Uncategorized

VITAMIN A

U obojenim biljkama (mrkva, paradajz,…), vitamin A se nalazi u vidu provitamina, beta- karotena, koji nas organizam pretvara u vitamin A ili retinol.

Funkcije vitamina A su :

– Stvaranje pigmenata vida u retini(Mrežnica). Nedostatak vitamina A smanjuje nocu vid (“kokosije sljepilo”).

– Stvaranje i odrzavanje stanica koje prekrivaju kozu, oci, usta i unutrasnje organe. Usljed nedostatka vitamina A, koza na licu, a posebno sluznica  koja prekriva oko, susi se i postaje krta.Nedostatak vitamina A moze dovesti do potpunog sljepila, sto se i dogadja sa mnogobrojnom djecom iz zemalja treceg svijeta.

– Sprecavanje stvaranja kancerogenih tumora zahvaljujuci svom antioksidantnom djelovanju.

Biljni provitamin (karotin) ima isto djelovanje.

Preterana upotreba vitamina A toksicna je za ljude. Zbog toga se arktickim lovcima preporucuje da ne jedu jetru lisica i polarnih medveda, u kojoj se skuplja velika kolicina vitamina A. I u uputstvu farmaceutskih preparata vitamina A podvlaci se da je prekoracenje propisane doze opasno. Simptomi trovanja (hipervitaminoza) su: umor, nervoza, kostobolja, dekalcifikacija, glavobolja, nesvjestica. Biljna prehrana uveliko omogućuje potrebe naseg organizma za vitaminom A, u vidu provitamina karotina. Karotin (biljni provitamin A) djeluje preventivno protiv raka; osim toga, ne postoji opasnost od predoziranja jer organizam od njega stvara potrebni vitamin A.

Zajedno s  vitaminom C Vitamin A se bori protiv infekcija. Naslov infekcijskog vitamina zaradio je mnogo prije nego što mu je taj naslov oduzeo vitamin C. Uloga vitamina A je pojačavanje imunološkog sustava. Čitav proces se zbiva u sluznici želuca i Crijeva. Najbolja kombinacija za suzbijanje prvih znakova infekcije je sinergija vitamina A sa vitaminom C . Uzimanje  vitamina A zajedno sa izravnim nanošenjem na kožu usporava pojavu herpesa.

 

VITAMIN A

Namirnica Kolicina u mg na 100 g

Alfa alfa  5300

Mrkva  4500

Špinat  4300

Repa 3000

Mango 1600

Peršin  1200

 

Izvor: Healthy Nutrition , dr.George Pamplona Roger