Važno je imati na umu potencijalne opasnosti za naše obitelji, čak i dok pokušavamo poboljšati svoju prehranu i stil života. Na primjer, dok se plivanje u bazenu može činiti bezopasnim, pa čak i korisnim za vježbanje i socijalizaciju, istraživanje pokazuje da klor koji se koristi za dezinfekciju bazena može stvoriti štetne nusprodukte dezinfekcije (DBP) koji mogu uzrokovati oštećenje DNK i povećati rizik od raka.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), kemikalije mogu ući u tijelo na tri načina: udisanjem, probavom i apsorpcijom kroz kožu. Kad je plivanje u pitanju, postoje sve tri mogućnosti. Jedan poseban problem povezan s plivanjem u javnom ili privatnom bazenu je korištenje klora. Iako je klor učinkovit u ubijanju bakterija, također može uzrokovati osip na koži, alergije i ozljede pluća. Osim toga, studije su pokazale da klor može reagirati s proizvodima za osobnu njegu na koži stvarajući štetne kemikalije, povećavajući rizik od raka. Stoga je ključno biti svjestan mogućih rizika povezanih s plivanjem u kloriranom bazenu i poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako bi se izloženost svela na najmanju moguću mjeru.

Upotreba klora u prvom svijetskom ratu kao bojni otrov

Plin Klora, također poznat kao bertolit, prvi put je korišten kao oružje u Prvom svjetskom ratu od strane Njemačke 22. travnja 1915., u Drugoj bitci kod Ypresa. Kako su opisali vojnici, imao je karakterističan miris mješavine papra i ananasa. Također je imao metalni okus i pekao je u stražnjem dijelu grla i prsa. Klor reagira s vodom u sluznici pluća i stvara klorovodičnu kiselinu, destruktivnu za živo tkivo i potencijalno smrtonosnu. Ljudski dišni sustav može se zaštititi od plinovitog klora plinskim maskama s aktivnim ugljenom ili drugim filtrima, što čini plinoviti klor mnogo manje smrtonosnim od drugog kemijskog oružja. Uveo ga je njemački znanstvenik koji je kasnije postao nobelovac, Fritz Haber s Instituta Kaiser Wilhelm u Berlinu, u suradnji s njemačkim kemijskim konglomeratom IG Farben, koji je razvio metode za ispuštanje plinovitog klora protiv ukorijenjenog neprijatelja. Nakon prve uporabe, obje strane u sukobu koristile su klor kao kemijsko oružje, ali je ubrzo zamijenjen smrtonosnijim fosgenom i iperitom.Jako je zanimoljivo da ovu informaciju wikipedija na Hrvatskom nema, nego smo je morali uzeti sa engleske wikipedije.Izvornik na kraju objave.

Klor može uzrokovati ozbiljne probleme s disanjem i očima

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da produljeni kontakt s klorom može biti čimbenik astme i bolesti dišnog sustava. CDC ga je također povezao s epiglotitisom – potencijalno po život opasnim upalnim stanjem režnja na dnu jezika. To je zbog udisanja plina koji ispušta klor. Svi smo “namirisali” tu aromu bazena klora. Možda nam čak i miriše čisto. Ispostavilo se da bi to moglo dovesti do bolesti dišnog sustava ili pogoršati postojeće respiratorne probleme. Infekcije oka još su jedna nuspojava klorirane vode. Klorirana voda može lako dospjeti u oči, pogotovo ako netko drži otvorene oči dok je pod vodom. Ali rizici tu ne prestaju. Gutanje previše klorirane vode može dovesti do problema s jetrom ili bubrezima, a stanje se pogoršava. Natrijev hipoklorit koji se nalazi u kloru i drugim sličnim spojevima mogu izazvati rak jetre.

