Važno istraživanje je osiguralo nalaze koji su značajni za prikazivanje moći prehrane u preokretanju infarkta. Izvještaj iz 1992. godine nije mjerio regresiju, već je ispitao značajna pitanja: naredne srčane probleme kod osoba koje su preživjele infarkt.

Pacijentima u eksperimentalnoj grupi je data specifična prehrana koja ih je snažno okrenula u smjeru vegetarijanske. Meso i jaja nisu bili dozvoljeni. Njihov opis protokola prehrane zvuči u suštini vegetarijanski, pošto je opisano da “sadrži voće, povrće, žitarice i orašasto voće”, iako je određena količina ribe dozvoljena. Među žrtvama od infarkta u istraživanju (preko 400), kod onih na posebnoj prehrani je došlo do drastičnog sniženja ukupnog broja srčanih problema.

U toku samo 6 tjedana, osobe sa skoro vegetarijanskom prehranom su pokazale značajno smanjenje od 35% u ukupnom broju javljanja srčanih problema u koje su spadali smrtonosni i nesmrtonosni srčani udari kao i iznenadni slučajevi smrti od srčanog problema.

Izvještaj ukazuje da su promjene u prehrani nadmoćnije u odnosu na lijekove za osobu koja je imala nedavni srčani udar što je zapanjujuće za medicinsku zajednicu. Jedna od najšire reklamiranih grupa lijekova u vezi s ovim su beta blokatori i ACE inhibitori. Oni ispoljavaju samo polovinu efektivnosti u odnosu na vegetarijansku prehranu, sa prosječnim smanjenjem ukupne smrtnosti od samo oko 20%.

Literatura:
Manson J, Alessio HM, et al. Does cardiovascular health mediate hearing ability? Med Sci Sports Exerc 1994 Jul;26(7):866-871.

Pate RR, Pragg M, et al. Physical activity and public health. JAMA 1995 Feb 1;273(5):402-407.

Paffenbarger RS Jr , Hyde RT , et al. A natural history of athleticism and cardiovascular health. JAMA 1984 Jul 27;252(4):491-495.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->