Ako ne možete prestati gubiti ključeve ili se ne možete sjetiti posebnih datuma, malo sna bi moglo pomoći. Nedavna studija zaronila je duboko u ljudski mozak kako bi otkrila kako san može poboljšati pamćenje.

Studija je bila prva takve vrste jer je bilježila električnu aktivnost pomoću sondi elektroda koje su bile ugrađene u mozak. Iako je početna svrha elektrodnih sondi bila istražiti potencijalne terapije i tretmane za poremećaje napadaja, istraživači su mogli iskoristiti tehnologiju i uključiti podatke koje su prikupili u studiju.

Studija otkriva da spavanje igra ulogu u konsolidaciji pamćenja

Sudionici su uključivali pet volontera koji su bili pacijenti Centra za epilepsiju Sveučilišta u Chicagu, koji je surađivao s neuroznanstvenicima sa Sveučilišta Northwestern. Istraživači su željeli proučiti električnu aktivnost u mozgu pacijenata i promatrati kako se moždana aktivnost mijenja ili reagira na zvukove koje je istraživački tim davao kao dio vježbe učenja. Tradicionalno, način na koji mozak obrađuje pamćenje tijekom spavanja bio je učinjen pomoću EEG snimaka koji su koristili elektrode pričvršćene na glavu. Ova studija bila je prva takve vrste koja je zapravo promatrala aktivnost mozga unutar mozga. Izvanredan rezultat bio je da, iako je broj sudionika u studiji bio prilično malen, svih petero pokazalo je iste obrasce poboljšanja pamćenja i električne aktivnosti, što ukazuje da san pridonosi sposobnosti pamćenja stvari koje je osoba naučila umjesto da ih zaboravi.

Spavanje olakšava proces jačanja neuronskih veza koje tvore sjećanja

Studija je provedena preko noći u bolničkoj sobi. Svaki je pacijent spavao dok je istraživački tim bilježio elektrofiziološke odgovore mozga na specifične zvučne podražaje koji su se ponavljali tijekom noći. Zvukovi su se puštali cijelu noć, ali su bili vrlo tihi kako se pacijenti ne bi probudili ili probudili iz sna. Od 10 do 20 zvukova, polovica je bila povezana s određenim objektima i njihovim specifičnim lokacijama koje je svaki pacijent naučio na prijenosnom računalu prije odlaska na spavanje. Nakon što su pacijenti spavali, pokazali su značajno poboljšanje u svom prostornom pamćenju. Ovi su nalazi bili gotovo identični ranijim studijama koje su koristile EEG snimke putem elektroda na tjemenu. Tijekom testiranja, pacijenti su povećali svoju točnost u prisjećanju lokacija na zaslonima računala.

Izbjegavajte deprivaciju sna kako biste poboljšali svoje pamćenje

Zvukovi predmeta koji se prezentiraju pacijentu dok spava potiču povećanje oscilatorne aktivnosti. To uključuje povećane gama, sigma i theta EEG vrpce. Ova elektrofiziološka aktivnost događa se u hipokampusu, kao i u medijalnom temporalnom području moždane kore pacijenta. Zvukovi koji su se prezentirali pacijentu dok je spavao odražavali su jačanje i reaktivaciju prostornih sjećanja koja su odgovarala zvukovima, poput zveckanja tipkama. Dokazi koje je proizveo mozak putem elektrofiziološkog odgovora i gama odgovora dali su istraživačima snažnu vezu između poboljšanja pohrane memorije koja se temelji na spavanju i opažanja da su obje regije mozga uključene. Iako se tradicionalno mislilo da ljudi blokiraju te zvukove dok spavaju, istraživači sada shvaćaju da ove moždane strukture ne samo da čuju zvukove, već i reagiraju na njih, a ti zvukovi reaktiviraju sjećanja koja pomažu u zadržavanju znanja tijekom budnosti.

Izvori za ovaj članak uključuju:

Medicalxpress.com
PNAS.org

Ako imate problema sa spavanjem, povećajte dozu fizičke aktivnosti, nekoliko sati prije spavanja pojedite voća, nemoj te se prejedat jer možete imati noćne more, nemojte piti tekučinu nakon 18h jer ce te se buditi mokriti, ako nemožete spavati usljed kontinuiranog razmišlajnja čitajte Pslame.

Formula za Živce (više o toj formuli možete pročitati OVDJE) vam može smanjiti stres i smiri vas da lakše zaspite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti