NOVOSTI

ANEMIJA – Megaloblastična

Kako je prepoznati?

Početni simptomi su umor, osjećaj nesvjestice, blijeda koža, kratkoća daha nakon malog napora. Mogu se pogoršati poslije određenog vremena.

Koji su uzroci?

Ova vrsta anemije nastaje kada velike, abnormalne krvne stanice (megaloblasti) počinju se stvarati u koštanoj srži, a broj normalnih crvenih krvnih zrnaca se smanjuje. Tada krv postepeno postaje sve manje sposobna da prenosi kisik po tijelu. Uzrok je nedostatak dva važna vitamina B grupe: folne kiseline (B9) i B12 koji su sastavni dio Super hrane plus. Uzrok nedostatka folne kiseline je najčešće loša prehrana. Konzumiranje alkohola pogoršava problem, jer alkohol ometa apsorpciju folne kiseline. Uzrok mogu biti i određene vrste lijekova (kao što su lijekovi protiv grčeva ili protiv raka). Nedostatak kiseline ne izaziva nikakve druge simptome osim onih koji su gore navedeni. Uzrok nedostatka B12 može biti nedostatak istog
u hrani ili neko autoimuno oboljenje. Tada nastaju antitijela koja oštećuju unutrašnjost želuca i sprečavaju ga da stvori uvjete koji su neophodni za stvaranje vitamina B12. Poremećaji u crijevima i operacija želuca ili crijeva također može da ometa apsorpciju vitamina B12. Nedostatak B12 može izazvati neke ozbiljnije simptome: peckanje šaka i stopala, slabost i gubitak ravnoteže, gubitak pamćenja i zbunjenost.

Prirodna rješenja

Vitamin B12 proizvode bakterije u ustima i crijevima, i zato je važno održavati higijenu istih sa našom zubnom pastom i po potrebi sa formulom Usta. Ako se negdje slučajno malo posiječete, na mjesto koje krvari pospite ljutu papriku u prahu. Za ostale lijekove, vidjeti ostala poglavlja o anemiji.

Ako imate Anemiju usljed manjka željeza kliknite OVDJE

Ako imate Pernicioznu anemiju kliknite OVDJE

Ako imate Srpastu anemiju kliknite OVDJE

Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno se javite timu iskusnih fitoterapeuta za besplatno savjetovanje: 092 352 7589 ili 099 645 0504

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)