Broj Amerikanaca koji trenutno žive s Alzheimerovom bolešću premašuje 6,5 milijuna – broj koji bi mogao doseći 13,8 milijuna do 2060.
Posljednjih godina došlo je do primjetnog pada u stopama određenih degenerativnih stanja;
međutim, jedno posebno stanje je svjedočilo značajnom porastu smrtnosti: Alzheimerova bolest.
Ovaj alarmantni trend potaknuo je istraživače i znanstvenike da intenziviraju svoje napore u potrazi za učinkovitim metodama za liječenje i prevenciju ove iscrpljujuće bolesti.
Među raznim istraživanim putovima, korištenje saune pokazalo se kao potencijalni pristup u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Studija pokazuje da cijenjena i opuštajuća skandinavska tradicija može drastično smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Istina, mnoge tradicionalne kulture – poput američkih domorodaca – razumiju fizičku (i duhovnu) vrijednost znojenja u znojnici ili sauni. Često korištenje saune izvrsno je za detoksikaciju i smanjuje rizik od demencije. 

U istraživanju finske populacije koje je trajalo 20 godina i uključivalo 2315 zdravih sredovječnih muškaraca, istraživači su ispitivali odnos između navika sudionika u sauni i njihovih izgleda za razvoj Alzheimerove bolesti ili drugih oblika demencije. Studiju – prvu koja je ispitivala učinak korištenja sauni na stopu demencije – vodio je profesor Jari Laukkenen s Instituta za javno zdravlje i kliničku prehranu na Sveučilištu Istočne Finske, a objavljena je u časopisu Age and Aging.
Korištenje sauna iznimno je popularna i raširena kulturna tradicija u Finskoj, s više od 3 milijuna javnih i privatnih sauna koje postoje u zemlji od 5,4 milijuna stanovnika.
Sudionici istraživanja – svi redoviti korisnici saune – podijeljeni su u tri skupine: oni koji su uživali u sauni od 15 minuta četiri do sedam puta tjedno, oni koji su saunu koristili dva do tri puta tjedno i oni koji su to činili samo jednom tjedno.Ono što su istraživači otkrili otvorilo je oči: najčešći korisnici saune uživali su u dramatičnom smanjenju rizika od demencije za 66 posto i smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti za 65 posto – u usporedbi s tjednim korisnicima. Oni koji su koristili saunu dva do tri puta tjedno također su smanjili rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije – smanjujući izglede za otprilike 20 posto. Ali nisu uživali istu robusnu razinu zaštite kao najčešći korisnici saune. A dobrobiti čestog korištenja saune tu ne završavaju.
Dr. Laukkenen primijetio je da se čini da toplina koju stvaraju saune štiti ne samo pamćenje nego i srce. Učinak koji spašava život: česta uporaba saune smanjuje rizik od srčanih bolesti i iznenadne srčane smrti.  U ranijoj studiji objavljenoj 2015. u JAMA Internal Medicine, istraživači su otkrili da su oni koji su koristili saunu četiri do sedam dana u tjednu imali značajno nižu stopu smrtnosti od srčanih bolesti, iznenadne srčane smrti i moždanog udara nego tjedni korisnici – prilično značajna korist za jednostavno opuštanje 15 minuta u grijanoj prostoriji! Tim je zatim izvijestio da učestalo korištenje saune poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava – zajedno sa stanjem i funkcijom krvnih žila – te je povezano s nižim krvnim tlakom i poboljšanom funkcijom lijeve klijetke. Nije iznenađujuće da su istraživači hvalili često korištenje saune kao “preporučljivu naviku”. Korištenje sauni nudi kardioprotektivne i neuroprotektivne prednosti slične onima tijekom vježbanja Iako istraživači još uvijek nisu sigurni u točne mehanizme kojima saune poboljšavaju zdravlje, izvješćuju da saune mogu ponuditi kardiovaskularno stanje koje je iznenađujuće slično onom koje proizlazi iz aerobnih vježbi. Ovo je izuzetno dobra vijest, posebno za one ljude koji pate od niske energije i poteškoća s vježbanjem. Istraživači u studiji JAMA primijetili su da sauna povećava protok krvi kroz kožu – što dovodi do većeg srčanog učinka i paralelno s onim što se događa tijekom fizičkih vježbi niskog i umjerenog intenziteta.
Naravno, trebali bismo reći očito: pokazalo se da vježbanje smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i bolesti srca.
Konkretno, aerobna tjelovježba može pomoći minimizirati promjene u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću i to učinkovitije od bilo kojeg lijeka koji je trenutno na tržištu.

U jednoj posebno značajnoj studiji, tjelovježba je pomogla ljudima s blagim kognitivnim oštećenjem da značajno smanje razinu tau proteina, kemikalije u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću.
Iskustvo znojenja u sauni zapravo odražava dobrobiti i neuroprotektivne učinke tjelesne aktivnosti – blagodat za ljude koji se ne mogu ili ne žele posvetiti redovitoj rutini vježbanja.

Više prednosti koje spašavaju život: Redovito korištenje saune potiče uništenje tumora i pomaže u eliminaciji kancerogenih tvari

Kao da ove prednosti saune nisu dovoljno impresivne, nedavna istraživanja podupiru učinke čestog kupanja u sauni u borbi protiv raka. Ž
U pregledu objavljenom u Lancet Oncology, autori su toplinskoj terapiji pripisali korisne učinke u kontroli raka i povećanju stope preživljavanja. Budući da su stanice raka manje tolerantne na toplinu od zdravih stanica, toplina proizvedena u sauni može stvoriti proteine “toplinskog šoka” na njihovim površinama, uzrokujući da budu osjetljivije na napade imunološkog sustava. Istraživanja su pokazala da toplinska terapija također aktivira prirodne stanice ubojice i makrofage – dio tjelesnog obrambenog sustava (i smrtne neprijatelje tumora). Ukratko, povećanje tjelesne topline potiče smrt tumora – dok znojenje pomaže tijelu u detoksikaciji i eliminaciji raznih karcinogena, teških metala i drugih toksina iz okoliša. Srećom, konvencionalno obučeni medicinski stručnjaci i organizacije počinju primjećivati. Američko društvo za borbu protiv raka priznaje terapiju toplinom kao “obećavajući” način poboljšanja liječenja raka, dok Nacionalni institut za rak primjećuje da se pokazalo da terapija toplinom smanjuje veličinu tumora.

Naravno, ti stručnjaci (educirani od strane farmaceutske industrije) naglašavaju da se toplinska terapija mora kombinirati s drugim oblicima liječenja raka kako bi bila učinkovita, poput kemoterapije. No, ne bi li bilo sjajno proučavati antikancerogene učinke saune – zajedno s prirodnim terapijama? Čini se da je ishod istraživanja saune u nastajanju sljedeći: iako ne postoji zamjena za stvarnu tjelesnu vježbu, čini se da korištenje sauni nudi mnoge velike zdravstvene dobrobiti. Naravno, trebali biste dobiti zeleno svjetlo od pouzdanog integrativnog liječnika prije nego započnete rutinu kupanja u sauni – osobito ako imate posla sa zdravstvenim stanjem opasnim po život. Zatim se pripremite za uživanje u ovom opuštajućem, terapeutskom i umirujućem običaju – dok istovremeno smanjujete rizik od demencije i bolesti srca.

autor: Jonathan Landsman | 23. svibnja 2023 (NaturalHealth365)
Izvori za ovaj članak uključuju:
NIH.gov
PsychologyToday.com
Academic.oup.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->