Što je majčina dušica?

Majčina dušica je biljka koja se često koristi za aromatiziranje hrane. Također se koristi od davnina za različite zdravstvene i medicinske dobrobiti te kao konzervans. Danas se koristi u raznim proizvodima, od tekućina za ispiranje usta do čajeva, pa čak i sprejeva za nos – kao i u kuhinji. S korijenima iz obitelji metvice, majčina dušica ima sitne listove zelene boje kadulje i tanke peteljke. To je robusna, grmolika biljka intenzivnog mirisa i okusa. Može se koristiti svježe, osušeno ili se može napraviti eterično ulje. Iako postoji više od 60 vrsta majčine dušice, Thymus vulgaris ili vrtna majčina dušica najčešća je vrsta u kulinarstvu.

Zdravstvene prednosti majčine dušice

Mnoga su istraživanja provedena na vrstama majčine dušice kako bi se utvrdio njihov kemijski sastav. Veliki izbor kemijskih spojeva kao i eteričnih ulja čine glavni sastav majčine dušice koji varira ovisno o klimi i geografskom području. Istraživanja su pokazala da majčina dušica sadrži 56,53% monoterpena, 28,69% monoterpenskih ugljikovodika, 5,04% seskviterpenskih ugljikovodika i 1,84% oksigeniranih seskviterpena. Majčina dušica je bogata mnogim flavonoidima i fenolnim antioksidansima kao što su zeaksantin, lutein, pigenin, naringenin, luteolin i timonin. Svježa majčina dušica ima jednu od najviših razina antioksidansa jer je bogata mineralima i vitaminima koji su neophodni za optimalno zdravlje. U lišću su koncentrirani kalij, željezo, kalcij, mangan, magnezij i selen, a glavni sastojak ekstrahiranog ulja je timol. Timol je važna fenolna komponenta koja je uglavnom odgovorna za antioksidativno djelovanje majčine dušice. Cvjetna stabljika majčine dušice sadrži derivate flavonoida kao što su apigenol i luteolol, fenolne kiseline kao što su kafeinska i ružmarinska kiselina i tanine

Majčina dušica je puna fitonutrijenata, minerala i vitamina koji su vitalni za dobro zdravlje. Ove hranjive tvari poznate su po svojstvima koja sprječavaju bolesti i promiču zdravlje te pridonose blagodatima ove biljke. Majčina dušica posebno je bogata vitaminom A i vitaminom C. Vitamin A je antioksidans poznat po tome što je vitalan za održavanje zdravih sluznica i kože, kao i dobrog vida. Vitamin C neophodan je za otpornost na zarazne bolesti i štiti od štetnih proupalnih slobodnih radikala. Majčina dušica također sadrži vitamine B-kompleksa, uglavnom vitamin B6 (piridoksin), koji pomaže u održavanju razine γ-aminomaslačne kiseline (GABA) u mozgu i djeluje kao sredstvo za ublažavanje stresa. Vitamin K, vitamin E i folna kiselina također su prisutni u timijanu. Prema Nacionalnoj bazi podataka o hranjivim tvarima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, vrijednost kapaciteta apsorpcije kisikovih radikala (ORAC) timijana iznosi 27 426 µmola Trolox ekvivalenta na 100 g (molTE/100 g). Ova vrijednost ukazuje na snagu i sposobnost antioksidativnog proizvoda da neutralizira slobodne radikale. Majčina dušica također je puna minerala koji su neophodni za dobro zdravlje. Njegovi listovi izvrstan su izvor kalija, kalcija, željeza, mangana, magnezija i selena. Kalij je važna komponenta stanica i tjelesnih tekućina te kontrolira rad srca i krvni tlak. Željezo je ključno u stvaranju crvenih krvnih stanica, a mangan je kofaktor za antioksidativni enzim, superoksid dismutazu.

Antivirusna aktivnost i nova otkrića kod COVID-19

Između ostalih ekstrakata iz obitelji Lamiaceae, vodeni ekstrakt majčine dušice testiran je protiv herpes simplex virusa tipa 1 i tipa 2 (HSV-1 i HSV-2) u njemačkoj studiji. Ekstrakt je uspio inhibirati obje vrste virusa u staničnim linijama, utječući na viruse prije nego što budu adsorbirani na površini stanica, ali ne utječući na intracelularnu replikaciju virusa. Ovo je bacilo svjetlo na izglede ovih ekstrakata za topikalnu terapijsku primjenu protiv rekurentnih infekcija herpesom. Rezultate su nedavno ponovili Toujani i kolege, koji su pokazali da etanolni ekstrakt ima najjače antivirusno djelovanje izravnom inaktivacijom izvanstaničnih viriona HSV-2 i, posljedično, smanjenom sposobnošću širenja na nove stanice. Uz rinoviruse i viruse gripe, odgovorne za većinu akutnih virusnih respiratornih infekcija, timijan je ispitivan i kao antivirusno sredstvo. U jednoj studiji koja je uključivala oba virusa, ekstrakt majčine dušice nije pokazao anti-rinovirusno djelovanje, ali je pokazao antivirusno djelovanje protiv virusa gripe. Neke su studije također pokazale obećavajuća antiretrovirusna svojstva majčine dušice, što sugerira da on može ometati bitne virusne funkcije HIV-1.

