Uncategorized

Ojačajte volju i pobjedite slabog sebe-budite pobjednik!

Prije izvjesnoga vremena, jedan mladi student je došao u moju kancelariju tražiti savjet. Bio je na završnoj godini studija, ali  se nije mogao odlučiti u vezi posla kojim bi se bavio. Malo smo popričali, uradili par testova i zajedno nacrtali profil osobnih interesa i sposobnosti. Rezultati njegovog vlastitog integriranja su bili više nego loši. Njegovo sagledavanje vlastite osobnosti je bilo bolesno definirano. On jednostavno nije znao tko je zapravo. Nije imao definirane planove, niti dugoročne ciljeve. Bio je kao brod bez kormila na moru, i bez luke na pameti.
Poslao sam ga kući da razmisli o svom sustavu vrijednosti i zamolio ga da se vrati iduće sedmice sa spiskom vrijednosti za koje je osjećao da su vrijedne života u bilo kojim uvjetima. Slijedeće sedmice vratio se sa spiskom, ali mu je lice odavalo osjećaj duboke zabrinutosti. Sve na listi je bilo precrtano. Pružajući mi ju, rekao je: “Ovo je strašno. Morao sam precrtati svoje vrijednosti zato što se nisam mogao vidjeti okupiran njima čitavo vrijeme. Ostavio sam samo dvije: iskrenost i poštenje, i na putu ovamo morao sam i njih precrtati.”
Njegov problem je bio što nije imao volje “ postati čovjek”.

Drugom prilikom, jedan mladić mi se obratio zbog inzistiranja svoje majke. Iz nekoliko škola je bio izbačen i već je imao uvjetnu kaznu zbog neodgovornog ponašanja. Nacrtali smo njegov profil – njegove jake strane i njegove slabosti – i razgovarali o njima. Oči su mu se zacaklile, a snaga ispunila tijelo kada je vidio rezultate. Tada mi je rekao: “Ovo sam zaista ja, zar ne – i zaista ima dobrih osobina koje izviru iz mene, samo kad bih obuzdao ovih par loših – čovječe one su baš loše, zar ne? – ali kad bi ih samo mogao pobijediti, mogao bih  postati neko i nešto, zar ne?” Toga trenutka želja “postati čovjekom” je rođena i danas je on inžinjer elektronike koji i dalje koristi svoju volju postati ono što je dobro.

Volja. Šta je to? U čemu joj leži snaga? I kako je ojačati?

Dr William Sadler je rekao: “Volja je zbroj svih pozitivnih mentalnih aktivnosti, zbroj psihičkih izbora i odluka!” Dr.Wilder Penfield, poznati svjetski  neurokirurg je izjavio: “Volja je duh čovjeka.” John Smith je napisao: “Volja je vrhovna sila koja upravlja čovjekovom prirodom i kojoj se sve druge sposobnosti pokoravaju. Volja nije ukus ili sklonost, već sila koja odlučuje u sinovima ljudskim.”
“Onaj koji se bori treba razumijeti pravu snagu volje. To je sila koja upravlja ljudskom prirodom – sila odlučivanja, izbora. Sve zavisi od ispravnog poteza volje. Odabira.
Želje za dobrotom i čistoćom su ispravne, sve dok se iskazuju, ali ako se zaustavimo samo na njima, nemaju koristi. Svi oni koji se samo nadaju i iščekuju kako će pobjediti svoje sklonosti, propast će. Oni se ne potčinjavaju Božjoj volji. Oni ne biraju služiti Mu. Bog nam je podario moć izbora, a na nama je da je vježbamo.
Mi ne možemo promijeniti svoja srca niti možemo kontrolirati svoje misli, nagone i sklonosti.
Mi ne možemo sami sebe učiniti čistima. Ali mi možemo odlučiti raditi ono što je ispravno i onda će On činiti kroz nas da možemo i hoćemo to učiniti. Kroz pravilnu upotrebu volje, u životu može nastati sveopća promjena.
Pokoravanjem volje Bogu, mi se sjedinjujemo s božanskom silom.
Mi primamo snagu odozgo kako bi ostali postojani. Čist i plemenit život, život pobjede nad apetitom i požudom, omogućen je svakome tko bude ujedinio svoju slabu, kolebljivu ljudsku volju sa svemogućom, nekolebljivom voljom Božjom.”

Koliko je zaista moćna volja?
Volja je moćna. Ona je moćno oruđe koje kontrolira maštu i odolijeva bolestima.
Um i živci jačaju tonus i snagu vježbanjem volje. Moć volje se ne vrednuje onako kako bi trebala. “Neka vaša volja bude budna i ispravno usmjerena, i onda će prenositi energiju cijelom biću i biti čudesan pomoćnik u očuvanju zdravlja.
Ona je također moć koja se hvata u koštac sa bolešću.”
Budite Božji ratnik koji pobjeđuje svoje slabosti!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)