Što se događa s tijelom kad se tuširate hladnom vodom svaki dan? Neki ce reći biće vam hladno ali postoje još neke dobrobiti koje vam mogu poboljšati zdravlje.

Ako ste u posljednje vrijeme bili na društvenim mrežama, možda ste primijetili novi trend – ledeno hladno tuširanje. Mnoge slavne osobe hvalile su prednosti hladnih temperatura vode – a to se također primjećuje i u zdravstvenim krugovima.

Alex Trevatt, liječnik koji radi kao klinički voditelj u Avon Aestheticsu i vodi kompaniju za medicinsko obrazovanje Medistudents, kaže da je “veliki obožavatelj hladnog tuša” i da ga je počeo preporučivati pacijentima kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Vaša cirkulacija se može poboljšati

Prema Trevattu redovno tuširanje hladnom vodom može poboljšati cirkulaciju. “Dokazano je da uranjanje u hladnu vodu sužava krvne žile, a zatim ih širi što dovodi do poboljšanja cirkulacije”, kaže za Best Life.

Stručnjaci s klinike u Clevelandu kažu da se to događa zato što “hladna voda dovodi vaš krvožilni sustav u preopterećenje”. Dok ledena voda šokira kožu, tijelo reagira pumpanjem krvi do vitalnih organa i sužavanjem krvnih žila blizu površine kože.

“Ovaj proces stimulira protok krvi što je – u cjelini – dobra stvar za vaše cjelokupno zdravlje”, pišu.

Međutim, važno je napomenuti da su iz klinike naveli da možda postoje bolji (i udobniji) načini za povećanje cirkulacije, uključujući šetnju od 10 minuta.

Možete smanjiti upale

Ako patite od upale ili otoka, Trevatt kaže da redovno tuširanje hladnom vodom može pomoći.

“Pokazalo se da izlaganje hladnoj vodi smanjuje upalu u tijelu, poboljšava cjelokupno zdravlje i ublažava određena stanja kao što je artritis”, kaže on.

Neki sportaši uranjaju tijelo u hladnu vodu (nekad čak i u vodu s ledom) nakon napornih treninga upravo iz tog razloga.

“Postojalo je nekoliko studija koje pokazuju da može doći do određenog smanjenja bolova nakon što ljudi urone u hladnu vodu na oko 10 minuta, u odnosu na one koji nisu radili nikakvu terapiju hladnoćom”, kaže Tracy L. Zaslow, specijalistica ortopedije.

Kada ste u hladnoj vodi, vaše se krvne žile sužavaju tako da je manji dotok krvi u to područje, tada je manje oticanja i upale što i dovodi do manje boli.

Može ojačati imunološki sustav

Hladni tuševi također mogu ojačati vaš imunološki sustav, kažu neki stručnjaci.

Studija iz 2016. godine objavljena u medicinskom časopisu PLoS One, ispitala je posljedice hladnog tuširanja.

„Pokazalo se da izlaganje hladnoj vodi povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, što pomaže u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv bolesti“, objašnjava Trevatt.

Možete podići raspoloženje i povećati pažnju

Među najdosljednijim prednostima hladnog tuširanja je mentalni poticaj koji možete doživjeti. Stručnjaci kažu da možete očekivati povećanu pažnju i poboljšanje raspoloženja.

“Pokazalo se da izlaganje hladnoj vodi oslobađa endorfine, koji su prirodni lijekovi protiv bolova i poboljšavaju raspoloženje”, kaže Trevatt.

Međutim, neki stručnjaci kažu da hladni tuševi i hladni zaroni mogu ozbiljno opteretiti vaše tijelo, što znači da je najbolje odgoditi isprobavanje dok ne razgovarate o rizicima sa svojim doktorom.  Ako se ipak odlučite isprobati, idite polako.

“Ako to pokušavate prvi put, uzmite si vremena i aklimatizirajte se, polako smanjujte temperaturu danima ili tjednima”, kaže dr. Lee Hill, fiziologinja i suradnica na Istraživačkom institutu za zdravstveni centar Sveučilišta McGill u Montrealu.

Upozerenje: Srčani bolesnici hladnu vodu trebaju izbjegavati

Izvor: N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->