Oni koji žele izgubiti nekoliko kilograma korištenjem umjetnih zaslađivača za smanjenje kalorija možda ne samo da sabotiraju svoju dijetu, već se mogu izložiti riziku od dijabetesa i povezanih zdravstvenih prijetnji. To je zaključak koji se može izvući iz više studija, uključujući nedavno objavljeni članak u časopisu Endocrine Practice i stariju studiju objavljenu u Natureu. Ali, naravno, ako pitamo američku Agenciju za hranu i lijekove (FDA) – rekli bi da je sigurno.

Umjetni zaslađivači uzrokuju promjene u crijevnim bakterijama, što dovodi do povišene razine glukoze u krvi

Pregledni članak objavljen u Endocrine Practice usredotočio se na studije koje su procjenjivale dugoročne i neurohormonalne učinke umjetnih sladila, uključujući saharin (E954), aspartam(E951) i sukralozu(Sukraloza je zaslađivač bez kalorija koji je 600 puta slađi od šećera, pod E brojem E955). Zabrinjavajuće je što su istraživači otkrili promjene u crijevnom mikrobiomušto ukazuje na upalni obrazac crijevne mikrobiote – kod akutnih i kroničnih korisnika umjetnih sladila. Starija studija došla je do sličnih uznemirujućih zaključaka. Znanstvenici su otkrili da nekalorični zaslađivači mogu oštetiti zdravlje crijeva, potičući intoleranciju na glukozu kod miševa i nekih ljudi. Promatrane promjene bile su gotovo identične promjenama crijeva koje su prethodno bile povezane s pretilošću i dijabetesom kod ljudi, istaknuli su istraživači. Otkrili su da su miševi kojima je dana 10-postotna otopina jednog od tri često korištena umjetna sladila – aspartam, saharin ili sukraloza – imali povišenu razinu glukoze u krvi nakon 11 tjedana u usporedbi s miševima koji su dobivali običnu vodu ili čak 10 posto otopina glukoze. Povišena glukoza, koja se ponekad naziva hiperglikemija, povezana je s bolestima kao što su inzulinska rezistencija, rana srčana bolest, dijabetes i druge ozbiljne zdravstvene komplikacije. Stanje je također povezano s većom učestalošću smrtnosti.

Utvrđeno je da saharin ima najizraženije učinke na zdravlje crijeva od tri korištena umjetna sladila, iako su svi utjecali na mikrobiom i, posljedično, na razinu glukoze. U pokusima koji su uslijedili, miševi su hranjeni hranom bogatom mastima zajedno s 10-postotnom otopinom saharina. Rezultirajući utjecaj na metabolizam glukoze oponašao je rezultate dobivene kada su životinje dobile redovitu prehranu i puno veću dozu saharina. Ovo sugerira da bi veća konzumacija masti mogla pojačati metabolički učinak saharina. Metagenomsko sekvenciranje otkrilo je da miševi kojima je davan saharin imaju drugačiji profil crijevnih bakterija od onih koji su dobivali vodu ili otopinu glukoze. Istraživači su tada uspjeli identificirati specifični mehanizam posredovan mikrobima koji omogućuje umjetnim sladilima da utječu na metabolizam glukoze.

Viša razina glukoze u krvi povećava rizik od dijabetesa i bolesti srca

Tim je pronašao sličan metabolički odgovor i promjenu u crijevnim bakterijama kod ljudi. Promatrajući grupu od 381 volontera bez dijabetesa koji su odgovarali na pitanja o svojim prehrambenim navikama, oni koji su naveli da konzumiraju umjetna sladila također su pokazali višu razinu glukoze natašte. Ti isti subjekti pokazali su slabiju toleranciju glukoze i izmijenjene profile crijevnih mikroba u usporedbi s onima koji nisu konzumirali umjetna sladila. Te su razlike bile izraženije kada su se konzumirale veće količine umjetnih sladila i postojale su čak i kada su rezultati korigirani za indeks tjelesne mase.

Držači zablude na dijeti riskiraju bolest i preranu smrt

Rezultati ispitivanja na miševima i ljudima dodaju dokaze da konzumacija umjetnih zaslađivača zapravo može dovesti do pretilosti i dijabetesa, a ne pomoći potrošačima da izbjegnu ta stanja. Iako je veza nagoviještena u prethodnim studijama, Weizmannovi eksperimenti bili su značajni jer su pružili konkretne dokaze o tome kako ti zaslađivači mijenjaju populaciju crijevnih bakterija. Zdrav profil crijevnih bakterija je važan jer su ti mikrobi odgovorni za usmjeravanje metabolizma, pretvaranje hrane u energiju za tijelo ili kao pohranjeno gorivo za kasniju upotrebu.

Nažalost, umjetni zaslađivači neki su od najčešće korištenih prehrambenih aditiva u svijetu. Oni koji ne podnose šećer i oni koji žele izgubiti težinu privučeni su proizvodima koji sadrže ove alternativne zaslađivače. Ne dajte se namamiti u opasnost lažnim marketinškim taktikama. Sve više dokaza pokazuje da korištenje aspartama, sukraloze i drugih umjetnih sladila ima metaboličke posljedice. Zamjena za slatki okus bez kalorija može doći u obliku ozbiljnih zdravstvenih problema. Je li vrijedno rizika?

Izvori za ovaj članak uključuju:

NIH.gov
Nature.com
The-Scientist.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->