U posljednje vrijeme, s koronavirusnom bolešću, COVID-19, koja zbunjuje zdravstvene sustave i društva, intenzivni napori za razvoj učinkovitih pripravaka protiv teškog akutnog respiratornog sindroma coronavirus-2 (SARS-CoV-2) bili su istaknuti, a prirodni spojevi nisu bili iznimka. S tim u vezi, Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Država (EPA) stavila je timol na popis dezinficijensa s dokazima za upotrebu protiv COVID-19, za dezinfekciju vanjskih tvrdih površina i ruku u zdravstvenim, institucionalnim ili rezidencijalnim primjenama. Eterično ulje majčine dušice već je pokazalo učinkovitost protiv nekoliko RNA virusa, uključujući ljudski i mačji koronavirus. To je stvorilo izglede za buduće primjene i terapijske mogućnosti za koronaviruse i modeliranje mačjih infekcija za proučavanje antivirusnih lijekova protiv ljudskih koronavirusa. Javed i kolege pregledali su biološka i farmakološka svojstva karvakrola u okviru COVID-19. Smatra se da snažni antioksidativni i imunomodulatorni učinci ovog spoja poboljšavaju stanični imunitet i ometaju ACE2 receptore, stoga mogu blokirati ulazak SARS-CoV-2 u stanicu. Osim toga, karvakrol stupa u interakciju s virusnom proteazom i inhibira vezanje glikoproteina virusnog šiljka (S) na stanicu domaćina. U studiji računalne procjene biljnih eteričnih ulja, timol je spojen s veznom domenom S1 receptora S, koja je ključna meta za nove antivirusne lijekove, kako bi se utvrdili njegovi inhibitorni učinci na temelju afiniteta vezanja. Pokazao se učinkovitim u inhibiciji proteina virusnog šiljka, obećavajući da će biti zanimljiva fitokemijska alternativna terapija za COVID-19 i predstavljati prirodni spoj s antivirusnim djelovanjem i tehnikama molekularnog spajanja. Sažetak nekih studija o kojima se raspravljalo u izvorniku.

Antineoplastično djelovanje

Rak se globalno smatra ozbiljnom prijetnjom. Smatra se vodećim uzrokom smrtnosti u cijelom svijetu, uzrokujući gotovo deset milijuna smrti u 2020. i rastuća je prijetnja s očekivanim porastom učestalosti od 47 posto do 2040. Kemoterapijski antitumorski lijekovi koji se tradicionalno koriste za liječenje pacijenata s rakom pokazali su visoku citotoksičnost za tumor kao i za normalna tkiva. Stoga se promiču potrage za novim terapijskim mogućnostima, uključujući ljekovite biljke i njihove fitokemikalije, zbog nižeg rizika od nuspojava u usporedbi sa standardnim kemoterapijskim lijekovima. Brojne su studije pokazale korisne učinke različitih ljekovitih biljnih ekstrakata i njihovu sposobnost štetnog djelovanja na stanice raka putem različitih molekularnih mehanizama, uključujući unutarnju ili vanjsku apoptozu, autofagiju i nekroptozu ovisnu o kaspazi. Majčina dušica posjeduje brojne spojeve, posebice monoterpenoidne fenole karvakrol i timol, koji imaju veliki potencijal za korištenje u jačanju imuniteta zbog svojih farmakoloških svojstava. Karvakrol i timol ispoljili su antikancerogene učinke u različitim vrstama staničnih linija koje oponašaju ljudske karcinome i pokazali su svoj potencijal kao kemopreventivni ili antikancerogeni agensi u različitim vrstama raka. Njihovi glavni mehanizmi djelovanja protiv raka uključuju indukciju apoptoze, inhibiciju rasta stanica (antiproliferativni učinak), povećanje proizvodnje ROS-a, depolarizaciju mitohondrijske membrane, aktivaciju Bax proapoptotičkih mitohondrijskih proteina, inhibiciju angiogeneze, interakciju s kaspazom ili poli-ADP riboznom polimerazom , i smanjenje tumorigeneze moduliranjem aktivnosti enzima koji metaboliziraju karcinogen.

