Piše: Kat Gal, 20. kolovoza 2018.

Koliko sati dnevno rabite svoj mobitel? Budimo iskreni: koliko često surfate društvenim mrežama , gledate zanimljiv video, čitate neki članak, provjeravate vremenske prilike, igrate igrice ili guglate nešto zanimljivo? Koliko često surfate dok čekate u redu, jer Vam je dosadno ili to jednostavno radite iz navike?

Tehnologija je posvuda, ona mijenja naš svijet i to je neizbježno. Beskonačno nam je mnoštvo informacija nadohvat ruke. Praktički više i ne moramo napustiti svoju kuću ako ne želimo – mobitelom možemo riješiti skoro sve. Zbog tehnološke ovisnosti popularno je prozivati mlađe naraštaje, no – budimo realni – kod starijih je isto, uključujući naše djedove i bake. Jedina je razlika što se stariji naraštaji još uvijek dobro sjećaju onog doba prije pametnog telefona ili čak i onoga prije interneta.

Jeste li se ikad zapitali kako je tehnologija utjecala na nas? Kako utječe na naše mentalno zdravlje i razvoj? A kako utječe na našu djecu? Ona ne poznaju svijet bez pametnih telefona, tableta i prijenosnih računala.

Previše vremena provedenog uz ekran uzrokuje probleme u ponašnju djece svih uzrasta

Golem broj sati proveden na internetu i uporaba tehnologije negativno utječe na tjelesno i umno zdravlje odraslih. Djeca koja su “zalijepljena” za ekran ne prolaze ništa bolje; naprotiv, mogu proći i lošije. Nova studija sa Sveučilišta u Michiganu pokazala je da vrijeme provedeno uz ekran može imati ozbiljne negativne posljedice na zdravlje i razvoj djece. Izgleda da puno ovisi o roditeljima: primjećujemo da oni koji puno vremena provode na svojim pametnim telefonima, prijenosnim računalima ili drugim tehničkim uređajima (uključujući televizor) imaju isprazne, površne i manje-više nepotpune odnose sa svojom djecom. Kao rezultat toga, djeca se mogu osjećati bezvrijednima ili nezadovoljnima pa će možda pokušati privući pozornost na neki drugi način.

 

Studija upozorava na povezanost uporabe tehničkih pomagala kod roditelja i djetetova ponašanja

Studija je provedena u SAD-u, na 170 domova s oba roditelja i djecom nešto starijom od 3 godine. Roditelji su odgovorili na upite u vezi s njihovim navikama oko uporabe tehnologije: koliko često, koliko dugo i kako ih rabe. Studija je bila usmjerena na prekid obiteljskih aktivnosti, kao što su igre ili obroci, koji se prekidaju da bi se poslale poruke ili da bi se surfalo internetom. Uz to, roditelji su bili zamoljeni i da opišu kako se njihova djeca ponašaju: jesu li razdražljiva, preosjetljiva, prgava ili su se ponašala loše unutar dva mjeseca prije te studije. Istraživači su uzeli u obzir obiteljski dohodak, obrazovanost , stres, tjeskobnost i druge moguće faktore nepovezane s tehnikom, a zatim su ispitali odnos između prekida obiteljskih aktivnosti i dječjeg ponašanja.

Iako su potrebne dodatne studije kako bi se vidjelo postoji li izravna povezanost između uporabe roditeljske tehnologije i dječjeg ponašanja, studija je pokazala da neka veza tu sigurno postoji. Kad je riječ o djeci, posebice je bitna majčina uporaba tehničkih pomagala.

 

Ostali učinci na zdravlje zbog pretjerane uporabe zaslona

Provodimo li previše vremena ispred zaslona i u virtualnom svijetu, to može osim samo “lošeg ponašanja”, uzrokovati i mnoštvo drugih negativinih učinaka na nas. Neki od njih su:

Unatoč tim negativnostima, tehnologija i dalje ima mnoštvo koristi za svakog od nas osobno, ali i za cijeli svijet. Ne možemo je u potpunosti zabraniti, a vjerojatno ni ne želimo. Upitajmo se kako da je rabimo sigurno i odgovorno, kako bismo zaštitili našu djecu i tako stvorili sretan i zdrav dom, kao i obitelj.

Kako zaštititi sebe i  svoju obitelj od negativnih učinaka tehnologije

Ovi savjeti mogu Vam pomoći da uistinu ostanete povezani s obitelji i smanjite negativni utjecaj tehnologije.

Koja su pravila vašeg “zaslona“ kod kuće? Kako zaštititi svoju djecu od negativnog utjecaja tehnologije? Kako se rabi Vaša tehnologija? Podijelite svoja iskustva u komentarima, voljeli bismo Vas čuti.

 

Izvor: https://www.healthy-holistic-living.com/children-with-parents-who-are-addicted-to-their-cellphones-affect-childrens-development-according-to-scientist/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->