Vitamin C iz voća i povrća poznat je kao snažan antioksidans i podržava imunološki sustav. Iako se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, vitamin C također je izvrstan dodatak prehrani – poznato je da pomaže ljudima da poboljšaju svoje zdravlje. Zapravo, jedna studija iz 2014. koju je citirao Nacionalni institut za zdravlje otkrila je da davanje vitamina C uvelike poboljšava zdravlje unutarnjih organa oštećenih lošim životnim navikama.

Ali jutarnja čaša soka od naranče neće biti “najbolji način” da dobijete dnevnu preporučenu količinu vitamina C. Zapravo, ovo skromno tropsko bobičasto voće u posljednje je vrijeme sve popularnije kao antioksidans.

Ova amazonska bobica jedan je od najvećih svjetskih izvora vitamina C

Kamu kamu (Myrciaria dulia) je trpka bobica koja raste u amazonskim prašumama. Smatra se jednim od najjačih svjetskih izvora vitamina C, ali sadrži i druge hranjive tvari uključujući natrij, kalij, kalcij, cink, magnezij, mangan i bakar. Usput, cink je izvrstan za potporu zdravog imunološkog sustava.

Prema sustavnom pregledu iz 2015. iz The Journal of Alternative and Complementary Medicine, desetljeća istraživanja, uključujući klinička ispitivanja na ljudima, sugeriraju da kamu kamu ima “dobro uspostavljen” antioksidativni kapacitet koji može biti važan za borbu protiv upale i podržavanje uravnoteženog imunološkog sustava . Antioksidativni učinak kamu kamu toliko je snažan da je jedna mala studija iz 2008., objavljena u The American Journal of Cardiology, otkrila da je dovoljno ispijanje 70 ml soka camu camu dnevno (koji sadrži više od 1000 mg vitamina C) tijekom samo jednog tjedna značajno sniziti markere upale i oksidativnog stresa – čak i kod ljudi koji puše. Ograničene količine istraživanja također sugeriraju da kamu kamu može poboljšati razinu šećera u krvi i promicati zdrav krvni tlak. Trebali biste moći pronaći kamu kamu u obliku praha ili naš Super C vitamin(više informacija OVDJE) koji u sebi sadrži kamu kamu.

 

Vaše tijelo ne može proizvesti vitamin C, pa ga morate unijeti prehranom – evo koliko trebate unositi svaki dan

Prema Uredu za dodatke prehrani Nacionalnog instituta za zdravlje, preporučeni unos vitamina C u prehrani je 90 mg odnosno 75 mg dnevno za odrasle muškarce i žene (i do 85 mg odnosno 120 mg dnevno za trudnice i dojilje).

Ali, u stvarnosti, većina integrativnih pružatelja zdravstvenih usluga predlaže mnogo veći unos vitamina C – pogotovo jer svi živimo u tako toksičnom svijetu i trošimo se puno više nego ikad, stres, jabučni ocat uništavaju c vitamin. Ako nemate jednostavan pristup camu camu ili dodacima koji sadrže vitamin C dobivenim iz camu camua, uvijek možete biti sigurni da unosite hranu bogatu vitaminom C, uključujući nar, kivi, naranču, limun, papriku, brokulu, kelj. Za kontekst, porcija camu camua od 100 grama sadrži 3000 mg vitamina C. U međuvremenu, porcija brokule od 100 grama sadrži impresivnih 89 mg vitamina C, dok porcija naranče od 100 grama sadrži samo 53 mg. U konačnici, vaša potreba za vitaminom C – i gotovo svim drugim antioksidansima – ovisit će o vašem zdravstvenom stanju. Što ste više izloženi toksinima, više ćete morati poboljšati svoju prehranu i smanjiti izloženost neželjenim tvarima. Što može biti važnije od toga?

Dokazano je da stres i pušenje cigareta rapidno troši zalihe vitamina C, te tako pušači imaju slabiji status ovog vitamina od nepušača. Stoga su i potrebe za čovjeka koji puši duhanske proizvode ili one koje su izložene pasivnom pušenju veće od normalne zdrave osobe.

Stoga su i potrebe za čovjeka koji puši duhanske proizvode ili one koje su izložene pasivnom pušenju veće od normalne zdrave osobe.

Ako se ne unosi dovoljno vitamina C, u organizmu moţe doći do hipovitaminoze, tj. nedostatka vitamina C. Ukoliko vitamin C nedostaje u potpunosti u organizmu nastupa stanje kronične hipovitaminoze što se naziva avitaminoza C. Nedostatci vitamina C uzrokuju umor, slabost, gubitak tjelesne težine, slabe mijalgije i artralgije, iritabilnost, a ako se stanje nedostatka nastavi dulje vrijeme može doći do anemije, sklonosti infekcijama, slabog zacijeljivanja rana, degeneracije mišića, pojave aterosklerotičnih plakova, krvarenja kapilara, neuroloških poremećaja (hipohondrija, histerija, depresija) te skorbuta.

