AUTOR ČLANKA – Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Još u osnovnoj školi na vjeronauku naučili samo da je stvaranje naše planete omogućen od Boga tek kad su se stvorile dostatne količine kisika. Biljke iz ugljikovog dioksida fotosintezom stvaraju kisik, koji je neophodan za disanje. Mi udišemo zrak i s njime kisik koji dolazi u pluća gdje ulazi u krv i transportira se dalje do naših stanica. U njima se odvija kemijski proces koji se zove stanično disanje i kojim kisik postaje izvor energije za rad naših stanica. Već pri malom nedostatku kisika u našem organizmu, osjećamo se loše. Sjetite se koliko nam je neugodno u zagušljivoj prostoriji i koliko olakšanje osjetimo kada se otvori prozor.

Manjak kisika u okolišu te neke kronične ili akutne bolesti uzrokuju manjak kisika u plućima, koji se zove hipoksija, a posljedično nastaje i manjak kisika u krvi koji se zove hipoksemija. Bez stalne, dostatne količine kisika, naše stanice ne mogu kvalitetno obavljati svoje zadaće i postupno slabe.

Simptomi koji se javljaju su:

Dugotrajna smanjena količina kisika u organizmu može uzrokovati nastanak srčanih bolesti, probavnih i dišnih bolesti, podložnost kroničnim upalama, razvoj depresije, pa i nastanak karcinoma. Akutni nedostatak zraka, odnosno nemogućnost udisanja zbog blokade dišnog sustava, ali i zbog nekih drugih bolesti ili zbog nedostatka kisika (trovanja ugljikovim monoksidom), uzrokuje gušenje. Ako se brzo ne reagira i ne osigura dotok kisika, prestaje rad srca i mozga, a osoba umire.

Nobelovac Otto Heinrich Warburg

Godine 1931. njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka. Dr. Warburg je otkrio da je rak rezultat anti-fiziološkog načina života. Anti-fiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom.

Stanična kiselost istiskuje kisik, a pomanjkanje kisika u stanicama stvara kiselu sredinu.

Dr. Warburg je rekao: “Pomanjkanje kisika i kiselost su dvije strane iste medalje: ako netko ma jedno, ima i drugo”. Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kisika u organizmu; ako vam nedostaje kisika imat ćete zakiseljen organizam. Kisela sredina je sredina bez kisika. “Oduzmete li zdravoj stanici 35% njezinog kisika, možete je pretvoriti u stanicu raka za samo dva dana”, tvrdio je dr. Warburg.

“Sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu za kisikom, ali tumorske stanice mogu živjeti bez njega. To je pravilo bez iznimke”.

Vrste hipoksija i zasićenost krvi kisikom

Stručnjaci razlikuju još nekoliko tipova hipoksija kod kojih kisik ulazi u pluća, ali dostatna količina ne dolazi u tkiva i stanice:

Zasićenost krvi kisikom, odnosno postotak zasićenog hemoglobina koji prenosi kisik, zove se saturacija kisikom. Laboratorijski se određuje vađenjem arterijske krvi i analizom plinova.

Normalne vrijednosti zasićenosti kisikom kreću se od 95 – 100%, kod posve zdravih osoba od 98 – 100%. Vrijednosti manje od 94% ukazuju na hipoksiju, a vrijednosti manje od 90% treba liječiti.

Može li nam pomoći pulsni oksimetar?

Neinvazivna metoda naziva se pulsna oksimetrija i njome se također mjeri postotak zasićenog hemoglobina. Aparat se zove pulsni oksimetar – stavlja se najčešće na kažiprst, odnosno na ono mjesto koje je lako dostupno i dobro prokrvljeno. Dobra prokrvljenost preduvjet je da rezultat bude pouzdan.

Oksimetar emitira dvije različite valne duljine svjetlosti koje se apsorbiraju u ovisnosti o zasićenosti hemoglobina kisikom u krvi koja cirkulira kroz prst te se rezultat prikazuje u obliku postotka. Istovremeno se mjeri i puls krvi. Osobni pulsni oksimetri pouzdani su za mjerenje kod kuće, pa i u ordinaciji ili domu za skrb starijih osoba ako su, naravno, nabavljeni od pouzdanog dobavljača, odnosno proizvođača medicinske opreme. Pulsni oksimetri mogu biti namijenjeni i za kontinuirano mjerenje te opremljeni zvučnim senzorom koji upozorava na stanje hipoksije.

Pulsni oksimetar koriste prvenstveno osobe s opstruktivnim bolestima pluća, kao što je KOPB, ali i drugim dišnim bolestima, zatim osobe sa srčanim bolestima, osobe koje pate od apneje ili su pretile. Nerijetko ga koriste i sportaši ili druge osobe koje borave na visokim nadmorskim visinama.

Postoje biljke koje mogu povećati apsorpciju kisika u krv, naravno pod uvjetom da se nalazite u prirodnom okruženju i pridržavate se Zdravog načina života. Više informacija o tome možete se javiti licenciranim Fitoterapeutima na 092 352 7589 ili 099 645 0504

Mail:  Institutzadetoksikaciju@gmail.com

Više informacija o posljedicama zagađenog zraka možete pročitati OVDJE.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->