Oko 60 posto vas sastoji se od vode. Budući da je vašem tijelu potrebna voda za obavljanje stotina osnovnih fizioloških funkcija, imperativ je da se stalno nadoknađujete adekvatnim unosom tekućine. Doista, dehidracija je veliki zdravstveni rizik – osobito za starije odrasle osobe.Naravno, koliko god razumno bilo piti više vode, mnogi od nas se muče s tim – bilo gdje od 50 do 80 posto Amerikanaca ne pije dovoljno. Ako postanete svjesniji neočekivanih znakova i posljedica dehidracije – od problema sa spavanjem do migrene – nadamo se da ćete se sjetiti natočiti si čašu ili dvije.

Dehidracija može prouzročiti neprospavane noći… plus, druge iznenađujuće opasnosti nedovoljnog unosa tekućine Većina nas zna da dehidracija može dovesti do smanjenog izlučivanja mokraće ili prouzročiti da urin postane taman i neugodan miris. Također je opće poznato da dehidracija može dovesti do vrtoglavice i vrtoglavice, grčeva u mišićima i, naravno, žeđi. Ali to nije sve zbog čega je dehidrirano tijelo u opasnosti.

Prema mnogim integrativnim zdravstvenim stručnjacima: dehidracija zapravo može otežati čvrst san zbog problema kao što su suhi dišni putovi, pojačano hrkanje i grčevi u nogama.  Imajte na umu: već gubite vodu dok spavate kroz znoj i dah.Dehidracija je također povezana s drugim onesposobljavajućim ili ozbiljnim problemima,uključujući bolne migrenske glavobolje, odgođeno zacjeljivanje rana, oštećenje organa i oštećeno pamćenje i kogniciju.

Koliko vode trebam popiti?

Sada, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje: “Koliko vode trebam popiti?” Ali dobra polazna točka je oko 2,7 litara dnevno za žene i 3,7 litara dnevno za muškarce, prema američkim nacionalnim akademijama znanosti, inženjerstva i medicine. Da biste optimizirali svoje zdravlje i izbjegli dehidraciju, možda će vam trebati više ili manje od ovoga. Želite li steći bolju naviku hidratacije? Istraživanja pokazuju da nošenje višekratne boce vode sa sobom potiče povećan i unos vode. Kako biste smanjili rizik od izloženosti toksinima iz okoliša koji se nalaze u plastičnim bocama za vodu, samo svakako odaberite čelične ili staklene posude za vodu kad god  je to moguće.

Nedovoljan unos vode više pogađa stariju populaciju, evo 3 znaka upozorenja koja se često zanemaruju.Većina nas bi vjerojatno mogla piti dovoljno vode. No, starije odrasle osobe su posebno izložene povećanom riziku od dehidracije, iz nekoliko razloga.Na primjer, neke starije osobe ne osjećaju žeđ tako lako kao mlađe odrasle osobe. Ako se starija odrasla osoba bori s pokretljivošću ili inkontinencijom, također može namjerno izbjegavati pitku vodu kako bi izbjegla nesreće ili dodatne izlete u kupaonicu.Nažalost, starije osobe obično imaju više masti i manje mišića. Budući da je veliki postotak vode pohranjen u mišićima, starije osobe jednostavno nisu u stanju pohraniti toliko. Povežite to s problemima kao što su oštećena funkcija bubrega i druge kronične bolesti, tada imate potencijalni recept za katastrofu dehidracije.

Ako u svom životu imate stariju voljenu osobu, svakako je educirajte o važnosti dehidracije i pobrinite se da je lako popiju. U međuvremenu, budite svjesni ova 3 često zanemarena znaka dehidracije kod starijih osoba:

Povećani turgor kože, također poznat kao “šator” (ovo se događa kada uštipnete nečiju kožu i koža se ne vrati odmah u prvobitni položaj)

Promijenjen mentalni status: Mogu postati letargični, zbunjeni ili delirični

Proljev koji traje dulje od 24 sata

Izvori za ovaj članak uključuju:


 
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti