Kako nastaje hrkanje?

Tkivo u gornjem djelu dišnih puteva, u zadnjem djelu grla, opušta se tijekom spavanja, a kada čovjek udiše, javlja se hrkanje.Uglavnom se javlja zbog spavanja na leđima. Usta se otvaraju i „pjesma” počinje:) Zvuk se stvara vibracijom mekog nepca, koje se nalazi u zadnjem gornjem djelu usne šupljine. Muškarci češće hrču (71%) od žena (51%), i uglavnom je riječ o pretilim muškarcima, starim između 30 i 50 godina. Ponekad i djeca hrču, uglavnom zbog povećanih krajnika, da bi ojačali njihove krajnike pripazite da djete hidrirate,da unosi dovoljno sirovog voća i povrća, koje sadrži dovoljno C vitamina (Nar, Kivi, Naranča ili proizvod Super C vitamin o kojem možete pročitati OVDJE) i izbjegava rafinirane slatkiše. Uz to sve po potrebi možete uzeti formulu za Grlo (više o toj formuli možete pročitati OVDJE).  Hrkanje se može javiti zbog alergija, tijekom i nakon perioda peludne hunjavice ili nakon prehlada.

 

Još nekoliko praktičnih savjeta

Spavajte na strani, ne na leđima. Od pomoći može biti sljedeća metoda: na poleđinu pidžame se sašije teniska loptica, pa kada se tijekom noći okrenete na leđa kako bi spavali, brzo ćete se ponovo okrenuti na stranu, i tako nećete hrkati. Nemojte spavati na jastuku, jer se tako izdiže glava i izaziva hrkanje. Postavite nešto ispod prednjih nogara kreveta i izdignite gornji dio svog tjela (glava i trup). Tako će se hrkanje ublažiti. Smanjenje tjelesne težine smanjuje i hrkanje. Što je čovjek više pretil, veća je šansa da će hrkati.Ako ste pretili potrudite se, educirajte o zdravom načinu života te napravite detoksikaciju crijeva (Više o detoksu crijeva možete pročitati OVDJE), problemi sa apetitom najčešće dolaze iz crijeva.   Konzumiranje alkohola i tableta za spavanje pogoršava problem, jer previše opušta tkiva mekog nepca, te se sužava nazalni dio ždrijela. Od pušenja meko nepce otiče (ne opušta) i tako sužava nazalni dio ždrijela.  Recite svom bračnom partneru da vas uštipne ako budete hrkali. Tako ćete prestati hrkati. Kupite čepove za uši svom bračnom partneru da ih nosi tijekom noći.

 

Ako želite naučiti kako smanjiti tjelesnu težinu besplatno se javite našim fitoterapeutima na 092 352 7589 ili 099 645 0504.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->