Ako vam desni krvare, mogli biste biti u ranoj fazi gingivitisa, upalnog stanja uzrokovanog nakupljanjem bakterija i plaka u ustima. Ali studija upravo objavljena u Nutrition Reviews sugerira da loše zubne navike i oralne bakterije možda nisu jedino objašnjenje za krvarenje desni. Nevjerojatno, nedostatak vitamina – nedostatak vitamina C, točnije – mogao bi biti krivac.

Nova istraživanja sugeriraju da bi niske razine vitamina C u krvi mogle biti uzrok ovog uobičajenog oralnog zdravstvenog problema

Autori najnovije studije pod nazivom “Sklonost krvarenju i potrebe za askorbinskom kiselinom(koja se nalazi u voću i povrću): sustavni pregled i meta-analiza kliničkih ispitivanja”, procijenili su 15 kliničkih ispitivanja iz šest zemalja, koja predstavljaju 1140 ljudi. Istraživači su također prikupili i analizirali podatke više od 8200 Amerikanaca iz Istraživanja zdravlja i prehrane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Na temelju svoje analize, istraživači su zaključili da ljudi koji su doživjeli krvarenje desni, pa čak i krvarenje u oku (krvarenje mrežnice), imaju veću vjerojatnost da će imati niske razine vitamina C (da ne jedu dovoljno voća kao npr. šipaka, kivija, ananasa…) u krvi.

Nadalje, čini se da povećanje unosa vitamina C pomaže u smanjenju problema s krvarenjem! Veza između zdravlja desni i vitamina C nije novo otkriće. Natečene, krvareće i promijenjene boje desni jedan su od najprepoznatljivijih znakova skorbuta, potencijalno smrtonosne bolesti uzrokovane vrlo niskim razinama vitamina C. Ali ovi novi podaci sugeriraju da se “postavljanje ljudskih potreba [vitamina C] temelji na prevenciji skorbuta dovodi do razina [vitamina C] u plazmi koje mogu biti preniske da bi spriječile povećanu sklonost krvarenju gingive,” prema autorima studije. Drugim riječima, samo zato što možemo dobiti dovoljno vitamina C da izbjegnemo skorbut ne znači nužno da unosimo dovoljno vitamina C za optimalno zdravlje.

Koliko vam je ovog vitamina potrebno? Evo kratkog primjera (i uzorka popisa za kupovinu)

Ako osjetite krvarenje desni (ili ako ikada primijetite da vaš ispljuvak ili pasta za zube imaju ružičastu nijansu), moglo bi biti vrijeme da posjetite zubara ili liječnika na pregledu. Krvarenje desni također je dobar podsjetnik da poboljšate svoje navike oralne higijene (npr. pranje zuba dvaput dnevno i čišćenje zubnim koncem, izbjegavanje rafiniranih slatkiša i pića,jabučnog octa, cigareta itd.). Ali također biste trebali pogledati svoju prehranu i osigurati da jedete puno hrane bogate vitaminom C, uz prehranu za jači imunitet možete naručiti naš cjeloviti C vitamin, više o tom proizvodu možete pročitati OVDJE. Ako niske razine vitamina C dovode do krvarenja desni, nikakva količina čišćenja koncem i četkanja neće u potpunosti riješiti temeljni uzrok problema s desnima.

Prema Klinici Mayo, preporučena dnevna količina za tipičnu odraslu osobu je između 65 i 90 miligrama (ili do 120 mg za dojilje), dok je gornja granica 2000 mg dnevno. Osim korištenja dodataka prehrani, možete lako postići preporučenu količinu dodavanjem više ovih namirnica u svoju prehranu:

Slatka crvena paprika (pola šalice ima 95 mg)

Jagode (pola šalice ima 49 mg)

Grejpfrut (polovica jednog ima 39 mg)

Kivi (1 ima 64 mg)

Prokulice (pola šalice ima 48 mg)

Usput, u slučaju da vam treba još jedan razlog da prestanete pušiti: Nacionalni instituti za zdravlje kažu da istraživanja dosljedno pokazuju da pušači imaju niže razine vitamina C u plazmi zbog oksidativnog stresa izazvanog pušenjem. Iz tog razloga, pušači bi trebali konzumirati oko 35 mg više od nepušača (ili još bolje, potpuno prestati pušiti).

Izvori za ovaj članak uključuju:

Washington.edu
StudyFinds.org
Academic.oup.com
NIH.gov
VIC.gov.au

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!-- -->