Hrana koju jedete ne utječe samo na vaš struk i vaše fizičko zdravlje, već utječe i na način na koji razmišljate i osjećate se. Vjerojatno ste oduvijek čuli da ste ono što jedete – i istina je, važno je ono što unosite u svoje tijelo. No, prema recenziji objavljenoj u izdanju Frontiers of Nutrition u ožujku 2021., ono čime hranite svoj mozak je ono što je stvarno važno.

 

 

Vaš “drugi mozak” je pametniji nego što mislite

Vaš gastrointestinalni sustav igra važnu ulogu ne samo u vašem fizičkom zdravlju, već iu vašem raspoloženju i mentalnom zdravlju. To je zato što su znanstvenici otkrili da živčano tkivo ne postoji samo u našem mozgu. Oblaže i naša crijeva. Ova mreža neurotransmitera čini puno više od samo reguliranja probave. Povezan je s mozgom, a ključan je utjecaj na bolesti u tijelu i psihičkom stanju. Nazvali su ga “drugim mozgom”. Tehnički naziv za naš drugi mozak je enterički živčani sustav. Iako ne pomaže u donošenju odluka ili vašim dubokim mislima, još uvijek ima puno posla. Da, regulira proces probave i ponašanje crijeva, ali je daleko složeniji od tog.

 

Živčani sustav proizvođač serotonina

Procjenjuje se da 90% primarnih visceralnih živčanih vlakana prenosi informacije u mozak iz crijeva. To je suprotno onome što se tradicionalno vjerovalo.Enterički živčani sustav također je proizvođač serotonina – do 95% serotonina u cijelom tijelu nalazi se u crijevima. To je također vjerojatno zašto određeni antidepresivi poput SSRI-a imaju nuspojave koje uključuju gastrointestinalne probleme. Dakle, nije čudo da prehrana igra tako važnu ulogu u mentalnom blagostanju.

 

 

Znanstvenici povezuju zdravlje mozga i crijeva, povezuju prehranu i mentalno zdravlje

Hrana koju odlučite unijeti u svoje tijelo izravno utječe na vaš drugi mozak. Ako stavite smeće, ono hrani “loše” bakterije koje žive u vašim crijevima. To može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, uključujući anksioznost i depresiju. Međutim, vaše mentalno zdravlje se često poboljšava kada se usredotočite na prehranu i ubacite dobre stvari. Promicanje ideje da loša prehrana ima negativan utjecaj na raspoloženje nije novo. Liječnici su davno uspostavili tu vezu. Međutim, sada kada su povezali drugi mozak i povezali sve točke, savršeno je logično da kada taj mozak u crijevima hranite zdravom prehranom, to će značajno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Ali i mozak u vašoj lubanji i mozak u vašoj utrobi rade zajedno, tako da, nemojte pogriješiti, kvaliteta vaše prehrane je sve.

 

“Brainbuster” hrana negativno utječe na raspoloženje; ovdje su glavni uzročnici 

Neke namirnice jednostavno nisu dobre za vas, ali nisu štetne za vaše zdravlje. Zatim neka hrana izravno utječe na vaš mozak i crijeva na načine koji mogu imati trajne učinke. Hranjive tvari i namirnice koje biste trebali izbjegavati uključuju:

Hrana bogata natrijem

Šećer

Tvorničko-poljoprivredno meso i riba

Velike količine otrovne masti

Umjetni zaslađivači

Pretjerano prerađena hrana

Dehidracija

Također treba izbjegavati nedostatak cinka. Može dovesti do depresije, kao i slabljenja imuniteta. Još jedan nutrijent na koji morate paziti je nizak B12. Folna kiselina, B12 i B6 pomažu u održavanju niske razine homocisteina. Visoki nivo homocisteina povezan je s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti, kognitivnog pada i atrofije mozga.

Opterećenje “pojačivačima mozga” koristi zdravlju mozga i crijeva na više načina

Hrana koja može ojačati vaš mozak i crijeva, poboljšati vaše raspoloženje i mentalno blagostanje, dio je zdravog načina života s dovoljnim unosom izvorske čiste vode, pravilnom biljnom raznolikom prehranom, spavanjem na vrijeme, izbjegavanjem alkohola, cigareta, rafinirane hrane…

Neke od tih namirnica koje jačaju mozak uključuju:

Cjelovite žitarice

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama (lanene sjemenke)

Lisnato povrće

Svježe voće

Šareno povrće

Maslinovo ulje

Bobice

Mahunarke i grah

Fermentirana hrana kao što je kiseli kupus, kiseli krastavci…

 Očito, organska kvalitetna hrana je vaš najbolji izbor. Osim toga, svakako u svoju prehranu uključite i probiotike(kiseli kupus i sirov češnjak).

Glavna poanta je jasna: održavanje dobro uravnotežene prehrane i detoksikacija crijeva dva puta godišnje ključno je za zdravo tijelo, crijeva i mozak.

Izvori za ovaj članak uključuju:

NIH.gov
ScientificAmerican.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->