Antibakterijsko djelovanje

Antiseptička svojstva majčine dušice kao aromatične i ljekovite biljke poznata su od davnina, a od šesnaestog stoljeća koristi se za liječenje malarije. Britanska herbalna farmakopeja majčinu dušicu svrstava u ljekovite biljke, a među indikacijama za njezinu primjenu navodi bronhitis, bronhijalni katar, hripavac i grlobolju, a daju se i preporuke za kombiniranje s drugim biljkama. Pokušaji da se karakteriziraju antimikrobna svojstva majčine dušice u laboratoriju datiraju iz ranih 1900-ih. Prepoznato je da eterično ulje majčine dušice pokazuje značajno antibakterijsko djelovanje povezano s fenolnim komponentama, karvakrolom i timolom, a mnoga su istraživanja razradila ovo svojstvo. Na primjer, 2014. Borugă i kolege procijenili su antibakterijske učinke eteričnog ulja T. vulgaris, gdje su referentni sojevi S. aureus ATCC 25923, K. pneumoniae ATCC 13882, Salmonella typhimurium ATCC 14028, P. aeruginosa ATCC 27853, E. coli ATCC 25922 i Enterococcus faecalis ATCC 29212 bili su izloženi različitim koncentracijama eteričnog ulja. Studija je otkrila da je eterično ulje timijana bilo uglavnom učinkovito protiv S. aureus i K. pneumoniae, dok je njegova snaga protiv drugih sojeva bila ovisna o dozi. Rezultati su pokazali da eterično ulje ima jaka antimikrobna svojstva i može biti novo mjesto rođenja prirodnih antiseptika koji se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Burt i Reinders ispitivali su učinak eteričnog ulja majčine dušice na crijevni patogen E. coli O157:H7, koji ostaje važan kontaminant u proizvodnji hrane, a treba ga učinkovito eliminirati iz mesa, mlijeka, vode, povrća, voća i voća. sokovi. Pokazalo se da eterično ulje timijana posjeduje značajnu in vitro kolicidnu i kolistatičku aktivnost u širokom temperaturnom rasponu, a to je značajno poboljšano dodatkom agara kao stabilizatora u medij za testiranje. Ovi su nalazi pokazali da bi se eterično ulje majčine dušice moglo dodatno ispitati za primjenu u prehrambenoj industriji za poboljšanje sigurnosti hrane. Nadalje, u sustavima govedine i sira, ulje majčine dušice pokazalo je zaštitni učinak protiv Ešerihije coli.

U procjeni 25 različitih biljnih eteričnih ulja protiv sobne vrste Aspergillus, studija Helbová et al. dokazali da je ulje majčine dušice, u kombinaciji s uljem limunske trave, najjači sinergistički antimikotik protiv A. fumigatus. Sinergistička kombinacija može biti korisna za kontrolu rasta gljivica ili smanjenje otpornosti na dostupne sintetičke antimikotike. Timol ima približno tri puta veći inhibicijski potencijal u usporedbi s eteričnim uljem timijana i bio je sposoban proizvesti dugotrajno supresivno djelovanje na različite rodove plijesni uključujući Aspergillus, Penicillium, Ulocladium, Absidia, Mucor, Cladosporium, Trichoderma, Rhizopus i Chaetomium, izolirani od strugotina zidova vlažnih stanova u Hrvatskoj. To je ukazalo na mogućnost korištenja timola ili eteričnog ulja majčine dušice u niskim koncentracijama za dezinfekciju pljesnivih zidova

 

Evo što još trebate znati.

Zamjena za sol. Kao zamjenu za sol pri kuhanju možete koristiti svježi ili sušenu majčinu dušicu. To vam može pomoći da smanjite količinu soli koju koristite, što je važno ako pokušavate sniziti visoki krvni tlak.

Respiratorna podrška: prirodni supresor kašlja. Majčina dušica se godinama koristi kod kašalja, respiratornih tegoba i bronhitisa. Komplementarna i alternativna medicina koristila ga je kao čaj i u aromaterapiji. Postoje neka istraživanja o tome, ali potrebno je više studija da bismo saznali koliko dobro djeluje. Mala studija iz 2013. testirala je sprej za nos koji je sadržavao ekstrakt timijana nazvan timol na 18 zdravih ljudi s normalnim plućnim funkcijama. Koristili su sprej za nos prije i nakon što su udahnuli malo kapsaicina, koji bi ih prirodno potaknuo na kašalj. Manje su kašljali kada su koristili timol sprej, u usporedbi sa slanom vodom ili placebo sprejom. Potrebne su veće studije kako bi se provjerili ti rezultati. Spojevi u timijanu – posebno timol i karvakrol – također mogu pomoći u ublažavanju začepljenja u prsima, a istraživači su predložili proučavanje može li timijan, u količinama koje biste dobili iz hrane ili čaja, to učiniti.

