Svi znamo da je tjelovježba ključna za opću dobrobit i zdravlje srca. Ali je li važno u koje doba dana vježbate?

Prema novoj studiji objavljenoj u European Journal of Preventive Cardiology. Podaci sugeriraju da je tjelesna aktivnost u određeno doba dana povezana s većom zaštitom srca.

 

Vježbanje u ovo doba dana moglo bi biti najbolje za zaštitu zdravlja vašeg srca

Nedavna studija procijenila je podatke UK Biobank o gotovo 87 000 muškaraca i žena. Biobank je pratio razinu tjelesne aktivnosti kao i zdravlje srca sudionika. Promatrajući podatke, istraživači su nastojali utvrditi igra li doba dana kada ljudi vježbaju ulogu u zdravlju srca. Svi su sudionici bili zdravi kada je počelo praćenje. Nosili su uređaje za praćenje aktivnosti kako bi odredili doba dana kada su se bavili tjelesnom aktivnošću. Zdravstveno stanje srca sudionika praćeno je oko šest godina. Svi sudionici bili su u dobi od 42 do 78 godina, a više od polovice bile su žene. Tijekom šest godina više od 3000 sudionika istraživanja razvilo je srčanu bolest ili moždani udar. Međutim, sudionici koji su vježbali u kasnim jutarnjim satima – uglavnom između 8 i 11 ujutro – čini se da imaju manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Zapravo, u usporedbi s ljudima koji su vježbali u drugo doba dana, jutarnji vježbači imali su do 24% manji rizik od srčanih bolesti i 35% manji rizik od moždanog udara!

 

Zašto je važno vrijeme vježbanja?

Unatoč ovim rezultatima, istraživači nemaju jasan odgovor zašto bi vrijeme tjelesne aktivnosti moglo utjecati. Zanimljivo je da su povećane dobrobiti jutarnje vježbe za zaštitu srca zabilježene samo kod žena. Kod muškaraca nije bilo razlike. Ipak, nalazi zahtijevaju daljnje istraživanje vremena vježbanja. Istraživači sugeriraju da bi dobrobiti jutarnje tjelovježbe mogle biti povezane s načinom na koji tjelesni metabolizam funkcionira u različito doba dana. Drugim riječima, vrijeme uzimanja hrane moglo bi utjecati na dobrobiti za zdravlje srca, utječući na nalaze studije. To može biti zato što se skladištenje hranjivih tvari i metabolizam mogu mijenjati tijekom dana. Osim toga, tjelovježba ima mnoge druge prednosti, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Stoga je moguće da niži stres tijekom dana također utječe na rizik od srčanih bolesti. U svakom slučaju, studija sugerira da je jutarnja tjelovježba idealna, posebno za žene.

 

Kako promovirati optimalno zdravlje srca

Čak i ako ne možete vježbati ujutro, bolje je vježbati kad god možete nego uopće ne vježbati. Međutim, početak dana tjelesnom aktivnošću vjerojatno je dobra ideja za svakoga tko to može, iako se čini da vrijeme vježbanja uglavnom utječe na žene. Jutarnja tjelovježba također vam može pomoći da se općenito bolje osjećate i spremniji za dan. Uz vježbanje, zdrava prehrana ključna je za zaštitu vašeg srca. Težite prehrani bogatoj organskim voćem i povrćem bogatim hranjivim tvarima i pokušajte smanjiti toksičnu prerađenu hranu. Smanjenje unosa šećera također će imati koristi za zdravlje srca.

 

Izvori za ovaj članak uključuju:

Academic.oup.com

Consumer.healthday.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->