Društvena interakcija dugo je bila važan dio obroka – vjerojatno od postanka čovječanstva. Međutim, u našem brzom svijetu, mnoge odrasle osobe često jedu same. Nažalost, nedavna studija pokazuje da ako jedete sami to može biti loše za vaše srce. Ali zašto je to tako i kako možete zaštititi svoje srce ako često jedete sami?

Samo jedenje može povećati OVO bolno stanje srca, upozorava studija

Studija, objavljena početkom 2022. u časopisu Menopause, nastojala je otkriti kako pratilac u prehrani (ili nedostatak istog) utječe na zdravlje srca, posebno kod žena starijih od 65 godina. Studija je procijenila zdravlje i prehrambene navike 590 žena. Istraživači su analizirali podatke iz Nacionalne ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane provedene u Koreji 2016. Ovi sudionici studije podijeljeni su u dvije kategorije: oni koji su svaki dan jeli dva ili više obroka sami i oni koji su jeli dva ili više obroka s drugima. Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da su sudionici koji su uglavnom jeli sami imali nevjerojatnih 2,58 puta veći rizik od angine od onih koji su imali društvo za vrijeme obroka. Angina je bolno stanje srca koje se javlja kada srce ne dobiva dovoljno kisika. To je često posljedica osnovne bolesti koronarne arterije, koja može uzrokovati sužavanje srčanih arterija i njihovo blokiranje zbog nakupljanja plaka. To rezultira smanjenim dotokom krvi u srce. Ovisno o vrsti angine, to može značiti da je osoba u opasnosti od srčanog udara.

 

Zašto je samo jedenje loše za zdravlje?

Osim povećanja rizika od angine kod žena starijih od 65 godina, mnoge su studije otkrile da samo jedenje povećava nekoliko zdravstvenih rizika, uključujući pretilost, visoki krvni tlak i depresiju. Ovi nalazi počinju. Ali zašto je samo jedenje toliko loše za vaše zdravlje? Istraživači iz studije o menopauzi zaključili su da su žene koje su jele same imale manje znanja o prehrani i slabiji unos od svojih kolegica koje su jele s društvom. Nadalje, samostalna prehrana može negativno utjecati na mentalno zdravlje. Osim toga, lako je izabrati ne baš zdravu hranu kada ste zaposleni, tužni ili pod stresom. Oni koji prvenstveno jedu sami mogu biti skloni prejedanju ili konzumiranju nezdrave hrane, što može povećati rizike za njihovo zdravlje.

 

Kako zaštititi svoje zdravlje

Bez sumnje, naš izbor hrane utječe na zdravlje našeg srca i opću dobrobit – čak i jedemo li sami ili ne. Ipak, iako nismo svi u mogućnosti jesti obroke s drugim ljudima, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje srce i zdravlje. Kao prvo, važno je jesti hranu bogatu hranjivim tvarima, uključujući mnogo šarenog voća i povrća. Ove moćne biljne namirnice osiguravaju vitalnu prehranu, a neke čak imaju i antikancerogena i protuupalna svojstva. Zdrave masnoće iz organskih orašastih plodova, avokada i hladno prešanog maslinovog ulja također su korisne. Orasi čak mogu podržati zdravu razinu kolesterola. Također je dobro izbjegavati visoko prerađenu hranu, poput delikatesnog mesa, bezalkoholnih pića i brze hrane. Zaključak: jesti zdravu (svježu, neprerađenu) hranu – što je češće moguće – i uživati u obrocima s nekim koga volite dvije su sjajne navike za zdravlje srca.

Izvori za ovaj članak uključuju: 

Lifeextension.com
Journals.lww.com
Heart.org

Ako želite dodatno zaštiti svoje srce predlažemo formulu za zaštitu srca o kojoj može pročitati OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->