-a koji se protežu u razdoblju od 2005. do 2018., a uzorci su uzimani iz slavina, u distribucijskoj mreži i na centralama za opskrbu vodom.Komplementarni podatci dobiveni su i putem interneta iz izvješća, znanstvene literature i drugih izvora.Utvrđene su znatne razlike među državama. Prosječna razina THM-a u pitkoj vodi u svim zemljama bila je znatno ispod dopuštene granice – 11.7 mikrograma po litri.Ali najveće koncentracije premašile su granicu od 100 mikrograma po litri na Cipru, Estoniji, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj – i Velikoj Britaniji.

Vodeći autor dr. Iro Evlampidou opisao je studiju “od posebnog interesa za zemlje s visokim prosječnim razinama koncentracija trihalometana zabilježenih u vodi iz slavine”.Broj slučajeva karcinoma mokraćnog mjehura koji se može pripisati THM-u procjenjivan je statističkim proračunom, uporabom međunarodnih podataka o stopi incidencije za svaku zemlju.Istraživači su procijenili da je ukupno 6,561 slučajeva raka mokraćnog mjehura godišnje u EU uzrokovano izlaganjem kemikalijama THM-a.Utvrđene su znatne razlike među državama. Zabrinjavajuće stope u Španjolskoj i Velikoj Britaniji dijelom su posljedica visoke učestalosti bolesti i njihove velike populacije.

Zemlje s najvećim postotkom slučajeva raka mokraćnog mjehura koji se mogu pripisati izloženosti THM-u bile su Cipar (23%), Malta (17%), Irska (17%), Španjolska (11%) i Grčka (10%).

Napori da se smanje ovi problemi trebali bi se usredotočiti na zemlje s najvišim prosječnim razinama tih otrovnih spojeva, rekli su istraživači.

Ako bi 13 zemalja s najgorim podatcima smanjilo THM na prosjek EU-a, moglo bi se, prema procjenama, izbjeći nekih 2,868 slučajeva raka mokraćnog mjehura godišnje, što iznosi oko 44%.

 

Izvornik:

https://www.coventrytelegraph.net/news/coventry-news/uk-tap-water-linked-thousands-17572497?fbclid=

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->