U obojenim biljkama (mrkva, paradajz,…), vitamin A se nalazi u vidu provitamina, beta- karotena, koji nas organizam pretvara u vitamin A ili retinol.

Funkcije vitamina A su :

– Stvaranje pigmenata vida u retini(Mrežnica). Nedostatak vitamina A smanjuje noću vid (“kokošje sljepilo”).

– Stvaranje i održavanje stanica koje prekrivaju kozu, oci, usta i unutrašnje organe. Uslijed nedostatka vitamina A, koza na licu, a posebno sluznica koja prekriva oko, suši se i postaje krta.Nedostatak vitamina A može dovesti do potpunog sljepila, sto se i događa s mnogobrojnom djecom iz zemalja trećeg svijeta.

– Sprečavanje stvaranja kancerogenih tumora zahvaljujući svom antioksidantnom djelovanju.

Biljni provitamin (karotin) ima isto djelovanje.

Pretjerana upotreba vitamina A toksična je za ljude. Zbog toga se arktičkim lovcima preporučuje da ne jedu jetru lisica i polarnih medvjeda, u kojoj se skuplja velika količina vitamina A. I u uputstvu farmaceutskih preparata vitamina A podvlači se da je prekoračenje propisane doze opasno. Simptomi trovanja (hipervitaminoza) su: umor, nervoza, kostobolja, dekalcifikacija, glavobolja, nesvjestica. Biljna prehrana uveliko omogućuje potrebe našeg organizma za vitaminom A, u vidu provitamina karotina. Karotin (biljni provitamin A) djeluje preventivno protiv raka; osim toga, ne postoji opasnost od predoziranja jer organizam od njega stvara potrebni vitamin A.

Zajedno s vitaminom C Vitamin A se bori protiv infekcija. Naslov infekcijskog vitamina zaradio je mnogo prije nego što mu je taj naslov oduzeo vitamin C. Uloga vitamina A je pojačavanje imunološkog sustava. Čitav proces se zbiva u sluznici želuca i Crijeva. Najbolja kombinacija za suzbijanje prvih znakova infekcije je sinergija vitamina A s vitaminom C . Uzimanje vitamina A zajedno sa izravnim nanošenjem na kožu usporava pojavu herpesa. Više o C vitminu možete pročitati OVDJE.

 

VITAMIN A

Namirnica Kolicina u mg na 100 g

Alfa alfa  5300

Mrkva  4500

Špinat  4300

Repa 3000

Mango 1600

Peršin  1200

 

Izvor: Healthy Nutrition , dr.George Pamplona Roger

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti
<!---->