Antimikrobna svojstva. Eterično ulje majčine dušice i čisti timol (ekstrahiran iz majčine dušice) mogu pomoći u dezinfekciji plijesni, pokazuje jedno istraživanje. Timol je aktivni sastojak nekih pesticida. U istraživanju plijesni bilo je oko 3 puta učinkovitije od eteričnog ulja majčine dušice.

Pomoć kod stanja kože. Protuupalna i antimikrobna svojstva majčine dušice također mogu pomoći kod stanja kože. Može pomoći u rješavanju bakterijskih infekcija, a istovremeno pomaže u smanjenju upale. Kao rezultat toga, može pomoći kod iritacija i upala kod stanja poput ekcema i akni.

Prirodni repelent za insekte. Ulje majčine dušice može pomoći u odbijanju insekata poput komaraca. Ulje majčine dušice, timol, često se koristi kao aktivni sastojak u repelentima protiv insekata.

Gastrointestinalno zdravlje. U eksperimentalnim studijama na štakorima, spojevi ekstrahirani iz ulja majčine dušice pomogli su zaštiti sluznicu želuca od čira i povećali zaštitne slojeve želučane sluzi u želucu, što pomaže u zaštiti sluznice želuca od kiseline. Ali učinci majčine dušice na probavni sustav nisu proučavani kod ljudi, pa je o tome potrebno puno više istraživanja. Antimikrobna svojstva majčine dušice pokazala su se obećavajućom za razvoj ekstrakata koji će pomoći u sigurnosti hrane.

Izvornik:

Caspian Journal of Internal Medicine: “Comparative effect of thymus vulgaris and ibuprofen on primary dysmenorrhea: A triple-blind clinical study.”

Complementary Therapies in Medicine: “The prevalence and predictors of herbal medicines usage among adult rheumatoid arthritis patients: A case-control study.”

European Respiratory Journal: “Urge to cough is significantly abolished by nasal thymol application.”

International Immunopharmacology: “Thymol attenuates the worsening of atopic dermatitis induced by Staphylococcus aureus membrane vesicles.”

Journal of Intercultural Ethnopharmacology: “Use of traditional plants in management of halitosis in a Moroccan population.”

Letters in Applied Microbiology: “Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings.”

United States Environmental Protection Agency: “EPA R.E.D. Facts Thymol.”

Annals of Allergy, Asthma & Immunology: “Labitae Allergy: Systemic Reactions Due to Ingestion of Oregano and Thyme.”

Biomedical and Pharmacology Journal: “The Potential Gastrointestinal Health Benefits of Thymus Vulgaris Essential Oil: A Review.”

FoodData Central: “Thyme, fresh” and “Spices, thyme, dried.”

Harvard Health Publishing, Harvard Medical School: “The importance of potassium.”

Journal of Applied Biology and Biotechnology: “Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus vulgaris L.) Herb.”

Journal of Herbal Pharmacotherapy: “Thyme ( Thymus vulgaris L.), Thymol.”

Journal of Lipid Research: “Carvacrol, a component of thyme oil, activates PPARα and γ and suppresses COX-2 expression.”

Journal of Nutrition and Health: “Potential use of Rosemary, Propolis and Thyme as Natural Food Preservatives.”

Journal of Obesity: “Effects of Thyme Extract Oils (from Thymus vulgarisThymus zygis, and Thymus hyemalis) on Cytokine Production and Gene Expression of oxLDL-Stimulated THP-1-Macrophages.”

Nutrition Today: “Thyme: History, Applications, and Overview of Potential Health Benefits.”

Oregon State University, Linus Pauling Institute: “Manganese.”

Osiris: “Thyme as a Condiment in the Graeco-Roman Era.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

×

Institut za Detoksikaciju organizma

×

Newsletter prijava

Za posebne ponude, popuste, akcije i novitete pretplatite se na newsletter.
Ako želite dodatne informacije, savjet ili vodstvo u fitoterapiji, kineziterapiji, dijetoterapiji ili želite samo unaprijediti svoj zdravstveni status budite slobodni nazvati na brojeve telefona +385 92 352 7589 ili +385 99 645 0504
ili ostavite svoj broj mobitela pa ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

* obavezno ispuniti