Možda ste već čuli o dobrobitima oraha kao biljnog izvora omega-3 masnih kiselina.
Hranjive tvari u orasima nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sustava i mozga.

Mogu li spojevi u orasima također spriječiti rak?

Čini se da tako misle i autori nedavno objavljene studije.
Nedavna istraživanja rasvijetlila su izvanredne prednosti konzumiranja orašastih plodova, posebice oraha, u smanjenju rizika od raka i stope smrtnosti povezane s tom bolešću.
Međutim, ostaje pitanje: Kako orah postiže ove impresivne rezultate?

Studija objavljena u časopisu Nutrients pruža vrijedne uvide istražujući učinke spojeva oraha na matične stanice raka i njihov potencijal u suzbijanju raka debelog crijeva. Korisni spojevi u orasima ciljaju matične stanice raka kod raka debelog crijeva. U studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, istraživači su istraživali potencijal fenolnog ekstrakta oraha (WPE) i njegovih aktivnih spojeva u borbi protiv matičnih stanica raka kod raka debelog crijeva.
Tretirajući izolirane matične stanice raka debelog crijeva WPE-om, otkrili su da WPE inhibira njihov opstanak i potiče njihovu diferencijaciju u normalne stanice. Dodatno, WPE je smanjio ekspresiju markera matičnih stanica raka i poremetio ključni signalni put povezan s njihovim preživljavanjem.

Ova otkrića sugeriraju da korisni spojevi u orasima obećavaju suzbijanje raka debelog crijeva ciljanjem i mijenjanjem karakteristika matičnih stanica raka.
Orasi nude obilje biljnih omega-3 masnih kiselina i još mnogo toga. Orasi se među orašastim plodovima ističu kao prekrasan biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Unutar fitonutrijenata i lipidnih ekstrakata oraha postoji više terapeutskih komponenti koje pokazuju potencijal za ciljanje i uklanjanje stanica raka.

Štoviše, orasi sadrže impresivne razine specifičnog oblika vitamina E, koji se povezuje s prevencijom raka. Osim svojih svojstava u borbi protiv raka, orasi nude niz jedinstvenih spojeva koji inhibiraju rast stanica raka. Tu spadaju tanin telimagrandin, flavonol morin i kinon juglon. Osim utjecaja na rak, redovita konzumacija oraha pokazala se obećavajućom u prevenciji raznih bolesti povezanih s lošim načinom života i izborom prehrane. Čini se da se bolesti srca, neurološki poremećaji i dijabetes mogu ublažiti uključivanjem oraha u prehranu. Ove višestruke dobrobiti pozicioniraju orahe kao vrijedan dodatak zdravlju osviještenom načinu života.

Borite se protiv poslijepodnevnog pada s orasima 

Uključivanje 30g oraha u vašu dnevnu rutinu je podnošljiv zadatak. U njima se može uživati na razne načine, kao što su nasjeckane i korištene kao preljev za zobene pahuljice, jogurt i salate. Osim toga, orasi su međuobrok bogat proteinima, idealan za borbu protiv popodnevnog pada između ručka i večere. Međutim, važno je biti umjeren pri konzumiranju oraha, jer prekomjerni unos može nepotrebno opteretiti probavu. Iako su orasi nedvojbeno zdravi i puni esencijalnih nutrijenata, općenito se preporučuje da većina pojedinaca ograniči njihov unos na 30g dnevno kako bi u potpunosti uživali u povezanim zdravstvenim dobrobitima.
napisala: Dena Schmidt, pisac osoblja | 17. srpnja 2023 Facebook rast-stanica-raka-inhibiran-jedenjem-oraha (NaturalHealth365)
Izvori za ovaj članak uključuju: NIH.gov NIH.gov

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->