Svakodnevno smo bombardirani nizom privlačnih, pametnih, dobro uređenih reklama za naizgled beskrajnu ponudu slatkih gaziranih i energetskih pića. U međuvremenu, mnoštvo znanstvenih studija potvrdilo je da je prekomjerna konzumacija šećera povezana sa smrtonosnim bolestima – poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2 – kasnije u životu.

Sada, potpuno novo istraživanje otkriva da visoka razina šećera negativno utječe na crijevni mikrobiom – zajednicu trilijuna crijevnih bakterija koje igraju vitalnu ulogu u zdravlju imunološkog sustava i metabolizmu. I ne samo to, već istraživanje sugerira da pretjerana konzumacija šećera tijekom adolescencije smanjuje uspješnost učenja i pamćenja u odrasloj dobi – što je doista uznemirujuće otkriće.

Slatka pića tijekom ranih godina imaju štetan učinak na kognitivne sposobnosti kasnije u životu

U studiji koju su zajednički proveli istraživači sa Sveučilišta Georgia i Sveučilišta Južne Kalifornije, a objavljena je prošlog mjeseca u Translational Psychiatry, mladim štakorima dnevno su davali 11 posto otopine šećera (ekvivalent komercijalnim slatkim gaziranim pićima koje konzumiraju ljudi) . Štakori su potom podvrgnuti testovima pamćenja u odrasloj dobi, pri čemu su ih istraživači stavili kroz njihov kognitivni tempo pomoću zadataka pamćenja ovisnih o hipokampusu, kao što je sposobnost pamćenja gdje su se prije pojavili poznati objekti. (Hipokampus, kritičan za učenje i pamćenje, nastavlja se razvijati u kasnoj adolescenciji kod ljudi, kao i kod glodavaca). Istraživači su otkrili da su glodavci platili kognitivnu cijenu za slatku prehranu u svojoj mladosti. Štakori koji su u ranoj dobi konzumirali šećer imali su oslabljenu sposobnost da shvate da je predmet nov za određeni kontekst – što su štakori kojima nije davan šećer mogli učiniti s lakoćom. Na drugom zadatku pamćenja, koji nije uključivao hipokampus, i štakori sa šećerom i bez šećera imali su podjednako dobre rezultate – što ukazuje da konzumacija šećera u ranoj dobi izgleda selektivno utječe na učenje i pamćenje usredotočeno na hipokampus. Iako je istraživanje bilo samo istraživanje na životinjama, znanstvenici kažu da su genetske, biološke i karakteristike ponašanja štakora vrlo slične onima kod ljudi. Iz tog razloga istraživanja na životinjama često potvrđuju istraživanja na ljudima.

Tko je krivac? Posebna vrsta štetnih bakterija povezana je sa šećerom i slatkim pićima

Šećer potiče prisutnost vrste bakterija poznatih kao Parabacteroides. Čini se da je to “loša vijest” i za crijevni mikrobiom i za kognitivne sposobnosti. “Šećer u ranoj dobi povećao je razine Parabacteroidesa, a što su razine Parabacteroides bile više, životinje su bile lošije u zadatku”, rekla je autorica studije Emily Noble, docentica na UGA College of Family and Consumer Sciences. Tim je otkrio da su se slični deficiti pamćenja dogodili čak i kada je bakterija Parabacteroides eksperimentalno unesena u mikrobiom štakora koji nikada nisu jeli šećer! Ovaj put, štakori su pokazali oštećenje u zadacima pamćenja ovisnim o hipokampusu i o hipokampusu. “(Bakterija) je sama unijela neke kognitivne nedostatke”, objasnio je Noble. Rekla je da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se istražilo kako funkcionira signalni sustav crijeva i mozga te kako bi se saznalo više o sposobnosti bakterija Parabacteroides da mijenjaju razvoj mozga.

