Prema Američkom udruženju za spavanje, više od 30% Amerikanaca pati od nesanice, a 10% stanovništva prijavljuje kroničnu nesanicu. Za one starije od 60 godina te brojke idu do 40-60% ove dobne skupine koja pati od nesanice. Nažalost, ovaj čest poremećaj spavanja često rezultira nenamjernim uspavljivanjem tijekom dana, što može biti posebno opasno ako vozite.

Iako postoji dosta različitih potencijalnih uzroka nesanice, nedavna studija je pokazala da žene koje jedu mnogo prerađenih žitarica i slatkiša imaju veći rizik od nesanice. Ako tijekom dana posežete za šećerom ili redovito uzimate bijeli kruh i druge prerađene žitarice, to bi moglo utjecati na vaš san.

Visoki prehrambeni glikemijski indeks rezultirao je višim razinama nesanice

Istraživači su do ove informacije došli provjeravajući podatke iz dnevnika prehrane preko 50.000 žena koje su već prošle kroz menopauzu i bile su u srednjim 60-ima. Menopauza je već povezana s povećanim rizikom od nesanice i problema sa spavanjem. Njihov fokus je bio na prehrambenom glikemijskom indeksu, koji mjeri koliko su hrane žene jele a koje bi moglo pridonijeti naglom porastu šećera u krvi. Otkrili su da su žene koje su imale najviši prehrambeni glikemijski indeks – što znači da su jele puno rafiniranih ugljikohidrata poput rafiniranih slatkiša, gaziranih pića i bijelog kruha – imale 11% veći rizik od prijavljivanja nesanice kada je studija započela. Te iste žene imale su 16% veći rizik od razvoja nesanice unutar tri godine nakon studije. Glavni autor studije istaknuo je da njihovi rezultati dokazuju koliko prehrana može biti važna za ljude koji pate od nesanice. 

Da bi se nesanica povukla pripazite da se pridržavate zdravog načina života (nalazi se u opisu proizvoda) te po potrebi s vodom pijete nekoliko kapi Ženske formule, više o toj formuli možete pročitati OVDJE i formule za Živce, više o toj formuli možete pročitati OVDJE.

OSJEĆAJTE se fizički i emocionalno uravnoteženo!

Pomaže SMANJITI stres mijenjajućeg kemijskog sastava ženskog tijela u kasnijem dijelu života

Moderan i ubrzan način života ugrožava zdravlje u cijelom svijetu pa su tako i životne promjene koje se događaju svakoj ženi često poput ‘noćne more’, umjesto da to budu prirodni i zdravi prijelazi. Ženska formula može pomoći Vašem tijelu da ostane uravnoteženo i zdravo, umjesto da podlegne hormonskoj neravnoteži. Uz to, osjećat ćete se manje stresno i bit ćete raspoloženiji.

Bilje u ovoj formuli rabilo se tijekom povijesti kako bi se otklonili biokemijski poremećaji u tijelu. Više o toj formuli možete pročitati OVDJE

 

Zapravo, osim kontrole težine, sprječavanje nesanice još je jedan dobar razlog da preskočite bijeli kruh i šećer. Iako istraživači nisu posebno istraživali kako konzumacija prerađenih žitarica i slatkiša uzrokuje nesanicu, možda su odgovorne hormonalne promjene koje ova vrsta prehrane uzrokuje. Kada vam šećer u krvi brzo raste, tijelo oslobađa više inzulina, što brzo snižava šećer u krvi. Pad šećera u krvi može rezultirati oslobađanjem hormona poput kortizola i adrenalina, što može otežati spavanje.

Dijeta s niskim glikemijskim indeksom kontrolira šećer u krvi i poboljšava san

Studija je također otkrila da su žene čija je prehrana sadržavala veće količine vlakana, cjelovitog voća i povrća imale manje šanse za razvoj nesanice. Dok cijelo voće sadrži šećer, ono također ima vlakna – koja smanjuju skokove šećera u krvi i snižavaju glikemijski indeks. Dok se dijeta s niskim glikemijskim indeksom često preporučuje osobama koje trebaju smršaviti ili onima koji trebaju bolje kontrolirati razinu šećera u krvi, ovakva prehrana također može poboljšati san. Opet, da budemo potpuno jasni, bijeli kruh (i drugi prerađeni ugljikohidrati), plus šećer će uvelike povećati rizik od nesanice. Dakle, bitno je ograničiti konzumaciju ove toksične hrane. Bez sumnje, njihova zamjena zdravijom hranom s niskim glikemijskim indeksom pomoći će vam: stabilizirati razinu šećera u krvi, pospješiti bolji san, poboljšati tjelesnu težinu i izbjeći simptome bolesti.

Izvori za ovaj članak uključuju:

NutritionalWellness.com
Yahoo.com
SleepAssociation.org

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->