Veza između izloženosti kloru i razvoja raka

Voda koja je bila klorirana okrivljena je za uzrok većeg postotka raka kože svake godine. Ako je izložena kloriranoj vodi dulje vrijeme, kemikalija će proizvesti otrovnu tvar koja može izazvati osip ili drugu infekciju na tijelu. Sunce se može odrediti kao krivac, ali rijetko se okrivljuje klor. Drugi rak povezan s kloriranom vodom je kolorektalni rak. To se također može dogoditi kada je osoba pretjerano izložena tretiranoj vodi. Trihalometani, nusprodukt klora, glavni su čimbenici nesputanog rasta stanica unutar debelog crijeva.

Kako se zaštititi od rizika povezanih s klorom

Postoje načini da se bolje zaštitite od štetnih učinaka otrovnih kemikalija povezanih s bazenima, bilo javnim ili privatnim. Očito, najbolji način bi bio izbjeći ih – u potpunosti. No, za ‘ljubitelje bazena’ – evo nekoliko zdravih savjeta:

1.Ograničite vrijeme plivanja za vas i vašu obitelj.Namažite se sa malo maslinovog ulja to može spriječiti apsorpciju klora kroz kožu. Vrijeme na bazenu može biti opuštajuće i ugodno, ali pratite koliko vremena vi i vaši najmiliji provodite u kloriranoj vodi. Isperite kloriranu vodu iz bazena s tijela. Pobrinite se da se vi i vaša obitelj istuširate prije, tijekom i nakon kupanja.

2.Nošenje zaštitnih naočala može pomoći u smanjenju unosa klora u oči i tijelo. Oni mogu smanjiti mogućnost infekcija oka kao posljedica klora. Kako god gledali na prijetnju klora, trebali biste shvatiti da njegovo uzimanje nije dobro. Svakako želite da članovi obitelji uživaju u danu na bazenu, ali treba ih podsjetiti da izbjegavaju gutanje klorirane vode. Naravno, klor u vodi za piće sasvim je druga tema, ali naš najbolji savjet bio bi da koristite pročistač vode(više o njemu OVDJE) koji uklanja neželjene toksine iz vaše vode sa aktiviranim ugljenom.Ako imate problema sa suhom kožom to vam je zbog klora, ako zelite imati normalno hidriranu kožu pijte svakodnevno dovoljono vode(više o hidrataciji možete pročitati OVDJE) i postavite si filter od aktiviranog ugljena na vaš tuš, viđe o njemu OVDJE.

Za razliku od morske vode, koja je slana i odmah neugodna, neki možda ne vide bazensku vodu toliko različitom od vode iz slavine – što je velika pogreška. Neka članovi obitelji znaju da ne smiju progutati vodu iz bazena. Sphagnum Moss jedan je od prirodnih načina da osigurate sigurnost svoje obitelji i prijatelja u obiteljskom bazenu. Prema Davidu Knightonu, kirurgu i osnivaču te izvršnom direktoru tvrtke Creative Water Solutions, poznato je da mahovina inhibira mikrobe. Mahovina je korištena i testirana u Oxford Community Centeru u St. Paulu, MN. Direktorica Lynn Waldorf kaže da je moss bazenu uštedio oko 35.000 dolara jer koriste manje otrovnih kemikalija, a imali su i povećanje prihoda jer je bazen posjećivalo više kupača. Gotovo uvijek postoje prirodna rješenja za svakodnevne probleme. A najbolje od svega, postoje načini da poboljšamo svoj životni stil i zdravlje bez otrovnih kemikalija. Osim toga, nema nedostataka u vašoj potrazi za optimalnim zdravljem.

Da umanjimo toksine koji nas okružuju predlažemo da si napravite detoksikaciju dva puta godišnje(proljeće i jesen). Prvi korak je čišćenje crijeva, zatim Jetre i onda Bubrega. Više informacija OVDJE.

Ako želite se stručno vođeni detoks javite se našim iskusnim fitoterpautim na 0923527589 ili 0996450504.

Izvori za ovaj članak uključuju:

NBCNews.com
NIH.gov
MedicalDaily.com
CDC.gov

https://en.wikipedia.org/wiki/Chlorine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->