Uslijed dugotrajnog nedostatka vitamina C dolazi do stanja koje obuhvaća nemogućnost stvaranja kolagena, tj. bolesti koja se zove skorbut. Da bi kolagen mogao vršiti svoju zadaću u tijelu potreban mu je vitamin C, a bez vitamina C kolagen je previše nestabilan te zbog toga dolazi do promjena na kostima i u krvnim kapilarama; kosti postaju lomljive, zglobovi otiču, zubi postaju klimavi, a zubno meso je otečeno i krvari, stvaraju se smeđe mrlje na koži i dolazi do krvarenja iz sluznica. Uz navedene simptome može doći i do pojave hipokromne anemije(usljed nedostatka željeza). Čovjek izgleda blijedo, osjeća se depresivno, djelomično je nepokretna i ima mrlje na koži (najviše na bedrima i nogama). Uznapredovali skorbut izaziva otvorene, gnojne rane i gubitak zubiju, a može rezultirati i smrću. Prvi simptomi skorbuta se pojavljuju mjesec dana do 6 mjeseci nakon prestanka uzimanja dovoljnih količina vitamina C kroz sirovo voće i povrće.

Uzimanje vitamina C kao dijela cjelovite hrane smatra se poželjnijim zbog istodobne konzumacije brojnih drugih makro- i mikronutrijenata i fitokemikalija, što će dati dodatne zdravstvene dobrobiti. Brojne epidemiološke studije pokazale su da je veći unos voća i povrća povezan sa smanjenom učestalošću moždanog udara [1], koronarne bolesti srca [2] i karcinoma na različitim mjestima [3, 4]. Status vitamina C jedan je od najboljih pokazatelja unosa voća i povrća [5], a vitamin C dobiven iz hrane povezan je sa smanjenom učestalošću brojnih kroničnih bolesti [6].

Izvori za ovaj članak uključuju:

Healthline.com
NIH.gov
COVID19treatmenguidlines.nih.gov
Fooducate.com
Myfooddata.com
ODS.nih.gov
NIH.gov
MayoClinic.org
NIH.gov
NIH.gov

U BOGA I NJEGOVU PRIRODU VJERUJEMO!  Poučna priča dr. Richarda Schulzea o C-vitaminu:

“Prije četrdeset i pet godina, kad sam tek počeo svoj put prema zdravlju, kao i većina ljudi, počeo sam uzimati vitamine. Da bih dobio vitamin C, krenuo sam s askorbinskom kiselinom. Onda otprilike godinu dana poslije (s čirom na želucu kao posljedicom), čuo sam da ne možete čak ni asimilirati, a kamoli iskoristiti askorbinsku kiselinu, ako uz nju nisu prisutni bioflavonoidi.

Dakle, nema problema, nekoliko je nutricionističkih godina potrošeno, ali sad sam se vratio na ‘pravi put’. Počeo sam rabiti askorbinsku kiselinu s bioflavonoidima. Godinu dana poslije, čuo sam da ne možete asimilirati i iskoristiti askorbinsku kiselinu, ako u njoj nema bioflavonoida i kalcija. Opet! Nema problema. Opet, odmah sam počeo uzimati askorbinsku kiselinu, bioflavonoide i kalcij… i onda me udarilo: Što ja to radim? Oponašam prirodu?!?

Jednostavna naranča sadrži brojne prirodne, organske kiseline koje sadrže goleme količine C-vitamina, bioflavonoida, kalcija i svih drugih sastojaka koje je Bog u nju ugradio, jer je znao da ćete ih trebati kako biste asimilirali i iskoristili vitamin C – sve to mnoštvo tvari koje na ovom svijetu baš nikad nećemo otkriti. Potrošio sam godine u potjeri za prirodom, a uzimao sam nepotpune, umjetne, oponašajuće hranjive kopije, a onda sam otkrio NARANČU!

Dragi prijatelji, vitamin je puno, puno više od samo jedne tvari, on je živi organizam. To je živi, ​​organski kompleks hranjivih tvari, enzima, koenzima, antioksidansa, minerala u tragovima i samog života. Svaki pokušaj da ga se izvuče ili izolira, zapravo ga ubija i uništava. Svaki pokušaj da ga se imitira u laboratoriju, je ludost. Vjerujte Bogu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->