Visoki šećer ometa signalizaciju crijeva i mozga, potiče neurodegenerativne bolesti

Dodatne studije pokazuju da su promjene u crijevnim bakterijama povezane s neurodegenerativnom bolešću. Zapravo, nedavno istraživanje skupine švicarskih i talijanskih istraživača pokazalo je da nusproizvodi crijevnih bakterija mogu utjecati na razvoj amiloidnog plaka – primarnog čimbenika Alzheimerove bolesti. Znanstvenici izvješćuju da konzumacija šećera u ranoj dobi uzrokuje promjene u putevima neurotransmitera ili kemijskih glasnika koji utječu na raspoloženje i kogniciju. Kao rezultat toga, višak šećera narušava i kognitivne vještine i samokontrolu – dok zapravo pogoršava napadaje gladi. Za neke, učinak na mozak oponaša učinak ovisnosti, što dovodi do prekomjerne konzumacije i pretilosti. Čak i samo jedan slučaj povišene glukoze u krvi može oštetiti mozak, uzrokujući usporene kognitivne funkcije i poremećaje pamćenja i pažnje. Konačno, prehrana s visokim udjelom dodanog šećera smanjuje proizvodnju moždanog neurotrofnog faktora (BDNF), moždane kemikalije bitne za formiranje novog pamćenja i učenja.

 

AAP upozorava da mnoga djeca i tinejdžeri konzumiraju količine šećera daleko iznad medicinskih preporuka

Dijetetske smjernice za Amerikance, koje su zajednički izdali Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država i Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga, savjetuju ograničavanje dodanih šećera na manje od 10 posto dnevnih kalorija. No, podaci pokazuju da mnoga djeca i tinejdžeri u dobi od 9 do 18 godina redovito premašuju tu količinu. Zapravo, Američka pedijatrijska akademija izvještava da šećer čini šokantnih 17 posto onoga što djeca konzumiraju svaki dan – od čega polovica dolazi od pića s dodanim šećerom kao što su sok, energetska pića i voćni sokovi. Jasno je da to košta nacionalno zdravlje. U izvješću iz 2019., AAP je upozorio da visoka konzumacija šećera dovodi djecu u opasnost od niza bolesti – uključujući pretilost, karijes, bolesti srca, visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i bolest masne jetre.

 

Čuvajte se skrivenih šećera

Iako je provjera dodanog šećera na etiketama hrane i pića dobar početak, imajte na umu: ponekad se šećer krije pod nazivima koji nevino zvuče kao što su smeđi šećer, sladni šećer, visokofruktozni kukuruzni sirup, med dekstroza, melasa, sirovi šećer i aspartam. AAP(Američka pedijatrijska akademija) upozorava da je sve što završava na “-oze” – poput fruktoze – također dojava o sadržaju šećera. Osim provjere etiketa i savjetovanja djece i tinejdžera da učine isto, možete ih potaknuti da traže cijelovito voće kako bi zadovoljili želju za slatkim. Cjelokupno voće ima prednost jer sadrži dijetalna vlakna, antioksidanse koji se bore protiv bolesti – i bez dodanog šećera. U 2019. AAP i American Heart Association objavili su zajednički poziv za javne politike, kao što su trošarine i više obrazovanja, kako bi se smanjila konzumacija slatkih pića. Vrijeme će pokazati hoće li ova strategija pomoći obeshrabriti nezdravu ovisnost nacije o šećeru. To bi doista bilo “slatko”.

Formula koja može smanjiti želju za slatkim rafiniranim proizvodima

Biljna formula biljna formula za apsorpciju i eliminaciju toksina iz crijeva (Prah 230g) 
Izvlači otrovni otpad !
  • Snažan vakuum koji izvlači stare fekalne materije, toksine, otrove, bakterije, ostatke lijekova, žive i olova
  • SNAŽNO smirujuće djelovanje

Djelovanje: Ova formula će sa zida debelog crijeva i sa crijevnih resica otkloniti davno zaostale fekalne tvari. Otklonit će i otrove, toksine, teške metale poput olova i žive, i čak radioaktivne materijale poput stroncija-90. Otklonit će i ostatke 2.000 poznatih farmaceutskih kemikalija i lijekova.
Njeno prirodno djelovanje omekšavanja opustit će stvrdnute fekalne materije (to su najčešće meso, slatkiši, mliječni proizvodi) kako bi se lakše otklonile i smanjile reapsorpciju istih u vašu krv.

Više o formuli Crijeva #2 možete pročitati OVDJE.

 

Izvori za ovaj članak uključuju:

ScienceDaily.com

AAPPublications.org

AAPPublications.org

VeryWellMind.com

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti