Opće nam je poznato da je jaka sunčeva svjetlost štetna za ljudsko zdravlje i uzrokuje zabrinjavajuće probleme poput bora, sunčanih pjega i raka kože (s procjenama koje pokazuju da se svaki put dijagnosticira više od 5,4 milijuna slučajeva karcinoma bazalnih i skvamoznih stanica kože godine u Sjedinjenim Državama, zahvaćajući otprilike 3,3 milijuna ljudi). U skladu s tim, u teoriji, moramo izbjegavati previše izlaganja suncu (osobito u podne), i trebali bismo se pokriti u slojevima i kremom za sunčanje – nema veze što mnoge konvencionalne kreme za sunčanje sadrže kemikalije koje uzrokuju rak!

No, što ako saznamo da se pokazalo da sunčeva svjetlost ima zaštitni učinak protiv raka? Što ako postoje dobrobiti sunčeve svjetlosti koje možda propuštamo jer smo se previše brinuli hoćemo li je dobiti previše?
Bacanje novog svjetla na sunce?

POVEĆANJE izlaganja sunčevoj svjetlosti zapravo može smanjiti rizik od određenih vrsta raka do 50% Iako je istina da nam izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu može pomoći da izbjegnemo rak kože, pokazalo se da nedovoljno unosa ima negativne posljedice i zapravo može povećati rizik od drugih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i prostate.
 Kao što najnovija istraživanja sugeriraju, dopuštanje našoj koži da bude izložena sunčevoj svjetlosti najbolji je način da naše tijelo proizvodi vitamin D. Ovaj vitamin djeluje kao ključni hormon u tijelu i uključen je u stotine ključnih fizioloških procesa koji su nam potrebni za preživljavanje i napredovati – uključujući imunološku funkciju.
 Slijedi da se niske razine vitamina D dosljedno povezuju s problemima u rasponu od metaboličkog sindroma preko kardiovaskularnih bolesti do poremećaja raspoloženja… a veza između vitamina D i raka također je odavno poznata. Prema narativnom preglednom radu objavljenom prošle godine u recenziranom časopisu Nutrients, istraživanje iz kasnih 1930-ih koje je uključivalo američku mornaricu otkrilo je da su mornari koji su se često izlagali suncu imali 8 puta veću stopu raka kože od tipične, ali samo 40% očekivane stope unutarnji karcinomi.
A 1970-ih američki su istraživači uočili važan geografski trend – stope raka debelog crijeva bile su veće u sjeveroistočnim državama gdje ima manje sunca zimi (i ono zimsko sunce koje je dostupno ne može nam pomoći da proizvedemo toliko vitamina D zbog svog kuta na nebu). Kao što je stručnjak za temu Michael Holick napisao u svom radu iz 2008. u Kliničkom časopisu Američkog društva za nefrologiju, podaci sugeriraju da “postoji 30 do 50% smanjenje rizika od razvoja raka debelog crijeva, dojke i prostate povećanjem unosa vitamina D unos najmanje 1000 IU [dnevno] vitamina D ili povećanje izloženosti suncu za podizanje razine [vitamina D] u krvi >30 ng/ml.” Vodeća teorija je da vitamin D pomaže ključnim procesima zaštite od raka u tijelu, uključujući inhibiciju rasta i širenja tumorskih stanica. Usput, jeste li se ikada zapitali što se smatra nedostatkom vitamina D?

Dok mnogi u znanstvenoj zajednici smatraju da su manjkave razine u krvi manje od 12 ng/mL, drugi stručnjaci navode veći broj, od 20 do 29 ng/mL. Ako ste znatiželjni, razmislite o tome da zatražite sveobuhvatnu analizu krvi od pouzdanog pružatelja zdravstvenih usluga, kao što je liječnik funkcionalne medicine ili jednostavno sami kupite set za testiranje vitamina D. Kontroverze protiv raka ili ne, evo još nekih dobro poznatih prednosti izlaganja suncu.
Glavni zaključak ovdje je da se ne trebamo bojati sunca – samo budite pametni sa suncem! Evo nekih poznatih prednosti umjerenog izlaganja suncu: Poboljšan san – zapravo, izlazak van i gledanje ranojutarnjeg sunca može pomoći u normalizaciji cirkadijalnog ritma vašeg tijela (vaš “unutarnji sat”) … što znači da ako želite lakše zaspati navečer, morate zapravo početi s promjenama navika jutro! Poboljšano raspoloženje Poboljšano zdravlje kostiju (vjerojatno putem proizvodnje vitamina D)
Potencijal za dodatne zaštitne prednosti (također putem proizvodnje vitamina D) protiv drugih uobičajenih kroničnih bolesti, uključujući hipertenziju, dijabetes tipa I, reumatoidni artritis, astmu i multiplu sklerozu (poput nekih vrsta raka, mnoga od ovih stanja također se nalaze u višim učestalostima među populacijama koje žive u sjevernijim geografskim širinama)

Dakle, koliko je “prava” količina izlaganja suncu? Imajte na umu da to ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su vaša geografska lokacija i boja vaše kože, s obzirom da ti čimbenici mogu utjecati na to koliko će vitamina D vaše tijelo moći proizvesti kao odgovor na sunčevu svjetlost. Ali opća preporuka je oko 10 do 20 minuta na podnevnom suncu tijekom proljeća i ljeta (ili 25 do 40 minuta za osobe s tamnijom kožom) i više od dva sata tijekom zime u sjevernim klimama (otuda važnost suplemenata vitamina D.
napisala: Sara Middleton, urednica | 12. travnja 2023  izlaganje sunčevoj svjetlosti (NaturalHealth365)

Izvori za ovaj članak:
NIH.gov
NIH.gov
NIH.gov
Cancer.org
Harvard.edu
Sciencedirect.com
GoodRx.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->