Mnogi su ljudi upoznati s crnom plijesni i određenim gljivicama, ali jeste li znali da izloženost njima može imati ozbiljne nuspojave – uključujući rak?
Štoviše, ove gljive bi mogle vrebati na nekim uobičajenim, svakodnevnim mjestima koja bi vas mogla iznenaditi.
Ali sada se usredotočimo na koncept mikotoksina i na to kako ti otrovi mogu povećati rizik od raka. Mikotoksini su tvari koje nastaju metaboličkim procesima određenih mikrogljiva.
Prema američkom Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, najčešći oblici mikotoksina relevantni za ljude i životinje su aflatoksin, citrinin, ergot alkaloidi, fumonizini, ohratoksin A, patulin, trihoteceni i zearalenon (ZEA).UPOZORENJE: Mikotoksini uzrokuju rast stanica raka 

Mikotoksini mogu biti izuzetno štetni i za ljude i za životinje, a neki su čak klasificirani kao kancerogeni. Aflatoksin se, primjerice, povezuje s povećanim rizikom od raka. Stoga je razumijevanje osnova mikotoksina ključno kako biste zaštitili sebe i svoje voljene od mnogih zdravstvenih rizika koje oni predstavljaju, uključujući bolesti poput raka dojke.
Poduzimanje mjera opreza kako bi se izlaganje suvremenim toksinima plijesni svelo na najmanju moguću mjeru, posebno s obzirom na njihovu rasprostranjenost u našem okruženju.Zapanjujuća veza između konzumacije žitarica i kontaminacije mikotoksinima

Ljubitelji paleo prehrane i oni koji jedu bez glutena itekako su svjesni potrebe za ograničavanjem konzumacije prehrambenih proizvoda na bazi žitarica radi općeg zdravlja.
Međutim, postoji još jedan razlog da dobro razmislite prije nego što posegnete za tim muffinom ili zdjelicom tortilja čipsa.
Neki stručnjaci kažu da bi čak 50% zaliha hrane u nekim dijelovima svijeta moglo biti kontaminirano visokokiselim mikotoksinima, posebno aflatoksinom iz žitarica i drugih proizvoda od žitarica.

Prije više od trideset godina utvrđeno je da kontaminacija mikotoksinom povezana sa Zearalenonom, toksinom plijesni koji proizvodi mikoestrogene (oblik ksenoestrogena), utječe na razvoj mladih svinja na prehrani baziranoj na žitaricama. Među ostalima, simptomi su uključivali povišene razine estrogena, smanjeni libido, tumore maternice, natečene vulve i smrt embrija.

Otkrivena veza između toksične hrane i raka dojke

U poznatoj studiji “Jersey Girl Study”, 163 djevojčice u dobi od 9 i 10 godina u New Jerseyju, SAD, ispitane su na urinarne mikoestrogene. U studiji su otkrili da blizu osamdeset posto djevojaka ima mikoestrogene u svom sustavu – što je uzrokovano velikim unosom kokica i govedine. Prijavljeno je da su djevojčice sa ZEA u svom sustavu bile niže, a većina još nije dosegla početak razvoja grudi. Nažalost, derivat ZEA, Zeranol (koji oponaša prirodni estrogenski estradiol), davan je stoci u SAD-u od 1970-ih. Trenutno je zabranjen u Europskoj uniji i mnogim drugim zemljama (ali ne i u Sjedinjenim Državama). Drugi malo poznati izvor mikotoksina iz hrane je kava. Studija koju je proveo Švedski institut za toksikologiju otkrila je da je gotovo 50% kuhane komercijalne kave koju su proučavali bilo kontaminirano ohratoksinom A (O.A.), smrtonosnim mikotoksinom koji može utjecati na bubrege, imunološki sustav i živčani sustav te potencijalno dovesti do do oštećenja DNK i raka, uključujući rak dojke.

Vreba li crna plijesan u vašem domu?

Veliki krivac što se tiče mikotoksina u domu je crna plijesan (Stachybotrys chartarum).
Procjenjuje se da postoji više od 45 milijuna zgrada u SAD-u koje sadrže nezdrave razine. To znači da imate 1 prema 3 šanse da budete izloženi svaki put kada se uselite u novu kuću, stan ili ured.
Crna plijesan proizvodi trihotecene, koji pogoduju uvjetima koji su vlažni, vlažni, tamni i skriveni. Kuće koje su pretrpjele poplave ili druga vrsta oštećenja vodom (kao što je kap ispod sudopera) idealna su mjesta za rast crne plijesni.
Zajednički prostori su unutar zidova, iza tapeta, ispod tepiha ili unutar stropnih ploča. Udisanje crne plijesni najčešći je oblik ljudskog unosa i, nažalost, najopasniji.
Crna plijesan djeluje imunosupresivno i produljena izloženost može dovesti do oštećenja dišnog sustava, neuroloških problema i oštećenja organa.
Znakovi da crna plijesan utječe na vas u vašem domu uključuju maglu u mozgu, ekstremni umor, letargiju i bolove u zglobovima.
Novo istraživanje je također povezalo izloženost crnoj plijesni sa stanjima mozga i neurološkim bolestima, uključujući depresiju i, neki kažu, čak i Alzheimerovu bolest.

Zapravo, mikotoksini poput Stachybotrysa blokiraju moždanu signalizaciju dok cirkuliraju cijelim sustavom putem krvi.

Krajnje pitanje: Što možemo učiniti s mikotoksinima? Mikotoksini u žitaricama prisutni su tisućama godina. Zapravo, “ergotizam” u raži je prepoznat kao uzrok značajne smrti u srednjem vijeku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->