Piše: Charlotte Pointing, 8. listopada 2019.

Liječnici traže od FDA da na proizvode od sira stave upozoravajuće etikete. Studije su povezale konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda s većim rizikom za rak dojke.Odbor liječnika za odgovornu medicinu (PCRM) traži od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da stavi upozoravajuće oznake protiv raka dojke na sireve.

PCRM(Odbor liječnika za odgovornu medicinu) govori da “kombinira snagu i stručnost više od 12 tisuća liječnika s ciljanim akcijama više od 175 tisuća članova.” Organizacija se zalaže da proizvodi od sira imaju naljepnice koje upozoravaju, slično onima na kutijama cigareta. FDA je poslala peticiju na tu temu, koju je potpisao njezin predsjednik, dr.med. Neal Barnard. PCRM daje primjer upozorenja u peticiji: “Mliječni sir sadrži reproduktivne hormone koji mogu povećati rizik od smrtnosti zbog raka dojke.” Rak dojke[1] jedan je od najčešćih uzroka smrti u žena, pokazuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. PCRM je svoju molbu podnio 3. listopada, na početku mjeseca svijesti o raku dojke.”Umjesto da proizvođači sira poput, primjerice, Krafta, označuju ružičastom vrpcom proizvode kao što su Philadelphia kremasti sir i Makaroni sa sirom – to su činili tijekom prethodnih mjeseci svjesnosti o raku dojke – trebali bi dodavati upozoravajuće oznake”, izjavio[1] je Barnard. “Želimo da žene budu svjesne da bi ih mliječni sir mogao izložiti riziku da umru od raka dojke.”

Mliječni proizvodi i rak dojke

Mliječni proizvodi sadrže estrogen od krava. Ženski hormon povezan je s povećanim rizikom od raka dojke. Kad mlijeko postane sir, estrogeni su koncentriraniji. “Iako su prisutni tek u tragovima, čini se da su kod ljudi biološki aktivni, povećavajući smrtnost od raka[2] dojke”, kaže PCRM. S druge strane, biljna hrana bogata vlaknima dobra je za zdravlje dojki, napominje ta organizacija, jer može eliminirati višak estrogena.  To se odnosi na jednu studiju – poznatu kao Epidemiološka studija života nakon karcinoma – koja je otkrila da su žene kod kojih je prethodno dijagnosticiran karcinom dojke, one koje su konzumirale jednu ili više porcija mliječnih proizvoda s visokim udjelom masnoće dnevno, imale 49 posto veću smrtnost od raka dojke, u usporedbi s onima koje su svaki dan konzumirale manje od polovice te porcije.

 

Svjetski poznata kirurginja dojke dr. Kristi Funk govorila je o povezanosti raka dojke i životinjskih proizvoda.  Prošle je godine rekla za web-stranicu LIVEKINDLY: “Stanični odgovor tijela na konzumaciju životinjskih bjelančevina i životinjskih masti je sve ono što hrani i podstiče bolest, dok zdravlje guši prema smrti.” Dodala je: “Razina estrogena raste, hormoni rasta lete u nebo, upala cvate, dok slobodni radikali idu okolo, oštećuju stanice i mutiraju DNK.” Dr. Funk surađuje s PCRM-om – kao i s brojnim slavnim osobama – na novoj veganskoj kampanji pod nazivom Pobijedimo rak dojke. Potiče ljude da se obvežu u odluci da će jesti više biljne hrane, redovito vježbati, ograničiti uporabu alkohola i održavati zdravu tjelesnu masu kako bi umanjili rizik od raka dojke.

[1]https://www.livekindly.co/stella-mccartney-breast-cancer-awareness-campaign-idris-elba/

[2] https://www.pcrm.org/news/news-releases/doctors-group-petitions-fda-require-breast-cancer-warning-label-cheese?fbclid=IwAR3VN2IfqY03JwAB-ws9ZJANsyGS9sMEvkxYn6XKkLAYM0chKGKQ6oVeFNw

[3] https://www.livekindly.co/plant-based-diet-lower-breast-cancer-risk/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti