Popis prednosti konzumacije hrane bogate antioksidansima nastavlja rasti. No, znanstvenici imaju dokaze da jedna od ovih namirnica bogatih antioksidansima – nar – može smanjiti rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti te preokrenuti nakupljanje plaka na stijenkama arterija. Ovo je kritična vijest ne samo za potrošače, već i za znanstvenike čiji su prethodni rezultati istraživanja sugerirali da antioksidansi mogu samo smanjiti nakupljanje plaka, a ne zapravo preokrenuti štetu.

Svježe cjeđeni sok od nara poboljšava zdravlje karotidne arterije i snižava krvni tlak

Rezultati izraelske studije pokazuju da nar vrlo vjerojatno smanjuje postojeće nakupljanje plaka u arterijama, a ne samo usporava njegov razvoj. Izraelski znanstvenici proučavali su pacijente za koje je poznato da pokazuju sužavanje karotidnih arterija zbog ateroskleroze. Istraživanje se usredotočilo na karotidnu arteriju, koja se nalazi u vratu jer je iza približno 80 posto tjelesnog protoka krvi u mozak. Kada je dio ovih pacijenata dobivao sok od nara tijekom godinu dana, učestalost aterosklerotskih lezija u zajedničkoj karotidnoj arteriji smanjila se za 35 posto. To je u oštroj suprotnosti s pacijentima u kontrolnoj skupini čije su se aterosklerotične lezije povećale za 9 posto. Analiza krvi u skupini koja je primala sok od nara pokazala je povećanje antioksidativne aktivnosti od 130 posto u usporedbi s razinama prije početka studije. Ti su pacijenti također primijetili prosječni pad sistoličkog krvnog tlaka od 21 posto nakon godinu dana konzumiranja voćnog soka. Nar također štiti lipoproteine ​​niske gustoće od štetne oksidacije i pokazalo se da snižava krvni tlak. Istraživači su zaključili da dopuna sa samo 1 dcl soka od nara svaki dan smanjuje krvni tlak jer je smanjena aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin. Usput, mnogi lijekovi koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka djeluju gotovo na isti način, povećavajući veliku mogućnost da bi dosljedno dopunjavanje prehrane sokom od nara moglo pomoći pacijentima u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Može li ovo voće pomoći u prevenciji raka?

Osim svoje izvanredne sposobnosti da zaštiti vaše srce, čini se da se nar bori i protiv nekoliko uobičajenih oblika raka, uključujući rak prostate. Djeluje tako da usporava napredovanje stanica raka zbog elagitanina – tvari koje voću daju boju. Istraživači su otkrili da ekstrakt nara blokira rast ljudskih stanica raka prostate, a istodobno pospješuje apoptozu ili programiranu smrt stanica raka. Čini se da voće podržava ekspresiju proteina za kojeg je poznato da ubrzava smrt stanica raka, dok istovremeno ometa ekspresiju drugog proteina koji stoji na putu smrti stanica raka. Osim toga, u kliničkoj studiji iz 2021. objavljenoj u The Prostate, istraživači su otkrili da ekstrakt ploda nara sadrži bioaktivne spojeve koji mogu smanjiti oksidativni stres. Kao što vidite, šipak sadrži više spojeva koji pomažu u prevenciji raka i podržavaju zdravo srce. Bez obzira jedete li cijelo voće, pijete sok od nara ili uzimate ekstrakt nara u obliku dodatka prehrani, imate različite načine da iskoristite njegove brojne zdravstvene dobrobiti.

Izvori za ovaj članak uključuju:

NIH.gov

NIH.gov

NIH.gov

NIH.gov

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->