Za mnoge je ehinacea – ljekovita biljka lijepog ljubičastog cvijeta (i imena koje zvuči čudno) – neprikosnoveni prvak među biljnim pojačivačima imunološkog sustava.
Ova čvrsta reputacija učinila je ehinaceu glavnim dodatkom za pomoć u zaštiti od infekcija gornjih dišnih puteva i smanjenje ozbiljnosti i trajanja simptoma, ako do infekcije ipak dođe. Konvencionalna mudrost koja sugerira dobrobiti ehinaceje (i pastila kadulje) kao lijeka za ranu upalu grla našla je snažnu potporu u nedavnim istraživanjima.
Ova studija naglašava potencijal ove biljke kao vrijedne i sigurne intervencije za upravljanje ovom uobičajenom bolešću.

Štoviše, u pregledu objavljenom u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, autori su izvijestili da se suplementacija ehinaceje pokazala korisnom u prevenciji uobičajenih problema s gornjim dišnim putevima. Ali podrška imunitetu nije jedini dar ove svestrane biljke. Čitajte dalje da vidite što još ehinacea može učiniti.

Blagotvorni cvijet: Echinacea je više od pukog “lijepog lica”

Echinacea, koju su indijanska plemena Velike ravnice izvorno cijenila kao lijek za zubobolju, ugrize zmija, bolove u zglobovima, infekcije i kožne osipe, općenito je poznata kao ljubičasta češura. Njegovi cvjetovi nalik na tratinčice čine ga popularnim dodatkom vrtovima vikendica – ali ne dopustite da vas njegov fin izgled zavara. Ova biljka je bogata bioaktivnim elementima kao što su glikoproteini, polisaharidi, alkamidi, flavonoidi i vitamin C, a više studija je otkrilo antioksidativno, protuupalno, antimikrobno, antikancerogeno i antidijabetičko djelovanje.
Tri su vrste ehinaceje u uobičajenoj upotrebi: E. purpurea, E. pallida i E. augustifolia. Iako se vjeruje da su sve korisne, većina studija usredotočena je na E. purpurea.
Intrigantno je da se smatra da različiti dijelovi biljke imaju specifična svojstva, pri čemu korijenje sadrži više hlapljivih ulja, a lišće i cvjetovi bogatiji polisaharidima za koje se vjeruje da jačaju imunološku funkciju.

Echinacea može djelovati protiv citokinskih oluja

U pregledu iz 2021. objavljenom u časopisu Metabolism Open, autori su prikazali ehinaceu kao potencijalno oružje protiv citokinskih oluja. Ove destruktivne epizode nastaju kada infekcija uzrokuje brzo oslobađanje proupalnih kemikalija u tijelu. Autori su istaknuli da ehinacea može smanjiti razine proupalnih molekula interleukina-6, interleukina-8 i faktora nekroze tumora. Potencijal ehinaceje da smanji upalu znači da također može učinkovito ublažiti bol. Holistički pružatelji zdravstvenih usluga odavno preporučuju lokalne kreme koje sadrže ehinaceju za ublažavanje bolova od artritisa, uboda insekata i opeklina od sunca.

Echinacea može podići raspoloženje i ublažiti tjeskobu

Nedavne studije istaknule su potencijal ehinaceje kao blagog prirodnog antidepresiva. U placebo kontroliranoj studiji iz 2020. objavljenoj u Phytotherapy Research, pacijentima s anksioznošću davano je 40 mg E. angustifolie ili placebo dva puta dnevno tijekom tjedan dana. Grupa koja je primala ehinaceju doživjela je smanjenje anksioznosti za 11 bodova na skali anksioznosti, u usporedbi sa samo tri boda u placebo grupi. Istraživači su nagađali da je poboljšanje uzrokovano učincima alkamida ehinaceje na kanabinoidne CB1 i CB2 receptore. A u kliničkoj studiji objavljenoj 2021. u Journal of Affective Disorders, 80 mg E. augustifolie dnevno tijekom šest tjedana djelovalo je bolje od placeba u promicanju emocionalnog blagostanja kod odraslih s blagom do umjereno teškom anksioznošću.

Nada za tvrdoglavi ekcem

Ekcem, upalno stanje kože, može uzrokovati osip, oticanje, svrbež, mjehuriće i perutanje kože. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Clinical Cosmetology and Investigative Dermatology pokazala je da su sudionici s atopijskim ekcemom značajno poboljšali crvenilo, peckanje, svrbež i suhoću kože nakon dva do četiri tjedna korištenja emulzija ekstrakta korijena E. purpurea. Zasebno tromjesečno kliničko ispitivanje pokazalo je da emulzija ehinaceje s linolnom kiselinom poboljšava simptome kod pacijenata s akutnim i kroničnim pruritisom (svrbežom). Poboljšanja su trajala do 12 tjedana. Istraživači su nagađali da ehinacea može inhibirati otpuštanje histamina i nazvali su je “obećavajućim” tretmanom. (Usput, integrativni dermatolozi izvješćuju da se također pokazalo da ehinacea poboljšava hidrataciju kože i smanjuje pojavu bora – nikad loša stvar!)
Echinacea je dostupna u obliku tinktura, kapsula, tableta, guma, čajeva, emulzija i krema. Preporučene količine znatno variraju, ovisno o stanju koje se liječi.

Biljka se smatra sigurnom za kratkotrajnu upotrebu, ali su zabilježene probavne nuspojave. Posavjetujte se sa svojim holističkim liječnikom prije nego što probate ehinaceu.
I nemojte je koristiti ako ste alergični na nju – ili bilo koji član obitelji. Kako je zimska sezona skoro pred nama, vrijednost ehinaceje je očita.
Ali ova korisna biljka očito ima još više za ponuditi.
Autor: Lori Alton, pisac osoblja | 20. listopada 2023 echinacea (NaturalHealth365) “Curi vam nos? Bolje uzmite malo ehinaceje!”
Izvori za ovaj članak uključuju:
NIH.gov
VeryWellHealth.com
DovePress.com
ScienceDirect.com
Wiley.com
ScienceDaily.com
ScienceDirect.com
DrHomeo.com

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->