Što je Ginko?

Ginkgo se dobiva iz lišća stabla ginka (obično posađenih u ukrasne svrhe). Listovi sadrže brojne biološki aktivne tvari. Ginkgo je jedan od najčešće korištenih biljnih dodataka.

Ginkgo biloba podržava zdravu cirkulaciju s dvije skupine korisnih spojeva. Tisućama godina travari tradicionalne kineske medicine preporučuju ginko bilobu za poboljšanje zdravlja vena. Suvremena analiza poduprla je ovu drevnu upotrebu, otkrivajući da je ginko biloba bogat antioksidativnim flavonoidima – koji čiste štetne slobodne radikale – i terpenoidima, koji šire krvne žile i potiču protok krvi. Ginkgo biloba dostupan je u obliku kapsula i tekućem obliku u vidu tinkture(više informacija OVDJE) , a stručnjaci za prirodno zdravlje savjetuju standardizirane proizvode koji sadrže 23 do 32 posto flavonoida (koji se nazivaju i heterozidi) i 6 do 12 posto terpenoida.

Dodatna zaštita od zračenja

Izvješće objavljeno u izdanju International Journal of Low Radiation od 11. listopada 2009. dodalo je dokaze o zaštitnom učinku Ginkgo bilobe protiv oštećenja od zračenja. Ginkgo biloba je vrsta drveta čije se lišće stoljećima koristi u kineskoj medicini. Ekstrakt lista ginka sadrži antioksidativne spojeve zvane ginkolidi i bilobalidi koji pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji napadaju gotovo sve komponente stanice, uključujući DNK. U svom članku, Chang-Mo Kang s Korejskog instituta radioloških i medicinskih znanosti u Taeguu i kolege opisuju svoju upotrebu testa za radijacijom izazvanu programiranu staničnu smrt (apoptozu) kako bi procijenili zaštitni učinak ekstrakta ginka protiv izlaganja zračenju koje se događa tijekom nesreća ili profesionalne prekomjerne izloženosti. U jednom pokusu, bijele krvne stanice ljudskih darivatelja u dobi od 18 do 50 godina tretirane su jednom od četiri koncentracije ekstrakta ginka ili 9-postotnom slanom otopinom prije izlaganja gama zrakama. Istraživači su pronašli značajno smanjenje apoptotskih stanica ovisno o dozi među onima koji su konzumirali ginko. Dok se apoptoza izazvana zračenjem dogodila u gotovo jednoj trećini ozračenih stanica koje nisu tretirane ginkom, broj je pao na 5 posto ili manje u stanicama tretiranim biljkom. U drugom eksperimentu, miševi su bili tretirani ekstraktom ginka ili fiziološkom otopinom prije i nakon primanja ionizirajućeg zračenja cijelog tijela. Miševi koji nisu bili podvrgnuti zračenju služili su kao kontrola. Ispitivanjem slezene životinja utvrđeno uz konzumaciju ginka da se je održala veličina organa usporedivom s onom kod životinja koje nisu bile zračene, dok su slezene kod ozračenih životinja koje nisu primile ginko bile znatno manje. U svojoj raspravi o nalazima, autori napominju da slobodni radikali koji oštećuju stanice i reaktivne vrste kisika mogu nastati u prekomjernoj količini pod brojnim uvjetima, uključujući izloženost kemikalijama iz okoliša, određenim lijekovima i tijekom normalnog starenja. “Ovi rezultati pokazuju da su radioprotektivni učinci ekstrakata ginka primijenjenih prije zračenja posljedica aktivnosti uklanjanja OH radikala”, pišu autori. „Stoga bi ekstrakt ginka trebao biti koristan za zaštitu radioosjetljivih organa od slobodnih radikala.

Još bitnih dobrobiti ginka

Ginkgo smanjuje tendenciju zgrušavanja čestica u krvi koja sprečava krvarenje (trombociti), širi krvne žile (čime se poboljšava protok krvi) i smanjuje upalu. Ginkgo se uzima iz više razloga, kao što je poboljšanje protoka krvi u donjem dijelu nogu u ljudi s aterosklerotičnom vaskularnom bolešću arterija u nogama (bolesti perifernih arterija i liječenje demencije (kao u Alzheimerovoj bolesti). Znanstvene studije pokazuju da ginko koristi osobama s perifernom arterijskom bolešću, iako je korist mala. Osobe koje su uzimale ginkgo mogle su prehodati veću udaljenost bezbolno. Na temelju nalaza velikog kliničkog ispitivanja korist za osobe s demencijom je mala. U ovom kliničkom ispitivanju ginkgo nije bio učinkovit u smanjenju razvoja demencije i Alzheimerove bolesti u starijih osoba. Međutim, prethodna veliko SAD kliničko ispitivanje pokazalo je da je ginkgo privremeno stabilizirao mentalnu i socijalnu funkciju u osoba s blagom do umjerenom demencijom.

Studije su pokazale kako ginko može usporiti razvoj makularne degeneracije povezane s dobi, što je bolest oka. Raniji dokazi pokazali su da ginkgo pomaže ublažavanju zujanja u ušima (tinitus), ali novije spoznaje govore su kontradiktorne ranijim dokazima. Ginkgo može spriječiti visinsku bolest u nekih ljudi. Ginkgo može spriječiti oštećenje bubrega uzrokovano lijekom ciklosporinom, koji potiskuje imunološki sustav.

Važno: ekstrakti ginka bilobe prave se samo od lišća. Plodovi i sjemenke ginka bilobe, također poznatog kao stablo dlake, mogu biti otrovni i ne smiju se jesti. 

Zanimljivost: Jedna biljka koja je nakon atomske bombe u Hirošimi nije imala posljedice.

Izvornik:

https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=19493

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113353/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16412663/

https://inis.iaea.org/search/search.aspx?orig_q=RN:47066900

https://kwanten.home.xs4all.nl/hiroshima.htm

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti