Miokarditis je upalna bolest mišićnog sloja srca, miokarda, koja se klinički može manifestirati različitim sindromima.

Simptomi mogu biti prisutni umor, groznica, noćno znojenje, bol u zglobovima ili gubitak tjelesne težine.
Simptomi akutnog mikarditisa nastaju poslje nekoliko sati i traju oko sedam dana. Na primjer, bol u sredini grudi, koji se pogoršava pri dubokom udisaju, a smiruje pri sjedenju; bol u vratu i ramenina; groznica; u kroničnoj fazi srce možda ne bude moglo pravilno pumpati krv,  te može napredovati do zatajenja srca.

Slučajevi adolescenata i mlađih odraslih osoba kod kojih se razvio miokarditis nakon cijepljenja mRNA cjepivima protiv teškog akutnog respiratornog sindroma protiv koronavirusa 2 (SARS-CoV-2) prijavljeni su diljem svijeta.

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.061025

Ovo je istraživanje imalo za cilj istražiti imunološke profile adolescenata i mladih odraslih koji su razvili miokarditis nakon primanja cjepiva. Istraživači su prospektivno prikupili uzorke krvi od 16 pacijenata koji su bili hospitalizirani s miokarditisom nakon što su primili cjepivo protiv SARS-CoV-2 i usporedili ih s 45 zdravih, cijepljenih kontrolnih subjekata iste dobi. Proveli su opsežno profiliranje antitijela, uključujući testove humoralnih odgovora specifičnih za SARS-CoV-2 i procjene autoantitijela ili antitijela protiv drugih virusa. Također su analizirali odgovore T-stanica i proizvodnju citokina u uzorcima krvi. Otkrili su da se imunološki odgovori izazvani mRNA cjepivom ne razlikuju između pacijenata koji su razvili miokarditis i kontrolnih subjekata. Međutim, otkrili su da pacijenti s miokarditisom imaju više razine slobodnih, nevezanih šiljastih proteina u krvi, što može biti potencijalni uzrok miokarditisa kod tih osoba.

Studija je promatrala šezdeset i jednog adolescenta i mlade odrasle osobe u dobi od 12 do 21 godine, uključujući 16 osoba s miokarditisom povezanim s cjepivom, uz uzorke krvi za analizu. Većina osoba s miokarditisom bili su muškarci, a simptomi su se obično javljali unutar prvog tjedna nakon cijepljenja. Većina tih osoba razvila je miokarditis nakon druge doze cjepiva, ali neki su ga razvili nakon prve ili treće doze docjepljivanja. Svi su pacijenti imali bolove u prsima i imali su povišene razine srčanog troponina T i C-reaktivnog proteina. Istraživači su usporedili serološke odgovore pojedinaca s miokarditisom s onima asimptomatskih cijepljenih kontrolnih subjekata i nisu pronašli značajne razlike u razinama anti-spike ili anti-RBD imunoglobulina M, IgG ili IgA, ili u sposobnosti antitijela da angažiraju Fc receptore ili aktivirati komplement. Također nisu pronašli značajne razine vlastitih protutijela ili jake reakcije protutijela na uobičajene patogene u skupini s miokarditisom u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Skupina s miokarditisom također je imala profile citokina slične onima viđenima u stanju zvanom MIS-C (multisistemski upalni sindrom u djece), s povišenim razinama interleukina (IL)-8, IL-6, faktora nekroze tumora-α, IL- 10, interferon-γ i IL-1β, te niže razine IL-4 u usporedbi s kontrolnom skupinom. Dodatno, ukupan broj leukocita i neutrofila značajno je povećan u skupini s miokarditisom, dok je broj trombocita smanjen. Ovi rezultati sugeriraju da je miokarditis nakon cijepljenja povezan s normalnim adaptivnim i T-staničnim imunitetom, ali skromnom urođenom aktivacijom.

Još jedna studija objavljena:

Nova tajvanska studija otkriva visoku stopu srčanih nuspojava kod srednjoškolaca nakon 2. doze Pfizera.“U istraživanje je bilo uključeno 4928 (62,1%). Omjer muškaraca i žena bio je 4576/352. Ukupno je 763 učenika (17,1%) imalo barem jedan srčani simptom nakon druge doze cjepiva, uglavnom bol u prsima i palpitacije.Abnormalni EKG dobiven je kod 51 (1,0%) učenika, od kojih je 1 imao dijagnosticiran blagi miokarditis, a za još 4 je procijenjeno da imaju značajnu aritmiju.

Izvor: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36602621/

Očistite vaše tijelo sa 5 dnevnim detoksom crijeva i krvi koji je sad na akciji, više o tome paketu možete pročitati OVDJE.

Radi prevencije predlažemo pridržavanje Zdravog načina života i formulu za zaštitu krvnih žila i Srca o toj formuli možete pročitati OVDJE.

Za bilo kakva pitanja javite se iskusnom timu Fitoterpauta putem kontakta OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->